1. yle.fi
  2. Uutiset

Halvat tupakkasikarit revitään käsistä – valmistajalla jo toimitusvaikeuksia

Savukkeita muistuttavat sikarit ovat huomattavasti tavallisia savukkeita halvempia. Muutos on kuitenkin tulossa.

tupakkatuotteet
sikari
Moni tupakoitsija on vaihtanut sikarinsa tai tupakkansa halvempaan tupakkasikariin. Petri Kivimäki/Yle

Lappeenrantalaisen Teboil-huoltamon terassilla kolmen miehen ryhmässä röyhyää tupakka. Yhden miehen sormissa on pikkusikaria muistuttava savuke.

– Olen siirtynyt kokonaan näihin uusiin sikareihin. Eihän tämä aidon sikarin veroista ole, mutta paljon halvempaa, mies kertoo. Hän ei halua sanoa nimeään.

– Perinteinen pikkusikari maksaa noin 13 euroa aski, kun tämä maksaa vain 3 euroa, mies huomauttaa.

Kovaa kasvua

Uudentyyppisten halpojen pikkusikarien myynti kasvaa kovaa vauhtia.

– Myynti on kasvanut hirveästi. En osaa ihan suoraa määrää sanoa, mutta on se lisääntynyt huomattavasti, Lappeenrannan Suonionkadun R-Kioskin yrittäjä Elina Jaala kertoo.

Toisen R-kioskin yrittäjä Lappeenrannassa vahvistaa, että sikareista on ajoittain jopa pula.

Samaa kerrotaan myös kioskiketjun pääkonttorilta.

– Myynti kasvaa kovaa vauhtia. Toisella valmistajista on ollut ajoittain jopa toimitusvaikeuksia, R-kioski oy:n tupakkatuotteista vastaava tuotepäällikkö Ari Pellilä kertoo.

Hinta alhaisempi

Syy pikkusikarien suosioon on hinta, joka on huomattavasti alhaisempi kuin normaalin tupakan tai muiden sikarien. Tavallinen tupakka-aski maksaa nykyään reilut kuusi euroa. Uuden tyyppisen tupakkasikariaskin saa noin kolmella eurolla.

Raimo Kantola
Raimo KantolaKalle Schönberg/Yle

Hinta onkin monelle syy ainakin kokeilla uutta tuotetta.

– Olen pari askia kokeeksi ostanut. Syynä oli uteliaisuus ja hinta, lappeenrantalaisen Kourulan Nesteen tupakkapaikalla istuva Raimo Kantola kertoo.

Nyt miehellä on kuitenkin tavallinen tupakka kädessä.

– En mieltynyt niiden uusien sikarien makuun.

Muistuttaa savukkeita

Kovan suosion saavuttaneet halvemmat pikkusikarit muistuttavat tavallisia savukkeita. Niissä on filtteri ja sisällä on savuketupakkaa. Savukkeen paperipäällys on kuitenkin korvattu sikarin lehdillä.

Tuotteita myös myydään tupakka-askia muistuttavissa rasioissa. Tosin pikkusikarirasiassa on 17 sikaria, kun tupakka-askeissa on yleensä 20 savuketta.

Sikareita valmistaa kaksi tuottajaa. Yhden valmistajan tuoteet tulivat markkinoille viime vuoden marraskuussa. Toisen valmistajan tuotteet tulivat markkinoille vasta viime kesäkuussa. Juuri tällä valmistajalla on ollut toimitusvaikeusia.

Muutos jo tulossa

Halpojen tupakkasikarien voittokulku tuskin kuitenkaan jää pitkäaikaiseksi. Hallitus on jo jättänyt budjettiesityksen, jossa sikarien verotusta muutettaisiin niin, että nykyinen hintaetu häviäisi.

Nykyään sikareita verotetaan vähemmän kuin savukkeita. Savukkeiden vero on 52 prosenttia vähittäismyyntihinnasta, kun sikarien veroprosentti on 34. Hallitus haluaa tasata eron.

Hallituksen esityksessä (siirryt toiseen palveluun) ehdotetaan, että sikareiden verorakennetta muutetaan muiden tupakkatuotteiden verorakennetta vastaavaksi. Sikareista kannettaisiin arvoveron lisäksi yksikköveroa. Lisäksi säädettäisiin sikareiden vähimmäisverosta.

Halvimpien sikareiden hinnat yli kaksinkertaistuisivat, kun taas kalliimpien sikareiden osalta hintamuutos olisi vain muutaman prosentti. Lisäksi laissa erotettaisiin erikseen sikari ja pikkusikari.

Tämän vuoksi tupakkasikarien hinta mitä todennäköisimmin nousee ensi vuoden alusta.

Lue seuraavaksi