Promoottorilegenda Antti Einiö muuttaa ja myy uskomattoman signeerattujen valokuvien kokoelmansa: Mukana Paul Anka, Beatles, Doors ja monet muut

The Doorsin nimikirjoituksilla varustettu kuva on jopa 10 000 dollarin arvoinen. Yli 80-vuotias musiikkialan moniottelija järjestää edelleen 40 konserttia vuodessa.

Frank Sinatran nimikirjoitus on henkilökohtainen, rakas aarre, josta Antti Einiö ei luovu. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Helsingin Kaivopuiston tuntumassa sijaitseva hulppea yksityisasunto on sekaisessa kunnossa. Antti Einiö tekee parhaillaan muuttoa, ja laatikoita ja tavaraa on joka paikassa.

– Olen asunut tässä 22 vuotta putkeen. Asuminen täällä on pirun kallista, ja lähdin hakemaan halvempaa asuntoa.

Sellainen löytyi Espoon Haukilahdesta, jonne on tarkoitus muuttaa ensi viikon torstaina.

Muutto on myös keskeinen syy siihen, miksi pitkän linjan konserttipromoottori on päättänyt luopua mittavasta signeerattujen valokuvien kokoelmastaan. Einiö on kerännyt vuosien varrella satoja nimikirjoituksia, joista myytävään kokoelmaan päätyi 121 valokuvaa 1950-luvun lopulta näihin päiviin.

Mukana on uskomaton joukko maailmantähtiä, kuten AC/DC, The Beatles, The Doors, Paul Anka, Bon Jovi, James Brown, Leonard Cohen sekä Dire Straits.

Kuvat olivat aikanaan Einiön toimiston seinällä kehystettyinä. Kaivopuistoon muuttamisen jälkeen kuvat ovat lojuneet yli 20 vuotta laatikoissa kirjoituspöydän alla.

– Nyt kun tulee tämä muutto, ajattelin, että on aika päästä näistä eroon, en kuskaa niitä enää minnekään.

Guns N' Roses kävi Helsingissä suosionsa huipulla vuonna 1991. Kuva: Antti Einiön kokoelma

Myyntiluettelon (siirryt toiseen palveluun)on laatinut Einiön entinen kollega ja elämänkerrankirjoittaja Tomi Lindblom, joka on itsekin aktiivinen nimikirjoitusten ja muiden asiakirjojen keräilijä ja alan asiantuntija.

Lindblomin mukaan Einiön kokoelmasta tekee ainutlaatuisen sen pitkä ajallinen perspektiivi.

– Monet promoottorit ja levy-yhtiöiden ihmiset harrastavat samanlaista keräilyä, mutta ei taida olla ketään muuta, joka olisi aloittanut jo 50-luvulla ja jatkaa edelleen.

Kokoelma on myös musiikillisesti varsin laaja-alainen.

– 121 kuvaa ei ole valtava määrä, mutta siellä on tavaraa jazzista heavyyn. Eikä joukossa ole mitään turhaa, ei yhtään B-luokan nimeä.

Kokoelman harvinaisinta ja arvokkainta osastoa edustaa The Doors-yhtyeen nimikirjoituksilla varustettu kuva. Lindblomin arvion mukaan kuvan hinta on 10 000 dollarin luokkaa. Nimikirjoitukset ovat peräisin Doorsin Tukholman-konsertin yhteydestä vuodelta 1968.

The Doorsin nuorena kuolleen laulajan Jim Morrisonin nimikirjoitukset ovat huippuharvinaisia. Nämä nimmarit kirjattiin Doorsin Tukholman-konsertissa 1968. Kuva: Antti Einiön kokoelma
The Cream eli Ginger Baker, Jack Bruce ja Eric Clapton. Claptonin nimikirjoitukseen liittyy lyhyt saateteksi: "To Andy". Kuva: Antti Einiön kokoelma

Kaikki alkoi Scandia-Musiikista

Einiön työura musiikkimaailman tähtien parissa alkoi jo 1950-luvulla, kun hän kauppakorkeakoulusta valmistuttuaan meni töihin veljensä Paavon perustamaan Scandia-Musiikki-levy-yhtiöön. Samoihin aikoihin Paavo järjesti jazz-konsertteja, ja Antti oli ensimmäistä kertaa tekemisissä niiden parissa Louis Armstrongin Messuhallin-konsertissa vuonna 1955.

Ensikosketus pop-maailman tähtiin oli The Hollies vuonna 1964. Siitä lähtien konsertteja on kertynyt valtava määrä tähän päivään saakka.

Marraskuussa 82 vuotta täyttävä Einiö ei ole jäänyt eläkkeelle vaan jatkaa edelleen aktiivisesti konserttien järjestämistä. Niitä kertyy noin 40 vuodessa.

– Teen yhteistyökumppanilleni Eastway Live oy:lle edelleen kaikki heidän kansainväliset konsertit ja festivaalit. Lisäksi minulla on joukko muita vanhoja festivaaliasiakkaita.

Kuluvana vuonna Einiö on järjestänyt muun muassa Toton keikkoja. Tulossa on vielä esimerkiksi Sarah Brightman ja Lontoon sinfoniaorkesteri Helsinki Areenassa.

Einiön rooli on neuvotella ja hoitaa asiat sopimusten kirjoittamiseen saakka. Laajasta kontaktiverkostosta on apua: artisteja tarjotaan jatkuvasti ja Einiön puoleen käännytään, kun halutaan selvittää tietyn artistin tai yhtyeen liikkeitä ja keikkailumahdollisuuksia.

To Antti. If you are nice as your brother, you're OK. Always, Paul Anka, kirjoitti 18-vuotias Paul Anka Linnämäen-konserttinsa yhteydessä 1959. Kuva: Antti Einiön kokoelma

Jimi Hendrix ei kelvannut

Vaikka mahdollisuuksia olisi ollut, mitä tahansa nimikirjoituksia Einiö ei ole kokoelmaansa kelpuuttanut.

– Yleensä en ole ottanut nimmareita sellaisilta artisteilta, joista en jostain syystä ole tykännyt. Esimerkiksi Jimi Hendrix jäi ottamatta, koska hän oli sellainen yrmeä kakka. En yhtään tykännyt koko tyypistä!

Einiölle kokoelman henkilökohtaisesti tärkein aarre on Frank Sinatran kuva ja nimikirjoitus.

– Olen kautta aikain ollut hirveä Sinatra -fani. Se unelma täyttyi vuonna -89, kun jäähallissa piti esiintyä Sinatra, Sammy Davis jr. sekä Liza Minnelli. Näistä Minnelli ei päässyt tulemaan, koska hän oli sairastunut tinnitukseen Göteborgissa eikä voinut lentää.

Davis ja Sinatra esiintyivät kaksin, ja tässä yhteydessä Einiö sai Sinatran nimmarin hotelli Hesperian ala-aulassa.

Vaikka muut valokuvat on siirretty myyntiä varten muualle ja suurin osa asunnon irtaimistosta pakattu muuttolaatikoihin, Sinatran kuva ja nimmari roikkuvat edelleen seinällä.

– Tämä säilytetään, ei myydä!

Juttua muokattu 25.9.2017: Tarkennus Einiön tämän vuoden tehtyihin keikkajärjestelyihin ja korjaus Brightmanin esiintymispaikkaan.