Miten toimit liikenteessä oikein, kun paloauto tai ambulanssi lähestyy vilkut päällä? – "Vältä paniikkijarrutusta ja muista vilkku"

Hälytysajossa olevan paloauton kyydistä kuvattu video näyttää tienkäyttäjien reaktiot, kun pillit soivat ja valot vilkkuvat.

hälytysajoneuvot
paloauto helsingin keskuspelastusasema kallio tulipalo
Miten toimit oikein, jos ajat autoa, ja takaa tulee paloauto tai ambulanssi pillit vinkuen? Kokeneet palomiehet neuvovat.

Saatko sydämentykytyksiä, jos istut autossa ja takaasi kuuluu hälytysajoneuvon ääni?

Äkkinäinen tilanne olisi vähemmän yllättävä, jos liikenteessä oltaisiin skarppina, siis keskityttäisiin ajamiseen, toteaa päivystävä palomestari Sami Lappalainen Helsingin pelastuslaitokselta.

– Meillä on paljon mobiililaitteita autoissa, siellä käytetään jopa kuulokkeita. Missään tapauksessa autoilija ei saisi käyttää kuulokkeita.

Lappalainen muistuttaa, että myös jalankulkijalla tai pyöräilijällä on riski jäädä hälytysjoneuvon alle, jos liikkuu kuulokkeet korvilla omissa maailmoissaan.

Päiväsaikaan hälytysvalojen näkyvyys on heikko, ja silloin äänen merkitys korostuu. Musiikinystävänkin kannattaa pitää siksi autoradion volyymi kohtuullisena.

Takaa kuuluu piipaa – miten toimit?

Takaa kuuluva hälytysajoneuvon ääni tulee usein yllätyksenä. Lappalaisen mukaan tärkeintä on kuitenkin pysyä koko ajan rauhallisena.

– Se ei ole mikään paniikin paikka, kun hälytysajoneuvo on takana, vaikka se vähän sykettä nostaisikin.

Jos havahdut siihen, että takana on hälytysajoneuvo, pyri välttämään äkkijarrutuksia tai muita hätäisiä reaktioita ja aja samaa ajolinjaa, Lappalainen neuvoo. Havainnoi ympäristöä ja väistä mahdollisuuksien mukaan oikealle.

Entä kun liikennevaloissa punainen palaa, ja takana onkin yhtäkkiä hälytysajoneuvo, joka ei pääse ohi?

Lappalaisen mukaan paras tapa on väistää varovaisesti oikealle, kun on ensin varmistettu että muille tiellä liikkujille ei aiheudu vaaraa. Muista vilkku – siitä takana oleva kuljettaja ymmärtää tulleensa huomatuksi.

Mitä hälytysajoneuvon kuljettaja sitten puolestaan toivoo muilta tienkäyttäjiltä?

– Haluaisin, että liikenteessä katsottaisiin tarkemmin taustapeiliin ja väistettäisiin oikealle, niin ei tule turhaa siksakkia ja samalla vähemmän vaaratilanteita, summaa ylipalomies Juha Aalto.