1. yle.fi
  2. Uutiset

Yyterin massiivisten metsätuhojen aiheuttaja siirtymässä nuoriin mäntyihin – tutkija uskoo pistiäisen leviävän vielä vuosia

Yyterissä metsätuhoa aiheuttaneen tähtikudospistiäisen massaesiintymä osoittaa laantumisen merkkejä, mutta otus ei ole häviämässä alueelta vielä moneen vuoteen.

Yyteri
Ilmakuva Yyteristä.

Suomen ensimmäinen tähtikudospistiäisten massaesiintymä löytyi Porin Yyteristä vuonna 2006.

Jättimäiset metsätuhot ilmiö aiheutti kolme vuotta myöhemmin, kun männynneulasilla herkutteleva jättipopulaatio pääsi ensimmäisen kerran käsiksi neitseelliseen mäntymetsään. Männynneulaset hävisivät 150 hehtaarin alalta.

Tuolloin asiantuntijat maalasivat karmaisevaa tulevaisuutta (siirryt toiseen palveluun) koko Meri-Porin alueen männyille. Tuhojen pelättiin laajenevan aina 1000 hehtaariin asti.

Nyt 11 vuotta myöhemmin satojen hehtaarien metsätuhon aiheuttanut raju luonnonnäytelmä osoittaa vihdoin hiipumisen merkkejä. Massiivisia metsätuhoja ei enää ole odotettavissa, sillä alkukesän helteillä maasta nouseva pistiäinen ei enää massaparveile yhtä villisti kuin aiemmin.

Arvailuja laantumisen syistä

Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Pouttu on seurannut tähtikudospistiäisiä Yyterissä vuodesta 2006 asti. Lopullista syytä ilmiön hiipumiseen hänkään ei osaa arvioida.

– En oikein muita syitä keksi kuin sen, että tämä populaatio on hajaantunut niin, että niitä on ollut joka vuosi tasaisesti. Säät eivät ole myöskään olleet kauhean otolliset, Pouttu luettelee.

Tutkija antaa arvoa myös vuonna 2011 tehdylle sukkulamatokuurille (siirryt toiseen palveluun), jonka tehoa on arvuuteltu näihin päiviin asti. Kokeellisella torjuntamuodolla Yyterin maastoon levitettiin eliöstöä, jonka piti olla täsmäohjus maaperässä aikuistuvia tähtikudospistiäisiä vastaan.

– Ne sen pahimman kärjen siitä listivät pois, Pouttu uskoo.

Tähän mennessä alueella on tehty tuhojen vuoksi avohakkuita noin 250 hehtaarin alalla. Lisäksi syötyjä mäntyjä alueella on useita kymmeniä hehtaareja.

Syöty metsä jätetään nyt pystyyn

Antti Pouttu sanoo, että otukset pysyvät Yyterissä vielä vuosia, eikä uusilta metsätuhoiltakaan voida välttyä. Lisää avohakkuita ei kuitenkaan enää tarvitse tehdä. Syödyt puut jätetään nyt pystyyn ikäänkuin suojaamaan tervettä metsää.

– Se toimii tavallaan jarruna. Pistiäiset pysähtyvät näihin puihin, eivätkä leviä eteenpäin. Jos avuhakkuu tehdään, niin se reunametsä on hyvin vaaranalaista, Pouttu selventää.

Nuori metsä maistuu, vanha puu ei niinkään

Tällä hetkellä tuhoalue levittäytyy avohakkuualueelta pikkuhiljaa koilliseen kakkostien suuntaan. Tähtikudospistiäiset ovat herättäneet huolta myös alueen matkailuyrittäjissä. Heidän onnekseen näyttäisi kuitenkin siltä, että Yyterin virkistysalueet eivät pistiäistä kiinnosta. Dyynien männyt jäänevät tuholaiselta syömättä.

Esimerkiksi Mäntyniemen alue etelässä tai lomakylän alueen puusto voi pelastua niiden iän vuoksi.

– Näyttäisi olevan sellainen nuorempi riukuasteen puu, joka parhaiten niille maistuu. Aivan sellaiset vanhat puut, joita tuolla Mäntyniemessä on, tuntuu säästyvän.

Luonnonvarakeskus ja Metsäkeskus jatkaa tähtikudospistiäisten seurantaa yhä tiiviisti. Tutkijoita kiinnostaa etenkin pistiäisiä tuhoavien loisten lisääntyminen alueella. Loiset ovat paras toivo massaesiintymän pysäyttämiseen.

Lue seuraavaksi