Herätys: Pääkaupunkiseudulla jää ajamatta satoja bussivuoroja, netin vaikutus puuttuu rikoslakien valmistelusta, sää on pilvinen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Bussi Kampin bussiasemalla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Nobinan työnseisaus alkoi aamuyöllä

Pääkaupunkiseudulla operoivan Nobinan linja-autoliikenne on pysähtynyt tänään torstaina aamuyöllä vuorokaudeksi työntekijöiden mielenilmauksen takia.

Nobinan mielenilmauksen vuoksi jää ajamatta satoja bussilinjoja. Katso listasta, millä HSL:n linjoilla Nobinan työnseisaus näkyy.

Nettipetoksia jo muita petoksia enemmän – rikoslaki jäljessä?

Netistä on tullut myös merkittävä rikoksentekoväline, mutta kuinka pykälät ovat pysyneet kehityksessä mukana? Tuoreessa tutkimuksessa on arvioitu, kuinka internet ja sosiaalinen media ovat näkyneet rikoslakia koskevissa lakiesityksissä.

Tutkijoiden mielestä netin erityispiirteet tulisi ottaa lainvalmistelussa huomioon selvästi nykyistä paremmin.

Hanskalla suojattu käsi tietokoneen hiirellä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Rasmus Hämäläinen lähti opiskelemaan Ruotsiin – säilyttää ensikertalaisuushyödyn Suomen korkeakouluhaussa

Korkeakouluhaun niin sanotut ensikertalaisuuskiintiöt ajavat hakijoita erikoisiin tilanteisiin. Ensikertalaisuuden status voi helpottaa opiskelupaikan saamista, vaikka merkitys onkin käytännössä oletettua pienempi.

Käytäntö edistää kuitenkin taktikointia. Hakijat saattavat jäädä odottamaan vain unelmiensa opiskelupaikkaa tai päätyvät opintoihin ulkomaille.

Rasmus Hämäläinen.
Rasmus Hämäläinen.Yle

Sipilä tapaa Medvedevin Pietarissa

Pääministeri Juha Sipilä vierailee torstaina Pietarissa ja tapaa Venäjän pääministerin, Dmitri Medvedevin. Pääministerit neuvottelevat taloussuhteista, alueellisesta yhteistyöstä sekä Euroopan unionin ja Venäjän suhteesta.

Pääministerit puhuvat Pietarissa järjestettävän Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avajaisissa. Foorumi on merkittävin Venäjällä järjestettävä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlintaan liittyvä tapahtuma.

Dmitri Medvedev seisoo seinämaalauksen edessä Smolenskin alueen sotamuseossa ja katsoo kuva-alalla yläoikeaan. Maalauksessa neuvostosotilaat pystyttävät punalippua talon katolle sodasta kärsineessä kaupunkimaisemassa.
Dimitri MedvedevEkaterina Shtukina / Sputnik / Government Press Service Pool / EPA

Pahojen unien arkkitehti Stephen King täyttää 70 vuotta

Kauhukirjailija Stephen King on pelotellut lukijoitaan jo vuosikymmenten ajan. Uusia kirjoja tulee edelleen tiiviiseen tahtii, samoin Kingin tarinoihin perustuvia elokuvia ja sarjoja.

Pennywise-pelle on seikkaillut monien suomalaistenkin painajaisissa, mutta tiesitkö jo kaiken sen luojasta?

Stephen King
Stephen KingAOP

Myanmarista pakenevat rohingyat ovat monsuunisateiden armoilla

Toimittajamme Kirsi Crowley tapasi Bangladeshin ja Myanmarin rajalla lopen uupuneita rohingya-heimon jäseniä, jotka pakenevat kyliä tuhoavia Myanmarin sotilaita. Pakolaisilla ei ole telttoja eikä edes riittävästi ruokaa.

YK:n ja kansainvälisten avustusjärjestöjen työ on vasta hitaasti alkamassa, kolmessa viikossa rajan yli vyöryneet 400 000 pakolaista yllättivät kansainväliset avustajat täysin ja ajoivat rutiköyhän Bangladeshin polvilleen.

Pakolaisia tulvavedessä.
Tulvavesi täytti pakolaisten kyhäämät majat. Sadekausi moninkertaistaa olojen kurjuuden.Kirsi Crowley / Yle

Torstai on pilvinen ja paikoin sateinen

Torstaiaamu on pilvinen ja paikoin sumuinen. Päivällä hajanaisia sateita tai sadekuuroja tulee lännessä ja etelässä. Muualla on poutaa ja pilvipeite rakoilee paikoin.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan sademäärät jäävät vähäisiksi. Lue lisää säästä yle.fi/saa.

Torstain sääkartta.
Yle