Hyppää sisältöön

Taasko ovat hanskat ja avaimet hukassa? – Sinua saattaa piinata pään sisäinen ruuhka

Aikuinen, joka etsii jatkuvasti tavaroitaan, voi olla liian stressaantunut. Lapset ja nuoret eivät puolestaan ole kehittyneet riittävästi, jotta heillä pysyisivät tavarat tallessa.

Sitä tulee iloiseksi, kun puhelimen paikannustoiminto pelaa ja Flow-festivaalin humussa hukattu puhelin löytyy. Kuva: Tapio Särkelä

Psykologi, psykoterapeutti Sari Kujanpään mukaan lapsilta ja nuorilta odotetaan liikaa järjestelmällisyyttä. Hermostutaan herkästi, kun 15-vuotiaalla ovat tavarat hukassa.

– Aikuisella on aikuisen aivot ja lapsella vasta kehittymässä olevat aivot. Lapsille pitää antaa anteeksi ja armoa eikä vaatia liikaa omatoimisuutta ja kykyä suunnitelmallisuuteen.

Avaimet, puhelimet, lasten vaatteet ja kaikki mahdollinen ovat hukassa. Käsittämätöntä miten ne aina katoavat ja sitten löytyvät tosi kummallisista paikoista.

Nainen kävelykadulla

Sekä miehet että naiset sähläävät

Sari Kujanpää ei halua lähteä sukupuolettamaan kumpi etsii enemmän, mies vain nainen.

– Kyllä me kaikki pystymme joko sähläämään tai olemaan järjestelmällisiä. Sen mukaan, mikä meidän tarpeemme ja tahtotilamme on.

Minusta tuntuu, että miehet hukkaavat enemmän tai sitten he vaan heittelevät tavaroita joka puolelle, eivätkä viitsi etsiä.

Nainen bussipysäkillä

Hattuhyllykään ei ole outo paikka piilottaa puhelin. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kujanpää muistuttaa, että jos pään sisällä on kova ruuhka, niin huomio ei keskity tärkeisiin asioihin, vaan kaikkiin mahdollisiin asioihin, ja sitten elämä alkaa olla hukassa.

Yhtä aikaa pyörii lapsiarki, opiskelu ja työ ja aina on kiire. Ärsyttää, kun kaikki on hukassa.

Nainen kauppakeskuksessa

Kujanpää arvioi, että hukkaamistaidosta puolet on opittua ja puolet tulee temperamentista. Onni on, että nuorena ja nuorena aikuisena voi myös poisoppia sellaisia käyttäytymismalleja, jotka eivät ole häävejä.

– Lapset aina kyselevät äidiltä, missä jokin on. Pienestä pitäen opitaan, että äidit tietävät missä on sukka, lapanen tai avain. Ja jos äitiä ei näy, lapsi kysyy isältä missä äiti on.

Stressiä ruokkiva oravanpyörä

Sari Kujanpään mukaan stressaantunut ihminen ajautuu hukkaamistilanteissa stressaantumisen oravanpyörään. Stressi päällä kaottisuus häiritsee  ja kun on stressaantunut, ei muista missä tavarat ovat.

– Se hermostuttaa ja lisää stressiä. Tästä oravanpyörästä olisi hyvä hetkeksi rauhoittua, istahta, ja ottaa time out eli aikalisä.

Avaimet ovat lenkillä taskussa kiinni ja puhelin aina taskussa. Kellossa on hälytys, jos puhelin häviää. Pystyn paikantamaan sen saman tien.

Mies kävelykadulla

Pysähtyminen ja rauhallinen hengittäminen ovat hyviä keinoja esimerkiksi silloin, kun avaimet ovat hukassa. Vastausta ongelmaan ei niin vain löydy, jos aivot käyvät koko ajan kierroksilla.

– Stressikierre voidaan katkaista, jos keskitytään siihen, mitä tehdään. Etsimiseen menee vähemmän aikaa.

