Kaupunkilaiset osaavat jo varautua – Nobinan työnseisauksesta huolimatta työmatkaliikenne sujui

Kaupunkilaiset osaavat jo varautua etukäteen liikenteen poikkeustilanteisiin.

Nobina Finland Oy
Nobinan bussi liikenteessä.
Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Vaikka liikenneyhtiö Nobina hoitaa Helsingin seudun liikenteen HSL:n tilaamasta bussiliikenteestä noin 40 prosentin osuuden, sen liikennöimien vuorojen puuttuminen ei ole juuri näkynyt tien päällä.

– Länsiväylällä Helsingin suuntaan on saattanut olla hieman normaalia enemmän liikennettä, mutta muuten ei normaalia aamuruuhkaa kummempaa, sanoo tilannetta seurannut päivystäjä Ville Varjonen Helsingin tieliikennekeskuksesta.

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen sanoo, että pirssin on saanut koko aamun ongelmitta. Ennen aamuyhdeksää aivan ydinkeskustassa oli hieman ruuhkaa, mutta muuten taksin kyytiin on päässyt.

– Purimme poikkeustilanteen takia ajovuorojärjestelmän, jotta saisimme mahdollisimman monta autoa ajoon, Kantonen kertoo.

HSL:n liikennetarkastaja Esa Sauvola kommentoi heti aamutuimaan, että kaupunkilaiset ovat jo oppineet reagoimaan julkisen liikenteen poikkeustilanteisiin etukäteen.

– Ihmiset saattavat esimerkiksi myöhäistää työhönlähtöä tai tehdä etäpäivää, Sauvola sanoo.

Moni on kulkenut tänä aamuna myös kimppakyydillä tai hypännyt pyörän selkään.

Meri ja Arttu odottavat bussia
Meri ja Arttu odottelivat bussia Jollaksessa Itä-Helsingissä.Yle / Olli-Pekka Kursi

Pahimmat pussinperät sijaitsevat Leppävaarassa, Espoon keskuksessa ja Itä-Vantaalla sekä Itä-Helsingissä.

Itä-Helsingin Jollaksessa Herttoniemeen vievää bussia odottelivat ennen seitsemää myös Meri ja Arttu. Kouluun matkalla ollut Meri arveli myöhästyvänsä reippaasti.

– Opettaja varmaan ymmärtää. Jos bussia 85 tai 86 ei tule, niin sitten kävelen Jollaksesta Herttoniemeen, Meri ilmoittaa.

Arttu puolestaan oli matkalla töihin Hietaniemenkadulle Etu-Töölöön. Hän oli soittanut pomolle kertoakseen myöhästyvänsä – todennäköisesti jopa puolitoista tuntia.

– Pomo sanoi, ettei voi antaa vapaapäivää bussilakon takia. Töihin on mentävä.