Hyppää sisältöön

Asiantuntija hallituksen mahdottomasta tehtävästä: Soten tavoitteet ovat ristiriidassa keskenään

Hallituksen odotetaan esittelevän uuden valinnanvapauslain lokakuussa. Asiantuntijat epäilevät sekä soten tavoitteiden toteutumista että järjestäjien harteiden riittävyyttä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hallituksella on käsissään "mission impossible", sillä sote-uudistuksen tavoitteiden sovittaminen yhteen täydellisinä on mahdoton tehtävä. Näin lataa Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani Juha Teperi.

Soten tavoitteista palveluiden integraatio ja valinnanvapauden lisääminen ovat Teperin mukaan erittäin vaikeasti yhteen sovitettavissa.

– Jos palveluita integroidaan eli sovitetaan isoiksi yhtenäisesti johdetuiksi kokonaisuuksiksi, niin kilpailuun ja valintaan perustuva keskenään kilpailevien organisaatioiden malli ei saa tilaa.

– Kun taas laitetaan aiemmin aiotut palvelut valinnanvapauden piiriin, niin silloin yhtiömuotoinen tai sitä muistuttavat järjestelyt estäisivät kaikkein tehokkainta integraatiota, Teperi kertoo.

Teperin mukaan molempia ei voida täydellisesti toteuttaa, vaan tilanteessa joudutaan hakemaan tasapainoista kompromissia.

Ministeriön työryhmä sorvaa parhaillaan uutta valinnanvapauslakia. Hallituksen odotetaan esittelevän uuden valinnanvapauslainsäädännön sisällön ensi kuussa.

– Pienetkin ratkaisut voivat olla pitkässä juoksussa todella merkittäviä meidän sote-systeemimme kannalta. Elämme hyvin jännittäviä aikoja, Teperi sanoo.

IFIC: Riittävätkö pienten maakuntien hartiat?

Tampereella vieraillut IFIC:n johtaja Nick Goodwin pitää Suomen sote-uudistusta erittäin kunnianhimoisena hankkeena, mutta povaa samalla kuoppaista sotekyytiä.

Goodwin arvioi rakenteiden muuttamisen tapahtuvan eri tavoin eri puolilla maata.

– Muutosaika tulee olemaan kuoppainen, Goodwin sanoo.

– Joillekin yhteisöille se tuo etuja, mutta esimerkiksi Helsingissä uudelleen organisointi voi häiritä nykyisellään jo toimivia palveluita.

Goodwin muistuttaa, että kansainvälisesti vertailtaessa Suomella on jo nyt erittäin hyviä esimerkkejä hoidon integraatiosta.

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuusmallit tiedetään yhteiskuntapolitiikan vaikeimmiksi asioiksi. Goodwin arvioi, että myös Suomessa yksityisten sote-palveluiden tuottajien kanssa tehtävät monimutkaiset sopimukset, verkosto- ja kumppanuusmallit tulevat haastamaan muodostettavia maakuntia.

– Se tulee vaatimaan uudenlaista kyvykkyyttä. Historiallisesti se on ollut puutteellista, jos katsotaan muita maita.

– Olenkin hieman huolissani siitä, että onko pienemmillä alueilla mahdollisuutta hallita tätä. Isoimmilla alueilla tämä varmaankin osataan hallita, mutta entä pienimmillä alueilla, Goodwin kysyy.

International Foundation for Integrated Care IFIC on kansainvälinen säätiö, jonka tavoitteena on parantaa terveydenhuollon asiakkaiden hoitokokemuksia samanaikaisesti, kun terveydenhuoltojärjestelmien toimintaa tehostetaan.

Artikkelia korjattu 27.9.2017 klo 15.35: Poistettu tekstistä ja otsikosta Teperin vertaus soten tavoitteista toisiaan hylkivinä napoina.