Vakuutusyhtiö kysyi: Pari miljoonaa euroa ja suomalainen on riippumaton

Taloudellinen riippumattomuus merkitsee ihmisille eri asioita: toinen hylkäisi palkkatyön, toinen kaipaa turvakseen vararahastoa.

LähiTapiola
Sadan euron seteleitä ja luottokortti.
Iso askel omavaraisuuteen on jo se, että säästössä on rahaa kolmen kuukauden kulujen verran.Pixabay

Suomalainen mies pitää itseään taloudellisesti riippumattomana, jos hänellä on 2,7 miljoonan euron rahasumma.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola selvitti, kuinka paljon rahaa tarvitaan riippumattomuuteen ja yllättyi, kun naisille riitti puolet miesten havittelemasta.

Keskimäärin suomalainen arvioi tarvitsevansa 2,1 miljoonaa euroa ollakseen riippumaton. Eläkeläisille 800 000 euroa olisi kylliksi.

Lähi-Tapiola arvioi, että taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Toisilla on mielessä palkkatöiden hylkääminen ja toisilla pikemminkin vararahasto yllätysten varalle.

Iso askel omavaraisuuteen on jo se, että säästössä on rahaa kolmen kuukauden kulujen verran, neuvoo varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström.

Liljeström toteaa, että suomalainen luottaa yhteiskunnan luomiin järjestelmiin eikä hevin varaudu muutoksiin itse.

– Ehkä johtuen siitä, että meillä on kiistatta hyvä työeläkejärjestelmä, ja ehkä vähän sellainen perinteinen ajattelu, että valtio hoitaa. Meille on vähän uutta, että itse pitää etukäteen miettiä talousasioita – ihan niin kuin on noussut se, että mietitään omaa terveyttä tai liikkumista.

Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 1 007 suomalaista. Tutkimuksen teki TNS Kantar.