1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrityskaupat

Ravintolan myynnistä tuli pitkä urakka – aikaa meni kymmenen vuotta

Yritysten myyntiajat voivat venyä hyvinkin pitkiksi. Suurin kompastuskivi on, ettei myynnin valmistelua aloiteta ajoissa.

yrityskaupat
Marita ja Ilpo Vilenius
Marita ja Ilpo Vilenius toimivat ravintolayrittäjinä 25 vuotta Kouvolan keskustassa. Onnistunut omistajanvaihdos tehtiin yrityskaupalla kuluneena kesänä ja Vileniukset siirtyivät eläkkeelle.Juha Korhonen / Yle

Kouvolalaiset Marita ja Ilpo Vilenius silmäilevät ympärilleen samalla kun istuvat ravintolan pöytään hieman ennen lounasajan alkua.

– On täällä joitain pieniä muutoksia tapahtunut. Joka kerta täällä käydessä huomaa, että vau, toihan on hyvä juttu, kertoo Marita havainnoistaan tutussa ravintolassa.

– Joo, joistakin muutoksista tulee mieleen, että kas kun ei itse keksitty tuota, jatkaa Ilpo, jolle ravintola on yhtä tuttu kuin puolisolleenkin.

Kaupungin keskustassa sijaitseva ruoka- ja seurusteluravintola oli viime kesän alkupuolella vielä heidän omistuksessaan. Heinäkuun alussa yrittäjä vaihtui ja Vileniukset jäivät eläkkeelle. Uraa ehti kertyä suositussa ruokapaikassa runsaat 25 vuotta – 20 vuotta pidempään kuin pariskunta aluksi suunnitteli.

Valio-baarista ruokaravintolaksi

Yrittäjiksi Kouvolan keskustaan Vileniukset päätyivät 1990-luvun alussa. Aiempi, Valkealassa toiminut ravintola oli yhteinen Maritan vanhempien kanssa. Kun se myytiin, tuli lyhyen vapaan jakson jälkeen tarve jälleen tehdä jotain. Vileniukset panivat Kouvolan Sanomiin ilmoituksen, jossa kertoivat olevansa valmiit ostamaan yrityksen.

– Nevillen paikalla toimi aiemmin Valio-baari. Sen yrittäjän kanssa pääsimme sopimukseen kaupoista ja toimimme aluksi vanhalla nimellä. Sitten aloitettiin remontti ja maaliskuussa 1992 avasimme paikan uudella nimellä, joka on käytössä vieläkin. Ajattelimme, että pitäisimme ravintolaa viiden vuoden ajan, kertoo Ilpo Vilenius.

Yritimme pitää lankoja käsissä enemmän kuin oli meille hyväksi.

Marita Vilenius

Nälkä kasvoi syödessä, ja Vileniukset päättivät ostaa toisenkin ravintolan.

– Ryhdyimme ahneiksi. Viisivuotissuunnitelma romuttui, kun yritimme pitää lankoja käsissä enemmän kuin oli meille hyväksi. Se ei ollut meille hyvä juttu, koska meillä on enemmän taitoa ihmisten ruokailutapahtumien kuin rock-tapahtumien järjestämiseen, Marita Vilenius toteaa.

Toisen ravintolan tie päättyi Vileniusten osalta 6,5 vuodessa. Nyt myös Nevillen ympyrä on pientä piirtoa vaille sulkeutunut. Pariskunta on muutaman tunnin sopimuksella toiminnassa mukana vielä vuoden loppuun saakka.

– Emme me tänne syöksy, jos joku henkilökunnasta vaikka sairastuu. Mutta neuvomme ja opastamme, jos meitä tarvitaan, kertoo Ilpo Vilenius

Myytävän yrityksen pitää olla haluttava

Vileniusten luopuminen yrityksestä ja jääminen eläkkeelle ovat kuin oppikirjasta. Pariskunta aloitti myyntiajatuksen työstämisen jo kymmenkunta vuotta sitten. He alkoivat käydä tapahtumissa, joissa opastettiin miten yrityskauppa hoidetaan. Siitä asiat alkoivat pala palalta kehittyä.

– Levitimme ensin sanaa kollegoille, että tässä olisi hyväkuntoinen yritys tulossa lähivuosina myyntiin, muistelee Marita Vilenius.

Viitisen vuotta sitten yrittäjäpari alkoi käyttää apunaan yrityskauppoihin erikoistuneita firmoja sekä Kouvolan kaupungin elinkeinoyhtiötä. Lopulta yrityksestä tehtiin esittely, sen myyntihinta arvioitiin ja ravintola päätyi varsinaiseen ja julkiseen myyntiin.

Vileniukset tunsivat helpotusta.

– Tuli vähän semmoinen tunne, että tämä oli nyt tässä eikä tarvitse tehdä muuta kuin odottaa, että joku tulee ja ostaa.

Julkisella myynnillä voidaan tarkoittaa tilannetta, jossa esimerkiksi kaupungin elinkeinoyhtiö tai sen edustaja toimii välittäjänä ja yritystä esitellään yritysmyyntiin erikoistuneella verkkosivustolla. Vileniukset vertaavat tilannetta kiinteistövälitykseen.

– On luotettava välittäjä, joka etsii hyvän ostajan. Välittäjä on vähän kuin kiinteistövälittäjä, että ei voi satuilla mitään. Ostajakin voi luottaa häneen.

