Mikkeliin nousee kiivaasti uusia kerrostaloja – "Myös valtakunnallinen kiinnostus on saapunut jälleen"

Parhaillaan Mikkeliin on rakenteilla 5-6 kerrostaloa. Uusia kerrostaloja nousee lähinnä keskustan tuntumaan sekä Saimaan rannalle.

Uusia kerrostaloasuntoja on valmistumassa muun muassa Mannerheimintiellä. Kuva: Kalle Pallonen/Yle

Uusia kerrostaloja nousee tällä hetkellä kiivasti Mikkelissä. Uusia kerrostaloja on noussut tai nousemassa ympäri kaupunkia. Paraikaa rakennustöitä on aktiivisesti käynnissä muun muassa keskustan kupeessa Mannerheimintiellä sekä Graanilla ja Saksalassa.

– Pienen hiljaiselon jälkeen ollaan saatu kerrostalorakentaminen hyvin vauhtiin. Sellainen 5-6 kerrostaloa syntyy tällä hetkellä kaupunkiin, kertoo Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä.

Nyt käynnissä olevaa rakentamista edelsi muutaman vuoden hiljaisempi kausi.

– Viimeisen viiden vuoden aikana ollaan nähty sellainen pieni aallonpohja. Tokihan kyse on aina tarjonnastakin, mutta nyt meillä on hyviä tontteja ollut tarjolla tässä keskustassa missä on ollut kysyntää, näkee Riihelä.

Pienen hiljaiselon jälkeen ollaan saatu kerrostalorakentaminen hyvin vautiin

Jouni Riihelä

Riihelän mainitseman aallonpohjan jälkeen Mikkelissä ovat rakentaneet lähinnä paikalliset rakennusliikkeet.

– Se on ollut todella mielenkiintoinen ilmiö, mutta nyt voidaan taas sanoa, että myös valtakunnallinen kiinnostus on saapunut jälleen Mikkeliin. Siinä mielessä ollaan hyvissä asemissa, toteaa Jouni Riihelä.

Mikkeliläisen FH-rakentajien toimitusjohtaja Mikko Viskari näkee Mikkelin etuna tasaiset asuntomarkkinat.

– Mikkelissä ei ole sellaisia ongelmia kuten esimerkiksi Kouvolan kaltaisissa teollisuuskaupungeissa. Mikkeli elää palveluista ja suhdannevaihtelut on suhteessa pienempiä. Ei tule esimerkiksi suuria irtisanomisia kerralla, toteaa mikkeliläiset rakennusyhtiö FH-rakentajien toimitusjohtaja Mikko Viskari.

Kerrostaloasunnoille riittää Viskarin mukaan hyvin kysyntää Mikkelissä. Palveluiden läheisyydessä sijaitsevien kohteiden asunnot ovat etenkin suurten ikäluokkien suosiossa.

– Suuret ikäluokat ovat jäämässä työelämästä ja ovat muuttamassa omakotitaloista pois. Tällä ryhmällä yhteydet keskustaan ja palveluihin pitää olla lyhyet, toteaa FH-rakentajien toimitusjohtaja Mikko Viskari.

Koko ajan pitäisi olla uusia kaavoja tarjolla mihin voi rakentaa

Mikko Viskari

Uusia kerrostaloja on nyt noussut lähinnä keskustan alueelle sekä Saimaan rannalle. Sama trendi tulee jatkumaan, kunhan esimerkiksi Savilanden sataman puoleinen osa saadaan kaavoitettua.

– Voidaan todeta, että kunhan me saadaan tämä Savilahden kaavoittaminen loppuun, niin Mikkelin kaupungilla on noin 20 vuoden kerrostaloreservi olemassa, toteaa Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä.

FH-rakentajien toimitusjohtaja Viskari kaipaa kuitenkin lisää tehoja Mikkelin kaupungin kaavoitusosastolle.

–  Koko ajan pitäisi olla uusia kaavoja tarjolla mihin voi rakentaa ja kaavat olisi sellaisia, että ne olisivat kustannustehokkaasti rakennettavissa, toivoo Viskari.