Toisen roska on toisen koru – rannekoru syntyy havunneulasista ja kaulakoru sähköjohdosta

Ekologisuus ja uusiokäyttö ovat vahvoja nykytrendejä muotoilussa, mikä näkyy korusuunnittelussakin. Taide- ja käyttökorun raja on yhä häilyvämpi.

Korumuotoilussa innostutaan nyt kierrätyksestä
Korumuotoilussa innostutaan nyt kierrätyksestä
Jutta Laulajainen punoi rannekorun neulaset yhteen kuparilangalla. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Kun Lahden Muotoiluinstituutin korumuotoilun opiskelijat saivat tehtäväksi etsiä ympäristöä ja luontoa säästäviä materiaaleja korujen raaka-aineeksi, niitä ei tarvinnut hakea kaukaa.

– Löysin havunoksan maasta koulun pihalta. Minua kiinnostivat erityisesti yksittäiset neulaset, jotka irrotin ja sidoin ohuella kuparilangalla yhteen, Jutta Laulajainen kertoo.

Se, että väri muuttuu, kuuluu asiaan, kun käytetään luonnonmateriaaleja.

Jutta Laulajainen

Neulasten vihreä väri on hitusen haalistunut, mutta muuten keväällä valmistettu rannekoru näyttää hyvältä.

– Kyllä se kestää, jos punonta on hyvin tehty. Se, että väri muuttuu, kuuluu asiaan, kun käytetään luonnonmateriaaleja. Koru saa elää ja vanheta rauhassa, Laulajainen toteaa.

Suklaasydän sormuksessa

Taide- ja käyttökorun raja on häilyvä ja nykykoru voi olla melkein mitä tahansa. Materiaalikirjo on laaja.  Kierrätysmateriaali kelpaa siellä, missä perinteisesti on nähty jalometalleja.  

Ulla Putkosen sormus sai sydämen suklaasta. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Ulla Putkosen sormuksissa on korukivinä synteettistä harjasta, pieniä lampun polttimoita ja suklaata.

– Nämä ovat vasta prototyyppejä ja kehittelen niitä vielä, mutta suklaasormus kädessä ei ehkä kannata lähteä uimaan, sarjan suunnitellut Ulla Putkonen naurahtaa.

Suklaasormus kädessä ei ehkä kannata lähteä uimaan.

Ulla Putkonen

Meira Rauta poimi kaulaketjuunsa nauhat taloyhtiössä tehdyn sähköremontin jämäjohdoista, koristeina on tyhjiä silmätippa-ampulleja.

– On niissä muutama täysikin siltä varalta, jos silmät tuntuvat kuivilta, Rauta vinkkaa.

Meira Rauta hyödynsi kaulanauhaansa sähköjohtojen hukkapätkät taloyhtiön remontin jälkeen. Kuva: Tuija Veirto / Yle

"Tällä alalla työt täytyy luoda itse"

Korumuotoilua ei voi enää jatkossa hakea pääaineeksi Muotoiluinstituutissa. Lahden ammattikorkeakoulu päätti lopettaa linjan vuoden alussa.

Toiseksi viimeisinä korumuotoilun linjalta valmistuvat katsovat luottavaisina tulevaisuuteen, vaikka oman alan opetus Lahdessa lakkaakin.

– Tietysti harmittaa, että koulutus Muotoiluinstituutissa loppuu. Se on menetys koko alalle. Mutta ihan hyvällä mielellä tässä opiskellaan ja töitä tehdään.

Se, miten töitä löytyy, on Putkosen mukaan paljon itsestä kiinni.

Tietysti harmittaa, että koulutus Muotoiluinstituutissa loppuu.

Ulla Putkonen

– Tällä alalla työt täytyy luoda itse. Useat korumuotoilijat ovat perustaneet yhteenliittymiä ja uskon, että niin tekee meistäkin moni, Ulla Putkonen toteaa.