1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maito

Osa lapsista kieltäytyy juomasta maitoa koulussa, kun tarjolla on nyt vain rasvatonta

Jotkut kunnat ovat pitäneet valikoimissa jopa punaisen maidon, vaikka se tulee kunnalle kalliimmaksi.

Kuva: AOP

Osa lapsista on lakannut juomasta maitoa koulussa, koska tarjolla on useimmiten vain rasvattomia vaihtoehtoja. Tämä johtuu uudistuneesta koulumaitotuesta. Kunnat saavat nyt tukea vain rasvattomaan maitoon.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Vetelissä ja Kokkolassa osa koululaisista on alkanut suosia vettä maidon sijaan. Aihe puhuttaa erityisesti Vetelissä.

– Vanhemmat ovat olleet huolestuneita, jaksavatko lapset, jos tarjolla on vain rasvatonta maitoa. On myös sanottu, että koulussa pitäisi olla vaihtoehtoja, kuten ennen oli rasvaton maito ja ykkösmaito, Vetelin kunnan vs. ruoka- ja siivouspalveluesimies Niina Leppävuori kuvailee keskustelua.

Jo aiemmin teollisuus pelkäsi, että lasten maidonjuonti lakkaa, kun koulumaitotukea muutetaan. Muutokset koulumaidon kulutuksessa näkyvät kuitenkin aikaisintaan myöhemmin syksyllä, sillä tukihakemukset tehdään jälkikäteen.

Koulumaidon kulutuksessa on toisaalta alueellisia eroja: etelässä ja suuremmissa kunnissa valtaosa koulumaidosta on jo aiemmin juotu rasvattomana. Viime vuonna tukea maksettiin koko maassa rasvattomalle maidolle 2,8 miljoonaa euroa, ykkösmaidolle vain puoli miljoonaa.

Esimerkiksi Toholampisen Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto luonnehti aiemmin, että sinisen ja punaisen maidon kulutus kasvaa sitä mukaa, mitä pohjoisemmaksi ja enemmän haja-asutusalueille mennään.

Vetelissä on tehty valtuustoaloite, joka perää kevytmaidon ja -piimän palauttamista veteliläiskoulujen ja varhaiskasvatuksen yksiköiden valikoimiin.

– Kunnat eivät enää pysty päättämään melkein mistään itse. Tässä voimme kuitenkin vielä vaikuttaa, että lapsille pystyttäisiin antamaan vaihtoehtoja, perustelee yksi aloitteen allekirjoittajista, valtuutettu Riitta Huusko.

Osa kunnista tarjoaa yhä myös rasvaisempaa

Valtuustoaloite menee vielä syksyllä teknisen lautakunnan käsittelyyn. Vetelin kunnan vs. ruoka- ja siivouspalveluesimies Niina Leppävuori arvioi, että kevytmaidon palauttaminen valikoimiin maksaisi vuodessa reilut 2000 euroa.

– Raha ei ole iso, mutta kouluruokailun budjetissa ei muutenkaan puhuta isoista rahoista, vaan lasketaan senttejä. 2000 eurolla ostettaisiin jo monen viikon leivät kaikille, Leppävuori toteaa.

Miten perustellaan, ettei esimerkiksi leivästä sitten ole useampia vaihtoehtoja?

Niina Leppävuori

Leppävuorta mietityttää, mitä vaihtoehtojen lisääminen tarkoittaisi tulevaisuudessa.

– Jos tässä kohtaa avataan vaihtoehtoja, olisiko syytä avata muussakin kohtaa? Miten perustellaan, ettei esimerkiksi leivästä sitten ole useampia vaihtoehtoja?

Koulumaitotuen muutoksesta huolimatta joissakin kouluissa ei ole haluttu luopua rasvaisemmasta maidosta. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Lestijärvi, Toholampi ja Halsua tarjoavat koululaisille edelleen rasvaisempaa maitoa.

Halsualla päiväkodissa käytössä on perheiden toiveesta jopa täysmaito.

Lue lisää: Maito herättää rajua keskustelua somessa: "Käsitelty maito on kuollut neste ilman todellista ravinto-arvoa"