Henkilösuojauksen asiantuntija isku-uhista: Tiedustelun oltava kunnossa

MTV:n Rikospaikka-ohjelman mukaan poliittisiin päättäjiin kohdistuva isku oli suunniteltu tehtäväksi kokoomuksen puoluekokouksessa kesällä 2012.

Turvallisuusuhka
Seppo Kolehmainen
Tieto poliittisia päättäjiä vastaan kohdistuneesta iskusuunnitelmasta tuli julki, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi siitä haastattelussa. Markku Ulander / Lehtikuva

Kokoomuksen puoluekokous Rovaniemellä kesällä 2012 oli väkivaltaisen iskun suunniteltuna kohteena, kertoi MTV keskiviikkona Rikospaikka-ohjelmassaan (siirryt toiseen palveluun). MTV:n mukaan iskua suunnitelleen keskisuomalaisen miehen aikeissa oli kylvää kokouspaikalla suurta tuhoa.

Henkilösuojauksen asiantuntija Tommi Nyström ei ole yllättynyt viime aikoina julki tulleista tiedoista poliittisiin päättäjiin kohdistuneesta iskusuunnitelmasta. Nyström on työskennellyt turvamiestehtävissä ja erityisturvatehtävissä yli 20 vuoden ajan, ja toimii myös henkivartijakouluttajana.

Hän arvioi, että puoluekokouksiin liittyy kohonneita riskejä viime vuosina, kuten tapahtumiin ylipäätään.

Tieto poliittisiin päättäjiin kohdistuneesta iskusuunnitelmasta tuli viime viikolla esille, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi siitä Iltalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Kolehmaisen mukaan paikallispoliisi, keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi estivät yhteisvoimin iskun.

Mahdollisia uhkaavia henkilöitä havaittu

Nyström kertoo esimerkkinä turvallisuuspalveluiden toiminnasta kuinka tapahtumassa, jossa on ollut julkisuuden henkilöitä tai yritysjohtajia, on tunnistettu paikalle saapunut, mahdollisesti uhkaava henkilö.

– On saatu havaintoja että henkilö tullut tilaisuuteen, mutta turvallisuustoimin hänet on havaittu, lähestytty häntä ja käyty puhumassa, Nyström toteaa.

Hänen mukaansa näin on saatu pysäytettyä mahdolliset suunnitelmat. Tunnistetulla henkilöllä on ollut selkeästi antipatioita tilaisuudessa ollutta tunnettua henkilöä kohtaan.

– Siinä ollaan jo lähellä väkivallan kehittymistä, kun on vaivauduttu paikalle eikä pelkästään lähetellä viestejä eri kanavissa.

Nyström pitää tärkeimpänä turvallisuuden kehittämisessä sitä, että tiedustelu toimii.

– Kun tulee esimerkiksi uhkauksia, pitää pyrkiä selvittämään ja saamaan jonkinlainen kuva siitä ketkä ovat niiden takana. Yritetään aktiivisesti selvittää, mitä voi olla tulossa jos jotakin tapahtuisi.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi viime lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että Suomessa on pystytty estämään monta iskua viime vuosina. Myös Risikko kertoi tuolloin, että Kolehmaisen ja Iltalehden julkisuuteen nostama, poliittisia päättäjiä vastaan suunniteltu isku oli määrä toteuttaa vuoden 2012 tienoilla.

Risikko kertoi haastattelussa, että poliisi on pystynyt estämään iskuja hyvällä viranomaisten välisellä yhteistyöllä ja vinkkien perusteella.