1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autot

Itsestään kulkevat laina-autot, paremmin löytyvä parkkipaikka, toisiinsa kytkeytyneet rekat – Näin autoilet 2020-luvulla

Milloin sähköautot tulevat? Entä ilman kuljettajaa liikkuvat autonomiset autot? Näihin ja muihin jo lähitulevaisuudessa tapahtuviin autoilun muutoksiin vastaukset tässä artikkelissa.

Autot
tulvaisuuden auto lähtökuva

*On vuoden 2023 ensimmäisiä *lokakuisia pakkasaamuja. Elias, 21 on lähdössä töihin Keravalle Helsingin Kalliosta. Hän on juuri hörpännyt kupin kuumaa ja näpelöi nyt kännyään. Elias aikoo testata ensimmäistä kertaa autonomista, ilman kuljettajaa toimivaa autokyytiä.

Helsinkiläisellä autonomisia autoja välittävällä yrityksellä on suurin valikoima uusia menopelejä, luonnollisesti, silllä itseohjautuva auto on kaupunkilainen juttu. Eliaksen lähin operaattoripiste sijaitsee Vallilassa, joten matkaan Eliaksen kotiovelle riittää viisi minuuttia.

Elias käyttää puheentunnistusta ja kutsuu auton rapun eteen kello 8.25. Viisi minuuttia aikaa kiskaista ulkovaatteet niskaan ja menoksi.

Autoon noustessa kännykkä kytkeytyy auton ohjelmistoon ja Elias voi panna viihdelaitteiston päälle. Kännykän avulla löytyvät muun muassa uusimmat elokuvat, joita voi katsoa auton ruudulta. Rattiinhan Eliaksen ei tarvitse koskea, sillä auto ohjautuu automaattisesti.

Elias valitsee kuitenkin uutiset, jotka on mukava lukaista lempimusiikin soidessa kännykän kautta auton kaiutinjärjestelmästä.

Auton navigaatio- ja ohjausjärjestelmä tietää, mihin Elias on matkalla. Aamuruuhka jarruttaa matkantekoa, mutta auton ohjelmisto näyttää olevan hereillä ja etsii aktiivisesti nopeinta reittiä.

Autonomisuus lyö läpi ensimmäisenä raskaassa kalustossa.

*Eliaksen suosima jakaminen *ja jakamistalous on tämän päivän sana ja moni uskoo, että niin on myös tulevaisuudessa. Ranskalainen Bla Bla Car on yksi tämän päivän esimerkeistä. Yhtiöllä on kertomansa mukaan yli 45 miljoonaa rekisteröitynyttä jäsentä 22 maassa. Se yhyttää autoilijat ja kyytiä tarvitsevat, ja ottaa tästä maksun.

Frankfurtin automessut.
Gregor Pawlowski.Markku Pitkänen / Yle

– Hampurista Berliiniin pääsee parhaimmillaan kahdellatoista, meidän kauttamme noin kahdella eurolla, kertoo Gregor Pawlowski, Bla Bla Carin Saksan maajohtaja.

Kyse on siis vähän kuin autoilun airbnb:stä, paitsi että Bla Bla sanoo olleensa markkinoilla ensin.

Trendi on otettu vakavasti autoteollisuudessa. Esimerkiksi saksalainen autonvalmistaja Mercedes määrittää tulevaisuuden liikkumista ja autoa neljällä sanalla: kytkettävyys, autonomisuus, jaettavuus ja sähköistäminen (CASE).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eetu Pietarinen / Yle

*Elias näkee esimerkin kytkettävyydestä *moottoritiellä, kun hänen laina-autonsa ohittaa neljän rekan kolonna. Vain ensimmäisessä on kuljettaja. Muut rekat ovat kytkeytyneenä elektronisen etäisyysvalvonnan avulla ensimmäiseen, miehitettyyn ajoneuvoon langattomasti ja tottelevat sen kuljettajan sekä ohjelmiston käskyjä.