Tuli vähän semmoinen tunne, että nyt ei tarvitse tehdä muuta kuin odottaa, että joku tulee ja ostaa.

Ilpo Vilenius

Ostajan löytyminen vei aikaa 1,5 vuotta.

– Sen jälkeen tässä alkoi käydä kyselijöitä ja renkaanpotkijoita, kuten autokaupassa sanotaan. Oikean ostajan löydyttyä kaupan hieronnassa ei mennyt kuin pari kuukautta, pariskunta kertoo.

Tarjoilija ravintola Nevillessä
Ruoka- ja seurusteluravintola jatkoi keskeytyksettä toimintaansa Kouvolan keskustassa kun omistaja vaihtui kesä-heinäkuun taitteessa.Juha Korhonen / Yle

Loppukiri ei auta

Toteutunutta kauppaa auttoi myös muun muassa yrittäjäjärjestöjen peräänkuuluttuma yrityksen myyntikunto. Yrityskaupan markkinoilla pärjäävät hyvin hoidetut yritykset.

– Yrityksen pitää olla oikeasti toimiva, terve ja haluttava. Ei huonoa yritystä saa tällaisina aikoina myytyä. Ja yritystä pitää hoitaa niin hyvin kuin mahdollista ennen kaupan tekoa, luettelee Marita kaupan onnistumisen edellytyksiä.

Hyvä hoito tarkoittaa, että yrityksen on pitänyt olla hyvällä tolalla vuosia. Loppukiri ei auta.

– Nimenomaan. Ei tämä toimi kuten ennen vanhaan koulussa, että luettiin toukokuussa vähän enemmän läksyjä, että saatiin kevääksi vähän parempia numeroita, vertaa Ilpo.

Jos aiot luopua, niin luovu sitten oikeasti. Pitää malttaa päästää irti.

Ilpo Vilenius

Ulkopuolisen asiantuntijan apu Vileniusten mukaan ratkaisevaa.

– Hän kertoi meille, että joskus yritystä myyvä taho ottaa yhteyttä ja sanoo, että nyt pitää myydä äkkiä, mutta älä kerro kellekään. Eihän se niin voi toimia. Jo henkilökunnan kannalta pitää olla rehellinen, mitä on tapahtumassa.

Kymmenet tuhannet yrittäjät harkitsevat jättävänsä yrittäjyyden

Suomessa on kymmeniätuhansia tuhansia yrittäjiä, jotka ikänsä puolesta lähestyvät tilannetta, joka Vileniuksille oli äsken vielä ajankohtainen.

Suomen Yrittäjien mukaan maassa on noin 80 000 yrittäjää, jotka ovat täyttäneet 55 vuotta. Heistä joka neljäs aikoo lopettaa yrityksensä. Loput toivovat jonkun muun jatkavan yritystoimintaa lähinnä sukupolvenvaihdoksen tai yritysmyynnin jälkeen.

Järjestöllä on meneillään yritysten omistajanvaihdoshanke (siirryt toiseen palveluun), jonka tavoitteena on varmistaa vaihdosten sujuminen.

Jos aiot luopua yrityksestä, luovu sitten oikeasti.

Ilpo Vilenius

Yksi omistajanvaihdoksiin liittyvä syy on juuri eläkkeelle siirtyminen. Ilmiö on tuttu myös maakunnissa.

– Meillä on näkyvissä johtajapolven vaihdos (siirryt toiseen palveluun) ihan lähivuosina. Eläköitymistä tapahtuu kovasti, kertoo toimitusjohtaja Tiina Moberg Kymen Yrittäjistä.

Suurin yrityksen myyntiin liittyvä kompastuskivi on Mobergin mukaan se, ettei omistajanvaihdoksen valmistelua aloiteta riittävän ajoissa. Yritysten myyntiajat vaihtelevat firman kunnosta riippuen muutamista kuukausista jopa useisiin vuosiin.

Tarkkoja valtakunnallisia tilastoja myyntiajoista ei pidetä.

Tyytyväisinä eläkkeellä

Yrittäjäuran jälkeiset vajaat kolme kuukautta ovat olleet Marita ja Ilpo Vileniukselle mieluisaa aikaa. Molemmat korostavat sitä, että olipa sitten yrittäjä tai palkansaaja, eläkkeelle jäämiseen kannattaa valmistautua. Tekemistä ja tuloja on vähemmän kuin aiemmin.

Nyt Vileniusten arkea on rytmittänyt mökillä olo terassin laittoineen ja marjojen ja sienien poimimisineen.

– Erittäin mukavasti on mennyt, ei voi moittia. Aivan loistava tilanne, kehuu Marita.

Ilpo muistuttaa vielä mökkipuuhailun hyödyistä pilke silmäkulmassa.

– Polttopuuthan lämmittävät kahteen kertaan. Ensi tulee hiki tehdessä ja sitten ne lämmittävät vielä takassakin.

Ilpo Vilenius kertoo vielä oman kokemuksensa pohjalta esimerkin yrittäjän onnistuneesta eläkkeelle siirtymisestä, josta häneltä kysyi eräs yrittäjäkollega.

– Sanoin hänelle, että jos aiot luopua, niin luovu sitten oikeasti. Pitää malttaa päästää irti.

Lue seuraavaksi