1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. risteilyt

Meri-Lapin merimatkailu kehittynyt huimasti kesän aikana – "Ollaan vasta taipaleen alkupäässä"

Perämeren pohjukassa toimintansa viime kesänä aloittaneet risteilijät ovat herättäneet kiinnostusta sekä paikallisissa että matkailijoissa.

Kuva: Jutta Huovinen / Yle

Merimatkailu on ottanut ison harppauksen eteenpäin kuluneen kesän aikana Meri-Lapissa. Kemi-Torniossa toimintansa aloitti kaksi uutta risteilyalusta, joiden ansiosta yhä useammat paikalliset asukkaat sekä matkailijat ovat päässeet tutustumaan Perämeren pohjukan lähisaariin.

Kemissä lähisaarien reittiliikenteen aloittanut M/S Leila sai suuren suosion, ja myös Tornioon hankittu tilausristeilijä Lady Carin on herättänyt laajaa kiinnostusta.

Lady Carinin päällikkö Arto Ponkala uskoo, että kulunut kesä oli vain alkusoittoa Meri-Lapin merellisen matkailun kehitykselle.

– Ollaan vasta taipaleen alkupäässä. Se, että on useampi risteilijä niin tarjontahan luo kysyntää. Nyt puhelimet soi alusten porukoilla ja se on hieno juttu. Ihmiset tietää, että merelle pääsee ja nyt mennään eteenpäin.

Perämeren risteilyt kiinnostavat ulkomaisia matkailijoitakin

Merellisen kesämatkailun jatkokin näyttää suotuisalta, sillä kiinnostus Perämeren pohjukkaa kohtaan on herännyt maan rajojen ulkopuolellakin. Ponkalan mukaan myös ulkomaalaiset matkatoimijat ovat olleet kiinnostuneita risteilyistä saaristossa, joka on maailmalla ainutlaatuinen.

– Viime viikkoina on ajeltu kansainvälisten matkatoimistojen edustajien kanssa jotka ovat käyneet bongailemassa täällä hienoja paikkoja. Trendi on menossa siihen, että haetaan henkilökohtaisempia, pienemmille ryhmille suunnattuja tuotteita.

Perämerellä risteilevät kesäisin myös perinnelaiva Katariina ja Perämeren Jähti. Jähdin omistaja Olli Ahonen kertoo, että kesä oli kehnoista säistä huolimatta kohtuullinen, vaikka myöhään alkanut kausi ja vesibussin suosio ehkä hieman verottivatkin Jähdin risteilyitä.

– Kylmää ja pitkää syksyä on ollut melkein koko kesä. Mutta ihan hyvin on mennyt, ja tietyt pakettireissut vetivät oikein hyvin, Ahonen kiittelee.

Sekä Jähti että Lady Carin tekevät vielä pari tilausristeilyä tänä syksynä, minkä jälkeen alukset nostetaan kuivalle maalle odottamaan seuraavaa avovesikautta.