Holokaustin kieltäjä määrättiin käymään natsien keskitysleireillä ja kirjoittamaan kokemuksistaan

Belgialainen ex-kansanedustaja sai rangaistukseksi blogikirjoituksistaan matkalipun Auschwitzin ja Dachauhun.

keskitysleirit
Etelä-Puolan Auschwitzin keskitysleirin kuuluisa Arbeit macht frei -kyltti.
Etelä-Puolan Auschwitzin keskitysleirin kuuluisa Arbeit macht frei -kyltti.Stanislaw Rozpedzik / EPA

Brysseliläinen tuomioistuin antoi holokaustin kieltämisestä tuomitulle poliitikolle kokemuksellisen rangaistuksen.

Entinen kansanedustaja Laurent Louis sai oikeudelta käskyn vierailla viiden vuoden ajan kerran vuodessa Puolassa Auschwitzin ja Saksassa Dachaun keskitysleirillä. Kunkin vierailun päätteeksi Louisin täytyy kirjoittaa ainakin 50 riviä tekstiä siitä, mitä hän näki leireillä ja mitä hän tunsi.

Kiistellyn poliitikon on julkaistava pohdinnot myös Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun) ja blogissaan, uutistoimisto AFP ja belgialaismediat kertovat.

Louis sai vuonna 2015 puoli vuotta kotiarestia ja sakkorangaistuksen blogikirjoituksistaan, joissa hän vähätteli juutalaisten kansanmurhaa. Hän on viitannut blogissaan ranskalaispopulistin Jean-Marie Le Peniin, joka on pitänyt natsien kaasukammioita pelkkänä "historian yksityiskohtana".

"Mutta jos sitä pohtii hieman, oliko se lopultakaan aivan väärin?", Ranskan Huffington Post (siirryt toiseen palveluun) kertoo Louis'n kirjoittaneen blogissaan.

Tuomion belgialaispoliitikko sai rikosnimikkeellä kieltäminen ("négationnisme").

Lisäksi Louis on belgialaismedioiden mukaan julkaissut videon holokaustin kieltäjän, akateemikon ja kirjailijan Robert Faurissonin (siirryt toiseen palveluun) näkemyksistä. Faurisson on väittänyt muun muassa, että juutalaisten joukkomurhaan käytettyjen natsien kaasukammioiden olemassaolo on historiallinen valhe (siirryt toiseen palveluun).

Ylempi tuomioistuin piti Louis'n aiemman tuomion voimassa, mutta keskeytti sen toimeenpanon viideksi vuodeksi. Louis'n lakimies sanoi AFP:lle, että poliitikko on aidosti pahoillaan tekemisistään ja arveli oppivansa vierailuilla paljon. Hän ilmoitti myös vetäytyvänsä politiikasta.

– Tuomioistuin on todennäköisesti tunnistanut lahjani kirjoittajana, Louis totesi.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP, Belgian yleisradioyhtiö RTBF (siirryt toiseen palveluun), DH.be -sivusto (siirryt toiseen palveluun) ja Ranskan Huffington Post.

Juttua päivitetty 21.9. klo 12.07: Tarkennettu poliitikon kirjoituksia ja hänen saamaansa tuomiota.

Lähteet: AFP