Automatiikka huolehtii lähes kaikesta. Ajamisesta, riittävistä turvaväleistä ja muusta lukuisten etäisyys- ja paikannusanturiensa sekä tutkiensa avulla.

Jos hirvi hyppäisi tielle, se olisi todennäköisesti eläinparan menoa, mutta automatiikka kuitenkin reagoisi jarruttamalla yrittäen viimeiseen saakka välttää törmäyksen. Hirvikolariin reagoisi samalla koko toisiinsa kytkeytyneiden rekkojen letka.

– Autonomisuus lyö läpi ensimmäisenä raskaassa kalustossa. Uskon, että ensimmäiset rekat pystyvät linkkautumaan toisiinsa vuosina 2022–2024, sanoo autoteollisuutta Suomessa edustavan liiton toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja teollisuus ry:stä.

Hän pitää todennäköisenä, että ennen henkilöautoja autonomisuus tulee myös busseihin.

Mercedes esitteli syksyllä vedyllä kulkevan katumaasturin. Ainoa pakoputkesta tuleva päästö on vesihöyryä.

*Tulevaisuuden autojen käyttövoimaksi *veikataan voimakkaasti sähköä. Ensi vuosikymmen lienee kuitenkin vielä hybridiautojen, sähkömoottorin ja polttomoottorin yhdistelmä.

Poliittinen paine päästä päästöistä kuitenkin kasvaa ja sähköautot näyttävät tällä hetkellä parhaimmalta vaihtoehdolta.

Ennen kuin sähköautot voivat ympäristöystävällisempänä teknologiana yleistyä, on kyettävä ratkaisemaan monta isoa kysymystä. Sähköauto ei pelasta maailmaa, jos sen käyttövoima tuotetaan esimerkiksi hiilellä tai vaikka öljyllä.

Toinen kysymys liittyy akkuihin. Niiden kierrätys on vielä heikkoa ja ne maksavat suhteellisen paljon.

Autotuojat ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio
Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.Markku Pitkänen / Yle

– Sähköauton akusta pystytään kierrättämään alle 50 prosenttia, ja loppu yli 50 prosenttia joudutaan hävittämään polttamalla. Ja se on vielä erittäin kallista, pohtii Tero Kallio.

Mersuja valmistavan Daimlerin pääjohtaja Dieter Zetsche pitää epärealistisena, että sähköautot yleistyisivät vielä vuosikymmenenkään kuluttua.

– Kapeakatseista. Joissakin maissahan ei ole edes kunnollista sähköverkkoa. Entäpä Kiina, missä autotallit ovat harvassa, missä siellä ladataan auto? hän kysyy.

Saksassa sähköautoja kaikista autoista on vuonna 2025 vasta noin 15-25 prosenttia. 

Mathias Wissmann, Saksan autoteollisuusliiton johtaja

*Autovalmistajalle perinteisellä moottorilla *varustettu auto tuottaa ainakin vielä toistaiseksi suuremmat voitot. Kuluttajalle taas sähköauto on vielä perinteistä kalliimpi hankinta – kukaan ei tiedä kuinka pitkään.

– Akkujen hinnat eivät tule laskemaan vuoteen 2030 mennessä kuin ehkä puoleen 2015 hintatasosta. Jos akkupaketti maksaa esimerkiksi 20 000 euroa, niin se on 10 000 euroa lisähintaa autossa vielä vuonna 2030. Jos ei nyt mitään uutta murrosta tapahdu, pohtii Kallio.

Saksan autoteollisuuden liiton johtaja Matthias Wissman arvioi, että Saksassa sähköautoja kaikista autoista on vuonna 2025 vasta noin 15–25 prosenttia.

Ratkaisuja sähköautoilun pulmiin mietitään kuitenkin kuumeisesti. Mercedes esitteli syksyllä vedyllä kulkevan katumaasturin. Ainoa pakoputkesta tuleva päästö on vesihöyryä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eetu Pietarinen / Yle

*Eliaksen kännykkä keskustelee *auton ja kodin älyohjelmiston kanssa. Tämä kaikki on mahdollista, koska Elias on sallinut autonsa ja kodin laitteiden kytkeytyä esineiden internetiin. Hänen ei tarvitse sammutella valoja lähtiessään. Kännykän ohjelmisto tunnistaa, kun hän tulee kotiin tai lähtee ulos, ja hoitaa valot automaattisesti Eliaksen puolesta.

