Tarvittavat 50 allekirjoitusta ydinaseet kieltävään sopimukseen – voimaantuloon voi kestää vielä vuosia

Yksikään yhdeksästä ydinasemaasta ei tue sopimusta.

ydinaseet
Valkotakkinen nainen kirjoittaa kynällä valkoiseen paperiin
Chilen presidentti Michelle Bachelet allekirjoittaa ydinaseet kieltävän sopimuksen YK:n päämajassa 20.syyskuuta. Peter Foley / EPA

Ydinaseiden kieltämiseen tähtäävä sopimus avattiin eilen YK:n päämajassa New Yorkissa.

Tähän mennessä 50 maata on allekirjoittanut sopimuksen.

–Kehotamme maita, joilla on vielä ydinaseita, liittymään kanssamme tähän historialliseen päivään, sanoi Costa Rican presidentti Luis Guillermo Solis ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Sopimus tulee voimaan sen jälkeen, kun 50 valtiota on allekirjoittanut ja ratifioinut sen. Tähän saattaa kulua kuukausia tai jopa vuosia.

Heinäkuussa 122 YK:n jäsenmaata hyväksyi sopimuksen neuvotteluiden jälkeen.

Suomi ei osallistunut äänestykseen ja on päättänyt olla liittymättä sopimukseen turvallisuuspoliittisen harkinnan pohjalta. Ruotsissa sopimuksen seurauksia halutaan vielä pohtia.

Yksikään yhdeksästä ydinasemaasta ei tue sopimusta. Myös Nato on arvostellut sopimusta sanoen, että se saattaa luoda jakolinjoja maiden välille.

Guyana, Vatikaani sekä Thaimaa ovat jo rafioineet sopimusken. Sopimuksen mukaan maat eivät missään tilanteessa kehitä, testaa, tuota, valmista tai esimerkiksi säilytä ydinaseita. Sopimuksen kannattajien mukaan on aika panostaa ydinaseiden lopulliseen eliminointiin.

Lähteet: AFP, AP, STT