Maailman rikkain nainen, L'Orealin perijätär Liliane Bettencourt kuoli 94-vuotiaana – "Elämässä merkityksellisintä on se, mitä ei voi mitata"

Bettencourtin arvioitiin olevan maailman rikkain nainen 33 miljardin euron omaisuudellaan.

Liliane Bettencourt
Liliane Bettencourt kesäkuussa 2004.
Liliane Bettencourt kesäkuussa 2004.Horst Ossinger / EPA

Kosmetiikkajätti L'Orealin perijätär Liliane Bettencourt on kuollut 94-vuotiaana. Bettencourt kuoli kotonaan rauhallisesti, hänen tyttärensä Francoise Bettencourt Meyers sanoi tiedotteessaan.

Bettencourt oli L'Orealin perustajan Eugène Schueller ainoa lapsi ja hänen elinaikanaan pariisilaisyritys kasvoi pienestä hiusvärin valmistajasta maailman suurimmaksi kauneusalan yritykseksi.

Nunnien kasvattama tytär häpesi isänsä natsitaustaa

Bettencourtin äiti menehtyi tämän ollessa 5-vuotias ja hänen kasvatuksestaan huolehtivat dominikaaniset nunnat.

15-vuotiaana Bettencourtin työura alkoi L'Orealin tehtaassa, jossa hänen tehtävänään oli liimata etikettejä shampoopulloihin.

Bettencourtin kerrotaan ihailleen työteliästä isäänsä Eugènea, mutta hävenneen tämän natsitaustaa. Eugène kuului ranskalaiseen fasistiryhmä La Cagouleen, joka teki yhteistyötä Saksan natsipuolueen kanssa.

Kun Bettencourt vuonna 1957 peri L'Orealin valtaisan omaisuuden isältään, teki hän päätöksen olla osallistumatta yrityksen pyörittämiseen.

Varallisuutensa Bettencourt käytti taiteiden, lääketieteellisen tutkimuksen ja lukutaito-opetuksen rahoittamiseen.

Rikkaudesta oli riesaa maailman rikkaimmalle naiselle

Liliane Bettencourt arvioitiin maailman rikkaimmaksi naiseksi 33 miljardin euron omaisuudellaan. Yhdessä lastensa kanssa hän omisti kolmanneksen L'Orealista.

Vaikka Bettencourt itse vältteli julkisuutta, nousi hän viime vuosina usein otsikoihin. Hänen lähipiirinsä epäiltiin hyväksikäyttävän Bettencourtin heikennyttä terveydentilaa rahallisen hyödyn saamiseksi.

Lopulta jopa kahdeksan ihmistä todettiin syylliseksi Bettencourtin taloudelliseen hyväksikäyttöön.

Vuonna 2011 Bettencourt julistettiin kyvyttömäksi hoitaa omia asioitaan, sillä hänen oli todettu kärsivän dementiasta ja Alzheimerin taudista.

Vuoden 2007 Ranskan presidentinvaalien yhteydessä Bettencourtia syytettiin laittomasta vaalirahoituksesta silloiselle presidenttiehdokkaalle Nicolas Sarkozylle. Vuonna 2013 Ranskan viranomaiset peruivat syytteet.

Kun ranskalaislehti L'Egoiste vuonna 1988 harvinaisessa haastattelussaan kysyi Bettencourtilta rahan merkityksestä, vastasi perijätär seuraavasti (siirryt toiseen palveluun):

– Ystävyys, elämän maku, tieto, terveys. Nämä ovat arvokkaimmat asiat maailmassa. Elämässä merkityksellisintä on se, mitä ei voi mitata.