Nobinan työnseisaus voi pahimmillaan haitata 200 000 matkustajan liikkumista

Pahimmat pussinperät Leppävaarassa, Espoon keskuksessa, Itä-Vantaalla ja Itä-Helsingissä.

Nobina Finland Oy
Bussi Kampin bussiasemalla.
Nobinan ajettavana on satakunta bussilinjaa.Ismo Pekkarinen / AOP

Liikenneyhtiö Nobinan yöllä kolmelta alkanut työnseisaus hankaloittaa bussiliikennettä pääkaupunkiseudulla tänään torstaina. Enimmillään Nobinan liikennöimistä bussivuoroista oli peruttu jopa 200.

Helsingin seudun liikenteen HSL:n tilaamasta bussiliikenteestä Nobina hoitaa noin 40 % siivun. Nobinan ajattavana on noin sata linjaa (siirryt toiseen palveluun) ja kokonaismatkustajamäärästä karkeasti arvioituna neljännes.

HSL:n liikennetarkastaja Esa Sauvola sanoo, että täysimittaisena Nobinan lakko haittaisi peräti 200 000 ihmisen matkantekoa pääkaupunkiseudulla.

– Pahimmat pussinperät ovat Espoossa Leppävaarassa ja Espoon keskuksessa. Siellä juna kulkee, mutta junalle saapuminen on hankalaa. Myös Itä-Vantaalla ja Itä-Helsingissä on paljon Nobinan ajamia linjoja, Sauvola kertoo.

Korvaavia bussivuoroja ei ole tulossa. Sauvola kertoo, että Nobina ajaa kaikki mahdolliset lähdöt, joille vaan kuljettaja löytyy.

– Autoja liikenteessä on 15–20 prosenttia normaalista. Nobinalla on noin 10 000 lähtöä vuorokaudessa. Tänään niistä ajetaan muutama tuhat, Sauvola sanoo.

Lukuisista ajamattomista bussivuoroista huolimatta Sauvola ei usko, että junissa olisi sen enempää ruuhkaa kuin normaalistikaan.

– Matkustajat reagoivat tilanteeseen etukäteen. Saattavat esimerkiksi myöhäistää työhönlähtöä ja tehdä etäpäivää.

Työnseisauksen takana on pääluottamusmiehen ja työnantajan välinen kiista.

Lisäjännitystä julkisen liikenteen sujumiseen tuo tänään länsimetron koeajot, jotka edellisellä kerralla myöhästyttivät liikennettä.

Metron koeajojen suhteen liikennetarkastaja on toiveikas:

– Emme halua uskoa, että metron koeajo sekoittaisi liikennettä. Haluamme uskoa, että sujuu normaalisti.

Juttua päivitetty klo 7.22: peruttujen bussivuorojen lukumäärä.