Asema ruuhka-Suomen keskellä ei auta – Kanta-Häme menettää väkeään hurjaa tahtia

Asema kasvukeskusten Helsingin ja Tampereen lähellä ei auta: Kanta-Häme on menettänyt asukasluvustaan yli 800 ihmistä kuluvan vuoden aikana. Vajaan neljän vuoden aikana muuttotappio on ollut yli kaksi ja puoli tuhatta asukasta.

Kanta-Häme
Jalankulkija ja auto kaatosateessa.
Väestöpako on koskettanut erityisesti Forssaa. Kaupungissa oli yli 20 000 asukasta vuonna 1985. Nyt forssalaisia on 17 200.Eeva Hannula / Yle

Kanta-Hämeen väestö kasvoi yli kolmekymmentä vuotta, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, joka vuosi aina vuoteen 2013.

Sen jälkeen väestövirta kääntyi rajuun laskuun. Maakunnasta on alle neljässä vuodessa häipynyt yli kaksi ja puoli tuhatta asukasta.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella Kanta-Hämeen väkiluku oli tänä vuonna elokuun lopulla 172 980 ihmistä.

Neljä vuotta aiemmin väkeä oli 175 513. Maakunnan nykyinen asukasmäärä on pienin kymmenen vuoteen. Vuonna 2007 asukkaita oli vähemmän kuin tämän vuoden elokuussa.

Kanta-Hämeen väkiluku 175 513
Neljä vuotta sitten kantahämäläisiä oli reilusti enemmän kuin tänään.Yle

Sijainti, sijainti, sijainti

Kanta-Hämeessä on uskottu hyvän sijainnin autuuteen.

Helsingin, Tampereen ja Turun muodostaman kolmion keskellä asukasmäärä kasvaa väistämättä. Yli kolmekymmentä vuotta näin tapahtuikin. Nyt näyttää siltä, että aivan yhtä helppoa kuin Kanta-Hämeeseen on tulla, on myös sieltä lähteä.

Tosin Kanta-Hämeen sisälläkin väestönkasvu on ollut eriarvoista kauan. Forssan seudulla asuu tänään 3 273 asukasta vähemmän kuin vuonna 1985.

Samaan aikaan muun maakunnan, siis Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen, asukasluku on lisääntynyt 18 352 henkilöllä.

Vuoden 2013 jälkeen myös Hämeenlinnan ja Riihimäen seudut ovat menettäneet asukkaitaan.