Eteisen hyllykin voi olla tavaroiden musta aukko. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Sari Kujanpään mukaan ihmiset ovat erilaisia järjestelmällisyydessä, ja erilaisuus pitää hyväksyä. Toisille on tärkeää, että koti on tiptop. Toiselle taas miellyttävyys tai muu asia on tärkeää. Ei haittaa vaikka paikat eivät olekaan tiptop.

Olen hajamielinen, välillä on kiire ja ajattelen monia asioita yhtä aikaa. Silloin unohtuvat silmälasit, avaimet tai kännykkä, vaikka muuten olen järjestelmällinen.

Nainen tavaratalossa

Jos perheessä sattuu olemaan järjestelmällisyydessä ääripäitä, seurauksena voi olla meheviä riitoja arjessa. Kujanpää suosittelee ääripäiden istahtamista alas neuvonpitoon. Selvitetään ensin, mikä kummallekin on tärkeää. Kun jonkinlainen balanssi löytyy, voidaan sopia yhteisten tilojen hoidosta ja sallia omat mielihalut omissa tiloissa.

Elämän järjestämisen voi aloittaa jostain pienestä asiasta, esimerkiksi sähköpostin järjestämisestä siivoamalla pois roskapostit ja vanhat lähetetyt viestit.

Tavarat pitää laittaa paikalleen joka päivä, muuten tulee kaaos. Vaatteet viikataan pestyinä vaatehuoneen hyllylle järjestykseen, t-paidat kolmeen eri kasaan. Sieltä voi ottaa sellaisen paidan kuin tilanne vaatii.

Mies bussipysäkillä

– Muutos ei lähde liikkeelle motkottamisella, vaan se lähtee omasta motivaatiosta. Tykkäänkö elää näin vai vaihdanko tyyliä, muistuttaa Kujanpää.

Kännykkä saattaa unohtua wc-käynnillä. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Jotain on nyt liikaa

Sari Kujanpää pohtii, että nykyaika pursuaa virikkeitä ja ärsykkeitä . Tavaranpaljous on osittain seurausta tästä.  Nyt löytyy ammattijärjestäjiä, ammattiraivaajia, kodin myyntikuntoon stailaajia  ja vastaavia, jotka korjailevat kotien kaaoksia.

– Sitten on mindfullness –kursseja, joissa puhutaan läsnäolon taidoista. Päivän henki on, että jotain on nyt liikaa.

Naisilla on monia kasseja ja taskuja, tavarat voivat aina jäädä just siihen toiseen.

Nainen bussipysäkillä

Hyviä neuvoja antava psykologikaan ei aina hallitse tavarapaljoutta ympärillään. Sari Kujanpää tunnustaa kuuluvansa aika ajoin stressaantuneiden joukkoon.

– Perhe joutuu kuuntelemaan, että oletteko nähneet minun avaimiani tai rahapussiani. Minulla on kyllä hyvin tiptop koti ja siisti ympäristö, mutta välillä pään sisäinen ruuhka pääsee yllättämään.

Avaimet ja kännykät saattavat kadota helposti käsilaukkuun. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Maijun mies hallinnoi jääkaappia ja astianpesukonetta

Äänekoskelainen Maiju tunnustaa, että heillä on joka päivä jotain hukassa. Mies on taitava löytämään kadonneet tavarat.

– Minä katson jostakin huolimattomasti, ja sitten mies löytää sen samasta paikasta, mistä olin ensin katsonut.

Maijun mies on niin järjestelmällinen, että täyttää astianpesukoneen, koska Maiju itse ei saa tavaroita mahtumaan koneeseen. Sama tilanne toistuu jääkaapin kohdalla. Kauppareissun jälkeen mies saa ruuat järjestelmällisesti mahtumaan kaappiin, mutta Maijulta se ei onnistu.

Jos on nälkä tulee kiukkupäivä ja tavarat lentelevät.

Maiju

Kaaoksen lievennykseen Maijulta löytyy kaksi konstia. Tärkeintä on huolehtia, että kaikilla on mahat täynnä.

