Inarin ja Utsjoen seurakuntien yhdistäminen herättää tunteita

Utsjokelaiselle Vuokko Hirvoselle oli raskasta kuulla, että hänen kotiseurakuntansa yhdistetään Inarin seurakunnan kanssa. Molempien seurakuntien kirkkovaltuustojen puheenjohtajat kuitenkin uskovat yhteistyön onnistumiseen.

seurakunnat
Ohcejoga girku
Utsjoen seurakunta on Suomen ainoa saamelaisenimmistöinen seurakunta. Eljas Niskanen / Yle

Kirkkohallitus päätti aiemmin tällä viikolla, että Inarin ja Utsjoen seurakunnat yhdistetään Pohjois-Lapin seurakuntayhtymäksi. Seurakunnat alkavat toimia seurakuntayhtymänä heti vuoden 2018 alussa.

Seurakuntien yhdistämistä on harkittu jo yli vuoden ajan. Utsjoen seurakunta olisi halunnut säilyä täysin itsenäisenä, tämän vuoksi utsjokelaiselle Vuokko Hirvoselle kirkkohallituksen päätös oli epämieluisa.

– Se oli raskas uutinen kuulla, kun olimme tehneet niin kovasti töitä sen eteen, että Utsjoen seurakunta pysyisi itsenäisenä. Se on tärkeää, että myös seurakunnan hallinto pysyy lähellä, nyt me menetämme kirkkomme omaisuuden tälle yhteiselle seurakunnalle.

Vuokko Hirvonen
Vuokko Hirvosen mielestä tämä ei ollut oikea ratkaisu edistämään Utsjoen seurakuntaa. Vesa Toppari / Yle Sápmi

– Myös kirkollisverot menevät yhteiselle seurakunnalle, emme voi enää hallita sitä itse, huokaisee Hirvonen.

Utsjoen seurakunta on Suomen ainoa seurakunta, jossa saamenkieliset on enemmistönä. Vuokkko Hirvonen pelkääkin, mitä tapahtuu, kun seurakunta yhdistetään Inarin seurakunnan kanssa.

– Utsjoki on ainoa seurakunta, jossa saamelaiset ovat enemmistönä, ja nyt tämä tilanne muuttuu. Vaikka onhan Inarin seurakunnassakin saamelaisia, niin jäisimme kuitenkin vähemmistöön.

– Nyt se on siitä kiinni, pidetäänkö saamenkieltä ja saamelaisuutta tärkeänä, miettii Vuokko Hirvonen.

Seurakunnat säilyvät itsenäisenä yhteisestä hallinnosta huolimatta

Utsjoen seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Väinö Guttorm osasi odottaa kirkkohallitukselta tämän kaltaista päätöstä. Utsjoen seurakunnassa kuitenkin toivottiin, että he olisivat saaneet lisää aikaa talouden tasapainottamiseksi.

– Olisimme toivoneet, että olisimme saaneet kokeiluajan lisärahoituksella kolmeksi vuodeksi. Olisimme voineet kokeilla, että onnistummeko hoitamaan seurakunnan talouden kuntoon. Minusta se olisi ollut riittävä aika kokeilla, sanoo Guttorm.

Váldostivrra lahttu Väinö Guttorm
Utsjoen seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja uskoo, että yhteistyö tulee menemään hyvin. YLE Sápmi / Vesa Toppari

Inarin ja Utsjoen seurakunnat säilyvät itsenäisinä, vaikka talouden hoitaminen ja hallinnolliset asiat ovatkin nyt yhteisiä Inarin seurakunnan kanssa.

– Sillä on suuri merkitys, siinä on kyse myös identiteettitunteesta, että meillä on vielä meidän oma seurakuntamme. Kirkollinen seurakuntatoiminta säilyy vielä meidän hallussamme.

Kirkkohallituksen päätöksestä on vajaa kuukausi aikaa valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta Väinö Guttorm suhtautuu kuitenkin positiivisesti ja uskoo, että yhteistyö menee hyvin.

– Tämä yhteinen työ, mikä lähtee nyt käyntiin Inarin seurakunnan kanssa seurakuntien yhdistämisen myötä, minä uskon että se menee hyvin. En usko, että kukaan alkaa sortamaan toista. Olen keskustellut Inarin seurakunnan luottamusmiesten kanssa, ja meillä on sellainen näkemys, että yhteistyöllä eteenpäin. Se on ainoa tie, sanoo Guttorm.

Paras ratkaisu tilanteeseen

Myös Inarin seurakunnassa osattiin odottaa tälläistä päätöstä. Inarin seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anneli Kuhmosen mielestä tämä oli paras ratkaisu tähän tilanteeseen.

– Kirkkohallitus on päätöksensä tehnyt, meidän on elettävä sen mukaan. Suomessa on ennenkin yhdistetty seurakuntia taloudellisista syistä, joten minun käsittääkseni tässä tilanteessa tämä oli paras vaihtoehto.

– Tässähän ei kuitenkaan periaatteessa muutu mikään, on vain yhteinen hallinto, kertoo Kuhmonen.

Kuten Vuokko Hirvonen toi esille, Utsjoella saatetaan olla huolissaan kirkon saamenkielisistä palveluista. Kuhmonen kuitenkin sanoo, että saamenkielisten ei tarvitse olla huolissaan.

– Saamelaisasioita tuetaan samalla tavalla, kuten ennenkin molemmissa seurakunnissa.

Inarin seurakunnassa taas pelätään, että joutuvatko Inarin seurakunnan jäsenet maksamaan kirkollisveron kautta Utsjoen seurakunnan velkoja.

– Se maksetaan valtionrahalla, painottaa Inarin seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kuhmonen.