Illalla on tiedossa bileet ja sitä varten on saatava sauna kuumaksi hyvissä ajoin. Paluumatkalla Eliaksen kännykän älyjärjestelmä viestittää kiukaalle päällekytkeytymiskäskyn 15 minuuttia ennen saapumista.

Frankfurtin automessut.
Tulevaisuudessa autot kytkeytyvät esineiden internetiin.Markku Pitkänen / Yle

*Stuttgartissa, Saksassa sijaitsevassa *Fraunhofer insituutissa kehitetään parhaillaan ekosysteemiä, jonka avulla autot, kodit, kesämökit ja esineet kytketään verkkoon. Projektin nimi on Entourage.

– Ideana on, että käyttäjä voi itse valikoida, mitä tietoa hän verkkoon antaa. Tietoa ei luovuteta yhden ison yhtiön haltuun, vaan se jaetaan eri toimijoiden kesken. Siihen kuuluu tiedonhallinnan, yksityisyyden suojan ja tietoturvan takaava ohjelmisto, jota käytetään esimerkiksi verkkoselaimella, kertoo tohtori Michael Cubach Fraunhofer-instituutista.

Frankfurtin automessut.
Michael Cubach.Markku Pitkänen / Yle

*Siinä, että kaikki kytketään verkkoon *ja oman elämän pienetkin yksityiskohdat jaetaan, on hyvin tiedossa olevat ongelmansa. Tieto on valtaa, ja tämä on ymmärretty erittäin hyvin vaikkapa maailman suurimmissa sosiaalisen median yhtiöissä: kun yhden suuren hallussa on tavallisen tallaajan elämästä paljon tiedossa, on yhtiöllä myös suhteellisen paljon valtaa.

Kuitenkin vain harva haluaa aidosti, että pienetkin yksityiskohdat vaikkapa omasta päivittäisestä liikkumisesta tallennetaan jonkun yrityksen loputtomiin pilvivarastoihin.

Fraunhofer-instituutin kanssa eivät kilpaile toiset vastaavat projektit vaan suuryritykset, jotka haluavat vielä tiukemman otteen arjestamme.

Stuttgartissa kehitettävän järjestelmän etuna on, että jaettava tieto ei ole Googlen tai Applen kaltaisten yritysten yksinoikeutta, vaan tieto on hajautettuna eri palvelemissa, ja sitä hyödynnetään suojatusti vain käyttäjän sallimalla tavalla.

Digitaalisuuden myötä pysäköintipaikan etsimiseen käytetty aika vähintään puolittuu lähitulevaisuudessa.

*Digitaalisuuden ja automaation *uskotaan parantavan liikenteen sujumista huomattavasti. Tutkimusten mukaan iso osa kaupunkiliikenteestä on vain pelkkää parkkipaikan etsimistä, sanoo Saksan autoteollisuusliittoa johtava Matthias Wissman.

Hän uskoo, että digitaalisuuden myötä pysäköintipaikan etsimiseen käytetty aika vähintään puolittuu lähitulevaisuudessa. Tulevaisuuden autoilla ei enää etsitä parkkipaikkaa, vaan niilllä kirjoittaudutaan sisään parkkipaikkaan.

Kehitykseen liittyy paljon pelkoja. Onko jaettu tieto turvassa? Kuinka paljon autojen vikaherkkyys lisääntyy, kun niihin tulee enemmän tietotekniikkaa, entää säilyykö turvallisuus, kun ajaminen luotetaan tietokoneen vastuulle?

Entä mitä vaikkapa työpaikan tietokoneista tuttu jumahtaminen, ohjelmien toimimattomuus tai jatkuvat päivitystarpeet tarkoittavat käytännössä tien päällä? Aika näyttää.