–  Jos on nälkä, tulee kiukkupäivä ja tavarat lentelevät. Eikä äidillä ole aikaa niitä järjestää, kun pitää kiukkua taltuttaa.

Toiseksi konstiksi Maiju nostaa stressaamisen välttämisen. Ei kannata stressata liikaa sillä, että kaikkien pitää olla tiptop. Huomiselle voi aina jättää vähemmän tärkeitä järjestelyjä.

Kauppareissun jälkeen avaimet saattavat eksyä jääkaappiin. Kuva: Juho Tuovila / Yle

Naiset huokailevat Jukan verstaalla

Jukka Hännisen puukkoverstas Hankasalmen Paanalassa saa vierailijat haltioitumaan, etenkin naiset. Vanhaan navettaan pystytetyssä verstaassa on tavaraa hurja määrä, mutta kaikki äärimmäisen hyvässä järjestyksessä ja käden ulottuvilla.

Vierailijan silmät tavoittavat pieniä ja isompia vasaroita, mittavälineitä ja puukkoja. Jukka viittoilee, että tuolla on pieni kiillotus- ja porakone, poranteriä ja pieni kiintoavainsarja.

– Kaikki on otettavissa yhdellä kädellä, seinät ovat parhaita paikkoja pitää tavarat järjestyksessä ja katossa menee paineilmaletku. Se on vedettävissä käden ulottuville verstaan eri työpisteisiin.

Leuku 18 sentin terällä menee yhdelle pojalle lahjaksi.

Jukka Hänninen

Ulottuvilta löytyy poronsarvea ja erilaisia palasia hirvensarvia. Niitä voi käyttää puukkojen kahvamateriaaleina.

– Tässä on tekemäni isohko leuku 18 sentin terällä, menee yhdelle pojalle lahjaksi.

Puukon tekemisessä on useita työvaiheita ja siinä tarvitaan jopa viittätoista työkalua. Ne Jukka laittaa takaisin omille paikoilleen, heti kun puukko on valmis.

Jukka Hännisen puukkoverstaassa kaikki on tallessa ja käden ulottuvilla. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Jukka on pedantti neitsyt

Hänninen tunnustaa olevansa neitsytihminen ja täydellisen pedantti. Hän on minimoinut liikkeen tarpeen verstaassa. Tässä auttaa itse tehty pyöreä jakkara. Sen jalkana on autonregas ja varressa kuulalaakeri.

– Tämä on ehdoton väline. Voin pyörähtää siihen suuntaan, mihin olen menossa, neljä suuntaa on huoneessa ja kaikki onnistuu. Ei ole mitään järkeä pomppia edestakaisin, jos voi yhdellä liikkeellä tehdä kaikki.

Työtä helpottavat viritykset onnistuvat Jukalta, kun niitä tarpeeksi kauan miettii. Visakoivujen kuivatukseen Jukka kehitti ratkaisun katonrajaan.

– Kannelliset lasipurkit ovat käteviä, niihin mahtuu paljon ja ne ovat hyvässä järjestyksessä hyllyllä.

Kotona ei tahdo sujua. Astiat eivät aina mene kaappiin niin kuin pitäisi.

Jukka Hänninen

Jukalla on tapana jemmailla kaikenlaista. Vuosikymmeniä vanhoja tavaroita on tallessa.

– Kyllä aika aina tavaran nauttiii, ja jos minä en tarvitse, niin joku toinen tarvitsee

Verstas on Jukalla kunnossa ja siellä sujuu kaikki, mutta viereisessä kotitalossa tilanne on päinvastoin. Vaimo huokailee muusta syystä kuin ihastuksesta.

– Kotona ei tahdo sujua. Aina eivät astiat mene kaappiin niin kuin pitäisi.

Jukka Hännisen mukaan seinät ovat mainio paikka säilyttää tavaroita. Kuva: Riina Mäentausta / Yle