Nobinan toimitusjohtaja hämmentynyt ensi yönä uhkaavasta työnseisauksesta: "En ole saanut mitään tietoa"

Nobinan kuljettavat aikovat pysäyttää liikennöintinsä ensi yönä kello kolme yhdeksi vuorokaudeksi.

Nobina Finland Oy
Bussi, matkustajia länsiväylällä.
Espoosta pääsee taas bussilla Kamppiin ruuhka-aikana.Derrick Frilund / Yle

Nobinan toimitusjohtaja Tom Ward on saanut tiedon laittomasta työnseisauksesta, mutta ei tavanomaisia reittejä pitkin.

– Mitään virallista tietoa ei ole tullut. Yleensä pääluottamusmies on soittanut toimitusjohtajalle kertoakseen myös laittomista työnseisauksista. Nyt ei ole tullut mitään viestiä mistään. Toistaiseksi olen kuulopuheiden varassa, kertoo Ward.

Toimitusjohtajan tietojen mukaan Nobinan noin 1 200 kuljettajaa olisivat aloittamassa vuorokauden mittaisen työnseisauksen keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello kolme.

Wardin mukaan tapahtumat ovat lähteneet liikkeelle tavallisesta esimies-alaiskeskustelusta kuljettajan kanssa Köysikujan varikolla. Jostakin syystä paikalla olivat kuljettajan tukihenkilöinä myös pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu.

– Tällainen menettely on ok, jos puhutaan kurinpitotoimista tai sanktioista. Tällaisesta ei kuitenkaan ollut kyse, vaan oli menossa normaali palautekeskustelu. Siinä yhteydessä tunteet kävivät kuumina puolin ja toisin, äänenpainotkin nousivat.

Jostakin syystä keskustelusta oli lähtenyt leviämään tieto, että pääluottamusmieheen olisi käyty keskustelussa käsiksi.

– Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, korostaa Ward.

"Voin vain aprikoida syitä"

Toimitusjohtaja ei osaa kertoa mitä linjoja tai vuoroja työnseisaus koskee. Hän on saanut kuljettajaltaan tiedon, että tekstiviestillä on levitetty tietoa työnseisauksen alkamisesta ja sen kestosta.

Myös itse työnseisauksen syyt ovat häneltä pimennossa.

– Voin vain aprikoida tilannetta. Taustalla on pääluottamusmiehemme ja työsuojeluvaltuutettumme käytös. Heillä on täysi vapautus töistä, siitä syystä että olemme halunneet nostaa työsuojelun tasoa ylemmäksi. Nämä kaksi ovat ilmeisesti ymmärtäneet asian väärin, että he voisivat itse päättää työajoistaan. Näin ei kuitenkaan ole. Loppukesästä keskustelimme heidän kanssaan, että on työajat ja ilmoittautumisvelvollisuus kun tullaan töihin. He eivät ole tätä ymmärtäneet ja hyväksyneet. Sittemmin on ollut paljon ongelmia ja perättömiä puheita. Jotenkin luulen, että tämä työnseisaus liittyy näihin asioihin, kertoo Nobinan toimitusjohtaja Ward.

Hänen mukaansa kahnauksia on ollut jo sen verran pitkään, että työnantajaliitto ja työntekijäliitto AKT ovat yhdessä palaveeranneet pääluottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun toimista.

Ward on toiveikas, että kuljettajat kuitenkin tulisivat torstaiaamuna töihin.

– Olemme ohjeistaneet kaikkia kuljettajiamme tulemaan töihin ihan normaalisti. Mitään ihmeellistä ei ole tapahtunut, eikä kenenkään oikeuksia ole poljettu, Ward korostaa.