Sarjahukuttajajuttua seuranneet uhrien omaiset kammoavat ajatustakin syytetyn vapauttamisesta

Sarjahukuttamisjuttua käsiteltiin tänään Itä-Suomen hovioikeudessa viimeistä päivää, tosin ilman huonovointista syytettyä Pekka Seppästä.

Hukuttaminen (Henkirikos)
Pekka Seppänen
Anu Rummukainen / Yle

Itä-Suomen hovioikeuden istunnossa Joensuussa tunnelma oli torstaiaamuna odottava. Oikeus istuu kymmenettä ja viimeistä päivää niin kutsuttua sarjahukuttamisjuttua.

Syytetty, kontiolahtelainen Pekka Seppänen ei olisi halunnut saapua paikalle. Hän ei ollut suostunut lähtemään oikeuspaikalle vankisellistään vapaaehtoisesti. Hänet kuitenkin tuotiin paikalle ja istunto pääsi alkamaan.

Tunnin oikeus antoi luvan, että Seppänen voidaan viedä takaisin Pyhäselän vankilaan huonovointisuuden vuoksi. Oikeudenkäyntiä voitiin jatkaa, koska Seppäselle riitti, että hänen asianajajansa jäi paikalle.

Sarjahukuttamisjutun uhrien läheiset ja asianomaiset ovat odottaneet vuosien ajan rikosvyyhdin selviämistä.

Yhden uhrin sisko ei edes osaa kuvailla tuntemuksiaan.

– Toisaalta helpottavalta, mutta... Toivottavasti seitsemän vuoden piina päättyy, nainen sanoo hiljaisella äänellä.

Pitkä oikeusprosessi on ollut raskas siinä mukana oleville. Erään uhrin äidin ystävä ja tukihenkilö kertoo, että viimeinen käsittelypäivä tuntuu siltä kuin saisi pisteen raskaalle asialle.

– Vuosia jatkuneen epätietoisuuden, väärinkäsitysten ja ahdingon keskellä on äärimmäisen hyvä, että tämä saa nyt lopun.

Muutamia omaisia puolustava asianajaja Harri Kontturi totesi jo aiemmin, että tapausta ei olisi otettu poliisitutkintaan ilman sinnikkäitä omaisia.

– Haluan kiittää syyttäjiä, tuomareita ja keskusrikospoliisia, joka lähti viimein tutkimaan tätä juttua, yhden uhrin sisko toteaa.

Menehtyneen läheisillä vesikammoa

Itä-Suomen hovioikeus käsitteli epäselvien kuolemantapausten seurauksia läheisille, koska heillä oli korvausvaatimuksia.

Esimerkiksi yhden uhrin äiti ja sisko kärsivät asianajajan mukaan kärsivät läheisensä hukkumistapauksesta niin paljon, etteivät pysty seitsemän vuodenkaan jälkeen menemään veteen tai uimaan.

Yhden uhrin poika joutui lopettamaan koulunkäynnin psyykkisten oireiden vuoksi. Hänelle asianajaja vaati enimmäiskorvauksia kärsimyksestä.

Seppänen tahtoi päästä vapaalle

Pekka Seppänen vaati oikeudelta päästä heti vapaalle jalalle odottamaan hovioikeuden tuomiota. Itä-Suomen hovioikeus ei tähän suostunut.

Jos hovioikeus myöhemmin kumoaa Seppäsen syytteet, mies voi kävellä vapauteen.

Oikeudessa on puhuttu useaan otteeseen siitä, että Seppäsen tuntevat pelkäävät miestä. Pelon vuoksi todistajat ovat halunneet puhua sermin takaa. Jopa poliisi on halunnut todistaa niin, ettei syytetty näe häntä.

Seppäsen uhkailevasta tyylistä kerrottiin oikeudessa useita esimerkkejä. Useat uhrien omaiset kertoivat Seppäsen uhanneen heitä väkivallalla.

Ajatus vapauttamisesta pelottaa omaisia

Ajatus Seppäsen vapautumisesta on toisen uhrin siskolle pelottava.

– En edes pysty ajattelemaan sellaista vaihtoehtoa, nainen huokaisi Joensuun oikeustalolla.

Sisko toivoo Seppäselle maksimirangaistusta eli 15 vuoden vankeustuomiota, jota myös syyttäjä vaati.

Tammikuussa Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Pekka Seppäsen kahdesta hukuttamalla tehdystä taposta, kolmesta tapon yrityksestä, törkeästä kuoleman tuottamuksesta, parituksesta, alkoholirikoksesta ja pahoinpitelystä 14 vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Seppänen on kiistänyt kaikki syytteet ja siten sanoo olevansa syytön kaikkiin rikoksiin, joista käräjäoikeus tuomitsi hänet. Puolustus toisti syyttömyysväitteen hovioikeudessa pienimpiä syytteitä myöten.

Itä-Suomen hovioikeus päättää kuukauden kuluessa määrääkö se Seppäsen mielentilatutkimukseen. Ratkaisunsa oikeus antanee tapauksesta vasta loppuvuonna. Jos Seppänen joutuu mielentilatutkimukseen, hovioikeuden tuomio voi venyä ensi vuoden puolelle.