Paavi: "Kirkko reagoi lasten hyväksikäyttöön liian myöhään"

Paavi myös sanoi, ettei koskaan tule myöntämään armahdusta pedofiliasta tuomituille papeille.

Vatikaani
Kuvassa paavi puhuu mikrofoniin lentokoneessa. Kaksi avustajaa pitää häntä pystyssä ilmeisesti ilmakuoppien takia.
Paavi Franciscus piti lehdistötilaisuuden lentokoneessaan matkalla Kairosta Roomaan 29.2. 2017.Epa/ Gregorio Borgia/ AP/ Pool

Paavi Franciscus on ottanut kovasanaisesti kantaa lasten hyväksikäyttöön katolisen kirkon piirissä.

Paavin mukaan kirkko reagoi alun perin aivan liian hitaasti hyväksikäyttötapauksiin. Paavi myös toisti aiemmat lupauksensa siitä, että hyväksikäyttöön syyllistyneet papit joutuvat vastuuseen toimistaan, eivätkä tule saamaan paavilta armahdusta.

Katolista kirkkoa on arvosteltu hitaasta toiminnasta hyväksikäyttötapausten suhteen. Lasten hyväksikäytöstä tehtiin ensimmäistä kertaa rikos vasta vuonna 2013, silloinkin Paavi Franciscuksen aloitteesta.

Paavin nimittämä lasten hyväksikäyttöä tutkiva komissio on sekin saanut osakseen arvostelua. Komission ainoa itse hyväksikäytöstä kärsinyt jäsen erosi tehtävästään aiemmin keväällä. Syyksi hän mainitsi kirkon sisäisen vastarinnan komission työtä kohtaan.

Paavi on myös aiemmin perunut suunnitelmat perustaa kanoninen oikeusistuin hyväksikäyttötapauksia peittelevien piispojen tuomitsemiseksi.

Myös YK:n lasten oikeuksien komitea on arvostellut Vatikaania käytännöistä, jotka ovat sen mukaan mahdollistaneet tuhansien lapsien seksuaalisen hyväksikäytön.

Lue myös:

Talouskardinaalin hyväksikäyttöskandaali kuohuttaa Australiassa – pedofiliasyytökset horjuttavat katolista kirkkoa ympäri maailman

Lähteet: AP