1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mustasaari

Mustasaari valmis neuvottelemaan kuntaliitoksesta Vaasan kanssa – kuntalaisia aiotaan kuulla kansanäänestyksellä

Suurin osa kunnanvaltuutetuista oli sen kannalla, että neuvottelut liitoksesta kannattaa aloittaa. Valtuuston kokouksessa päätettiin myös, että mahdollisesta kuntaliitoksesta järjestetään suuntaa antava kansanäänestys.

Mustasaari
mustasaaren kunnanvaltuusto
Niklas Joki / Yle

Mustasaaren kunnanvaltuusto päätti torstaina, että se on valmis kuntaliitosneuvotteluihin Vaasan kanssa. Asiasta päätettiin kahden äänestyksen jälkeen.

Valtuutettu Linda Ahlbäck (r.) teki ehdotuksen, jonka mukaan Mustasaari käynnistäisi neuvottelut Vaasan kanssa yhdistymissopimuksesta, johon kunnanvaltuusto sen jälkeen ottaisi kantaa. Neuvotteluihin otettaisiin mukaan päättäjiä, virkamiehiä ja kuntalaisia.

Ahlbäck korosti, että sopimuksen on oltava Mustasaarelle hyvä. Moni selvityksen kannalla ollut valtuutettu kertoi haluavansa nähdä, miltä kuntaliitos näyttää paperilla selvityksen jälkeen. Suoraan kuntaliitoksen puolesta puhui suomenkielisen MSK-puolueen edustajien lisäksi myös osa RKP:n valtuutetuista.

Michael Luther (r.) teki päätösehdotuksen, jonka mukaan kuntaliitokseen ei ole taloudellisesti tai toiminnallisesti perusteltuja syitä. Esityksen mukaan kuntaliitoskartoituksen pitäisi antaa odottaa, sillä meneillään oleva sote- ja maakuntauudistus muuttaa kunnan tehtäviä.

Kuntaliitosneuvotteluita vastustaneissa puheenvuoroissa korostui erityisesti huoli ruotsin kielen asemasta mahdollisessa kuntaliitoksessa. Lisäksi niissä kyseenalaistettiin esimerkiksi Vaasan seudun tarvetta suurelle, yhdistyneelle kaupungille.

Ahlbäckin esitys neuvotteluiden aloittamisesta Vaasan kanssa voitti ensimmäisessä äänestyksessä Lutherin vastaesityksen äänin 26-17. Sen jälkeen Ahlbäckin esitys voitti toisessa äänestyksessä kunnanhallituksen esityksen 33-2. Kahdeksan valtuutettua jätti äänestämättä toisessa äänestyksessä.

Myös kunnanhallituksen kesäkuussa tekemä esitys oli liitosneuvotteluiden kannalla. Hallituksen esitys olisi antanut neuvotteluissa enemmän valtaa kunnanhallituksen puheenjohtajistolle, kun taas valtuuston päätös antaa laajemmin valtaa koko kunnanhallitukselle.

Kansanäänestys ennen päätöstä?

Kuntaliitosneuvotteluista keskusteltiin kaksi ja puoli tuntia ennen äänestämistä. Keskustelu jatkui pitkään äänestyksen jälkeen siitä, voidaanko päätökseen lisätä toimenpidealoite, eli ponsi suuntaa antavasta kansanäänestyksestä.

Kansanäänestyksestä alkoi kiivas keskustelu välittömästi alkuperäisen äänestystuloksen selvittyä. Ponnen lisäämisen laillisuudesta jouduttiin keskustelemaan erikseen. Osa valtuutetuista koki, että ponsi kumoaisi valtuutettujen päätöksen.

Lopulta ponnen lisäämisestä äänestettiin. Äänestyksessä oltiin suuntaa antavan kansanäänestyksen kannalla äänin 23-20. Äänestys aiotaan järjestää sen jälkeen, kun Mustasaari ja Vaasa ovat neuvotelleet yhdistymissopimuksen.

Yhdistymissopimuksen hyväksymisestä ja kuntaliitoksesta päättää lopulta kuitenkin kunnanvaltuusto.

Lue seuraavaksi