Pikkukaupungin huumetilasto kummastuttaa – 10 kertaa enemmän metamfetamiinia kuin naapureilla

Savonlinnan jätevedestä mitattiin selvästi korkeampia pitoisuuksia kuin esimerkiksi Joensuussa, Lappeenrannassa tai Mikkelissä.

huumeiden käyttäjät
Poliisi avaamassa takavarikoitua metamfetamiinipakkausta.
Arkistokuva: Poliisi avaamassa takavarikoitua metamfetamiinipakkausta.Poliisi

Jos tilasto alkaa: pääkaupunkiseutu, Jyväskylä, Turku, Kuopio, niin harvoin seuraavana listalla tulee Savonlinna. Jätevesistä tehdyssä kansainvälisessä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) metamfetamiinin osalta näin on.

– Ei meillä ole tähän mitään varmaa selitystä, Savonlinnan päihdetyön johtaja Kirsi Torikka huokaa.

– Se tiedetään, että metamfetamiini on halvempaa kuin amfetamiini.

Savonlinnassa käy paljon matkailijoita ja suositusssa mökkikunnassa vietetään myös runsaasti vapaa-aikaa. Lahjomaton jätevesimittaus tehtiin kuitenkin keväällä ennen lomakautta.

Savonlinnassa mitattiin jätevesistä yhtenä keväisenä tiistaina vuonna 2016 metamfetamiinia 38,5 milligrammaa tuhatta henkeä kohti. Keskimääräinen viikkolukema oli 22,5 mg päivässä, kun se Lappeenrannassa oli keskimäärin 2,8 milligrammaa ja Joensuussa 2,1.

– Ei tämä ollut meille yllätys, sanoo päihdetyön johtaja Kirsi Torikka.

Kartta, metamfetamiini Suomessa.
Savonlinna löytyy Suomen metamfetamiinikartalta.

Metamfetamiini näkyy myös A-klinikan huumeseuloissa, mutta ei samalla tavalla hallitsevana. Päihdeklinikalla tiedetään, että kaikkien päihteiden käyttö liittyy toisiinsa. Metamfetamiini on klinikalle päätyvillä yksi aine muiden joukossa, eivätkä sen käyttäjät välttämättä päädy hoitoon.

Savonlinnassa metamfetamiinimäärät olivat kaikkina viikonpäivinä moninkertaisia moneen suurempaan kaupunkiin, kuten vaikkapa Tampereeseen verrattuna. Suurimmat luvut olivat sunnuntaista tiistaihin. Helsingin Sanomien viime joulukuisessa artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) voi katsella ja vertailla kaupunkeja ja eri huumausaineiden jäämiä.

Ovatko he muita kuin savonlinnalaisia?

Päihdetyön johtaja Kirsi Torikka sanoo, ettei tiedä onko juuri sellaista ihmisryhmää, joka käyttää metamfetamiinia. Laittomien huumeiden osalta päihdetyössä juostaan kehityksen perässä. Kun yksi aine on tullut tutuksi, kokeillaan toista.

– Nuoret ovat huolettomia, saattavat ottaa ainetta tietämättä mitä se on ja miten se vaikuttaa vaikkapa neurologisesti, hän sanoo.

Huumekaupungiksi Torikka ei Savonlinnaa nimittäisi. Hän sanoo tietävänsä missä aineita liikkuu, mutta katukuvassa ei näy huumekulttuuria.

Piikittäjiä on vähän

Savonlinnassa on toiminut reilun kahden vuoden ajan terveysneuvonta- ja neulanvaihtopiste Siili. Sielläkään ei osata arvioida, miksi juuri metamfetamiinia käytetään kaupungissa.

Siilissä voi asioida nimettömänä, eikä siellä käyviltä udella mitä he käyttävät. Kiinnostuneille tarjotaan apua huumeista eroonpääsemiseen ja ohjataan hoitoon.

A-klinikan sisäänkäynti.
A-klininikan sisäänkäynti Savonlinnan sairaalassa.Tanja Perkkiö / Yle

Puhtaiden ruiskujen ja neulojen sekä puhdistusliinojen jakaminen vähentää mm. hepatiitti-tartuntoja. Siilissä käy asiakkaita joka viikko, mutta määrä vaihtelee.

