Puolukkaa mättäät väärällään, mutta thaipoimijat lähdössä maasta kesken kauden

Puolukan poiminta on pahasti kesken, kun thaipoimijat ovat jo lähdössä kotiin. Hyvästä sadosta huolimatta talteen saadaan ehkä kolmannes siitä mitä viime vuonna.

marjanpoiminta
Puolukat
Puolukat kypsyvät Äkäslompolossa.Seppo Manninen

Reilut kaksi viikkoa normaalia myöhemmin kypsynyt marjasato on saanut aikaan sen, että thaimaalaiset marjanpoimijat ovat lähdössä jo pois, vaikka poimintakausi on vielä kesken. Mustikkaa on poimittu niin pitkään, että puolukan kimppuun ei ole kunnolla edes päästy, kun poimijat joutuvat jo lähtemään.

– Mustikan poiminta venyi niin pitkälle, että olemme lopettaneet sen poiminnan vasta tiistaina, sanoo Polarica oy:n varatoimitusjohtaja Jukka Kristo. Polarica on Suomen suurin marjanostaja.

Mustikoita.
Julia Sieppi / Yle

Puolukanpoiminta puolestaan on kyllä aloitettu, mutta talteen poimitut määrät eivät tänä vuonna päätä huimaa.

– Päivittäisen poiminnan puolukkamäärät eivät tule olemaan koko Suomessa samalla tasolla kuin viime vuonna, Kristo toteaa.

Vaikka puolukkasato on hyvä, tulee poimintasaalis jäämään laihaksi.

– Viime vuonna puolukkaa poimittiin reilusti yli 10 miljoonaa kiloa. Uskon, että nyt pääsemme koko maassa vain 30-40 prosenttiin viime vuoden poimintamäärästä – jos siihenkään.

Ennustajaeukolle olisi paikka avoinna

Marjavuodet eivät ole veljeksiä, eikä tämä vuosi ollut edellisten serkkukaan, niin paljon satokausi poikkesi normaalista. Kaksi viikkoa viivästystä marjojen kypsymisessä on iso asia, kun viisumeita, matkoja ja majoituksia on järjesteltävä puoli vuotta ennakkoon.

– Kyllä se on tuottanut vaikeuksia. Periaatteessa meilläkin poimijat olisivat saaneet olla pidemmän aikaa täällä, mutta on aika monimutkainen prosessi pidentää aikaa kesken kauden. Lentoliput ja muu on meidänkin tapauksessa vahvistettu jo helmikuussa, varatoimitusjohtaja Jukka Kristo sanoo.

He tulivat ehkä hiukan liian aikaisin ja he lähtevät liian aikaisin. Tällaista tämä on.

Jukka Kristo

Kun suunnitelmat tehdään jo kevättalvella, voi käydä niin kuin tällä kertaa kävi: poimijoiden maassaolo ei osunut satokauden kanssa yksiin.

– Kaksi poimijaryhmää on jo lähtenyt, ja viimeisetkin lähtevät maanantaina. He tulivat ehkä hiukan liian aikaisin ja he lähtevät liian aikaisin. Tällaista tämä on, sanoo Kristo.

Polaricalla on tänä vuonna ollut töissä 500 thaimaalaista marjanpoimijaa. Savukoskelaisella Korvatunturin marja Oy:llä puolestaan on 400 poimijaa. Tilanne on heillä lähestulkoon samanlainen kuin Polaricallakin.

– Osa on jo lähtenyt. Loput lähtevät lokakuun ensimmäisen viikon jälkeen eli kahden viikon päästä, Korvatunturin marjan paikallisjohtaja Jari Huttunen sanoo.

Thaipoimijoita metsässä.
Jarmo Nuotio / Yle