Sarjahukuttajaksi epäilty mielentilatutkimukseen

Itä-Suomen hovioikeus on antanut sarjahukuttamisjutussa välituomion ja määrännyt syytetyn Pekka Seppäsen mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon.

Hukuttaminen (Henkirikos)
Pekka Seppänen.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on määrännyt niin kutsutusta sarjahukuttamisjutusta syytetyn, 52-vuotiaan kontiolahtelaisen Pekka Seppäsen mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon.

Seppänen pysyy edelleen vangittuna, eikä mielentilatutkimus tässä tilanteessa edellytä hänen suostumustaan.

Välituomiossa Itä-Suomen hovioikeus ilmoittaa, että rikosten vakavuuden vuoksi Seppäsen mielentilan tutkiminen on perusteltua. Hovioikeuden välituomion mukaan Seppänen on menetellyt ainakin pääosin käräjäoikeuden tuomiossa kuvatulla tavalla. Sen, mihin rikoksiin Seppänen on menettelyllään syyllistynyt, hovioikeus ratkaisee mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Arviot Seppäsen mielentilasta ja vaarallisuudesta tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat. Hovioikeuden välituomioon ei voi hakea muutosta valittamalla.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Pekka Seppäsen tammikuussa kahdesta hukuttamalla tehdystä taposta, kolmesta tapon yrityksestä, pahoinpitelystä, törkeästä kuolemantuottamuksesta, parituksesta ja alkoholirikoksesta 14,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Käräjäoikeus katsoi, että Seppänen teki rikokset vuosina 2007–2014. Henkirikokset tapahtuivat Viinijärvellä Myhkyränselällä, jossa Seppäsellä on saarimökki.

Syyttäjä vaatii Itä-Suomen hovioikeutta tuomitsemaan Seppäsen kolmesta taposta, viidestä tapon yrityksestä alkoholirikoksesta, parituksesta ja pahoinpitelystä.

Syyttäjä on vaatinut Seppäselle vaarallisuusarvion tekemistä. Jos Seppänen paljastuisi tutkimuksissa vaaralliseksi, hän joutuisi istumaan mahdollisen tuomionsa päivästä päivään kiven sisässä.

Seppänen on vakuuttanut syyttömyyttään ja kiistänyt kaikki syytteet.

Oikeudessa Seppästä on kuvailtu kostonhimoiseksi ja useat todistajat ovat kertoneet pelänneensä syytettyä.

Itä-Suomen hovioikeus käsitteli erikoista rikosvyyhtiä 10 istuntopäivän ajan. Sarjahukuttamisjutun hintalappu on ilman hovioikeuden kuluja jo yli puoli miljoonaa euroa.

Juttua päivitetty 19.10. klo 9.44. Lisätty tietoja välituomiosta ja THL:sta.