Autoilijat innostuivat puhelimen sovelluksesta: Punainen valo ja kellon kalkatus varoittavat poroista liikenteessä

Porokolareiden määrä halutaan puolittaa vuoteen 2020 mennessä.

Porokolari
Porokello-sovellus puhelimessa
Kun ammattiautoilija ilmoittaa poroista, näkyy varoitus paikalle ajavilla sovelluksen käyttäjillä tunnin ajan.Porokello-hanke

Autoilijat ovat innostuneet poroista varoittavasta Porokello-sovelluksesta. Ohjelman on voinut ladata puhelimelle ilmaiseksi viikon ajan, ja sitä on ladattu jo yli 14 000 kertaa, kertoo Porokello-projektia vetävä Maria Timo-Huhtala.

Porokello oli ensimmäisinä latauspäivänä suosituin sovellus AppStore ja Google Play -sovelluskaupoissa.

– Tämä on erinomainen alku ja tärkeä askel kohti porokolareiden puolittamista 2020 mennessä. Sovelluksen latauksia ja käyttöä tarvitaan runsaasti, että pääsemme tavoitteeseen vähentää porokolareita, Timo-Huhtala sanoo.

Porokolareita sattui vuonna 2015 yli 4300. Viime vuonna kolareita oli yli 800 vähemmän.

Ammattilaiset varoittavat poroista

Sovellus käyttää hyväksi kännykän paikannusta ja varoittaa autoilijaa liikenteessä havaituista poroista punaisella valolla poronkellon kalkatuksella.

Ilmoituksia poroista tekevät vain tiellä liikkuvat ammattiautoilijat. Kun autoilija painaa sovelluksen painiketta, tulee tieosuudesta vajaan kilometrin matkalla porovaara-alue tunnin ajaksi.

Porokello-sovellusta alettiin kehittää vuonna 2011 kemijärveläisen Ahti Lahtelan aloitteesta. Ammattiautoilijat aloittivat sovelluksen kokeilun vuonna 2015, ja heiltä saadun palautteen perusteella porokolarit ovat vähentyneet.

Sovelluksen kehittämisessä ja hankkeen rahoittamisessa ovat olleet mukana Liikennevirasto Trafi, Lapin Ely-keskus, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy, DNA Oyj, V-Traffic ja Milliemallie Oy.