1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Imatra

Sisäilmaongelma räjähti Linnalan koulussa – "Hän on homepakolaisena"

Samalla kun Imatralla suunnitellaan jatkotoimenpiteitä sisäilmaongelmista kärsivään Linnalan kouluun, yksi oppilaista on siirtynyt oireiden takia kokonaan toiseen kouluun.

Imatralaisen Linnalan koulun ruokalan sisäilmaa tutkitaan muiden tilojen ohella. Kuva: Vesa Winberg/Yle

Imatran Linnalan sisäilmaongelmat ovat pahentuneet nopeasti. Asia kävi ilmi koulun vanhempainillassa torstaina.

Imatran hyvinvointikoordinaattori Arja Kujalan mukaan sisäilmasta johtuva oireilu on lisääntynyt ja yksin syyskuussa sisäilmasta johtuvasta oireilusta on tullut yhdeksän ilmoitusta. Myös henkilökunta on oireillut.

Linnalan koulussa epäilyt kohdistuvat erityisesti kahteen luokkaan, mutta myös muista luokista on tullut oireita oppilaille.

Sisäilmatoimikunta päättää toimenpiteistä lokakuun alussa. Oppilaiden vanhempia kehotetaan ilmoittamaan oppilaiden oireilusta välittömästi terveydenhoitajille.

Lapsen piti vaihtaa koulua

Imatralaisen Titta Pitmanin Linnalan koulua käynyt lapsi oli vuoden ajan kärsinyt erilaisista oireista, kuten pääsärystä ja pahoinvoinnista. Oireet alkoivat vuosi sitten ja aina, kun ne helpottivat kotona sairastamisen jälkeen, paluu kouluun laukaisi ne uudelleen.

– Kesälomalla lapsi oli oireeton, mutta koulutyön alettua koulun kanssa tehtiin päätös, että lapsen on parasta siirtyä kokonaan toiseen kouluun. Hän on homepakolaisena, Pitman kertoo.

Kesälomalla lapsi oli oireeton.

Titta Pitman

Hän kertoi päätöstä vauhdittaneen sen, että hän pelkäsi lapsen syrjäytyvän runsaan sairastelun seurauksena.

– Kaverussuhteet kärsii tuommoisesta, ja aika nopeasti jää ulkopuoliseksi. Toivottavasti hän pääsee terveisiin tiloihin opiskelemaan, Pitman toivoo.

Sisäilmaongelmat ovat Imatralla kasautumassa, sillä Kosken koulun yläkoululaisilla sekä Itä-Suomen koulun oppilailla on edessään väistötiloihin muutto vuoden kuluttua.

Kuva: Yle