– Kymmeniä asiakkaita meillä ei ole, kerrotaan Siilistä.

Savonlinnan jätevesien huumejäämät eivät siis vaikuta olevan kaupungissa asuvien narkomaanien käytöstä peräisin.

Kansainvälistä liikennettä

Yksi selittävä tekijä voisi olla itärajan läheisyys, mutta Savonlinnasta on toistasataa kilometriä matkaa lähimmälle rajanylityspaikalle ja esimerkiksi kaksi kertaa suuremmassa Joensuussa, niinikään Itä-Suomessa tai ihan rajan pinnassa Lappeenrannassa metamfetamiini ei jätevesiseulonnoisssa erottunut samoin.

Päihdetyön johtaja Kirsi Torikka pohtii matkailun vaikutusta niin laillisten, kuin laittomien päihteiden käyttöön.

– Kun tiedetään, että Lapissa käytetään eniten alkoholia henkeä kohti ja heti sen jälkeen tulee Etelä-Savo, niin yleensähän ajatus on, että eivät ne pelkästään paikallisten juomia ole, vaan matkailijoiden ja lomalaisten. Vapaalla päihteiden käyttö on suurempaa, sama koskenee niin alkoholia kuin huumeitakin.

Savonlinnan huumeiden käyttäjille tarkoitetun Siilin mainos.
Infolappunen Siilistä A-klinikan seinällä. Tanja Perkkiö / Yle

Miksi ei Mikkelissä mitään?

Etelä-Savossa Mikkelin alue ei näy seuloissa, vaan pienempi Savonlinna. Yleensä metamfetamiinia liikkuu enemmän itäisessä Euroopassa, mutta myös Norjan Oslo on käyttökartalla.

Savonlinnaa kansainvälistävät mm. oopperajuhlat, mutta keväällä tehty jätevesimittaus ei anna tähän mitään pohjaa. Kirsi Torikka ei silti tyrmää ajatusta, jossa metamfetamiini on taiteilijoiden huume.

– Ihmiset hakevat elämyksiä. Metamfetamiini yhdistetään sellaiseen, piristymiseen ja nosteeseen. Ja se on suhteellisen halpaa. Nuorilla olen valitettavasti huomannut sellaista ajatusmaailmaa, että alkoholista tuleva humalatila ei ole tarpeeksi tuju. Että aineilta etsitään rajumpaa vaikutusta ja päädytään siten muihin aineisiin kuin alkoholiin.

Nuorilla olen valitettavasti huomannut sellaista ajatusmaailmaa, että alkoholista tuleva humalatila ei ole tarpeeksi tuju.

Päihdetyön johtaja Kirsi Torikka, Savonlinnan A-klinikka

Metamfetamiinia voi käyttää niin suun kautta, polttamalla kuin suonensisäisestikin. Aine liikkuu mihin tahansa postittamalla ja Kirsi Torikka sanoo, että hänenkin tietoonsa on tullut poliisilta miten kekseliäitä aineiden levittäjät ovat.

Päihdekulttuurin muutos näkyy

Alkoholi on edelleen yleisin päihderiippuvuuden syy, mutta keski-ikäisten keskuudessa ovat kasvussa lääkkeiden väärinkäyttö ja sitä nuoremmilla kannabis ja muut huumausaineet. Päihdetyön johtaja Kirsi Torikka sanoo, että nuorten raitistuminen on osin harhaa.

– Nuorilla alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta kannabiksen ja huumeiden käyttö lisääntynyt.

Torikan mukaan A-klinikan tyypillinen asiakas ei ole enää alkoholisti, vaan nimenomaan monista päihteistä riippuvainen ihminen.

– Metamfetamiini ei ole vain nuorten huume, mutta yleensä Savonlinnassa ei vielä ole ikääntyneitä narkomaaneja. Heidänkin aikansa kyllä tällä menolla tulee.

Jätevesien metamfetamiinijäämien pitoisuudet 2016
Yle Uutisgrafiikka