Päähän kohdistuneet taklaukset puhuttavat – Kiekkoperheen isän ja pojan mielestä pelolle ei saa antaa liikaa tilaa

Yhdysvalloissa jääkiekkoa pelaava Aapeli Räsänen ja hänen isänsä, näyttelijä Aimo Räsänen ovat yhtä mieltä päävammojen vaarallisuudesta. Ikävä ilmiö on vaaraksi koko lajin imagolle.

jääkiekko
Aapeli Räsänen jäällä.
Pikkuleijonissakin pelannut Aapeli Räsänen toivoo kurinpitäjiltä selkeää linjaa päähän osuneiden taklausten rangaistuksissa.Suomen Jääkiekkoliitto

Jääkiekon SM-liigassa on kuluvan kauden aikana nähty jo useita kurinpidollisiin jatkotoimenpiteisiin johtaneita taklauksia. Kaikissa taklaus on osunut päähän.

Liigan kurinpitodelegaatio on antanut tähän mennessä pelikieltoja jo 37 ottelun edestä. Koko viime kaudella pelikieltoa jaettiin yhteensä 76 ottelua, joten linjaa on kovennettu selvästi.

Kahden nuoren jääkiekkoilijan isä, tamperelainen Aimo Räsänen on tyytyväinen tiukkaan kuriin.

Ei sitä voi alkaa pelkäämään. Laji on fyysinen kontaktilaji ja loukkaantumisiakin tapahtuu.

Aimo Räsänen

– Päähän kohdistuneissa taklauksissa linjaus on ollut selvästi kovenemaan päin ja hyvä niin. Luulisin, että sanktioiden kovenemisella yritetään kitkeä tämä varmasti kaikkien mielestä ei toivottu suuntaus pois, Räsänen sanoo.

– Rangaistuksilla voidaan varmaankin suitsia ainakin tahallisia tapauksia, kunhan ne (rangaistukset) ovat riittävän suuria ja suhteessa aiheutettuun vahinkoon - pelikieltoa ja palkan menetys kyseiseltä ajalta, hän jatkaa.

Ikäviä yksittäistapauksia

Aimon vanhempi poika Aapeli Räsänen, 19, pelaa nyt toista kauttaan Pohjois-Amerikassa. Hän ei näe pelaajien välisessä kunnioituksessa eroa Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Räsänen korostaa myös tappelusäännön merkitystä eri tilanteissa.

– Mielestäni pelaajat kunnioittavat pääsääntöisesti kummassakin maassa toisiaan. Toki valitettavia poikkeuksia aina löytyy, mutta nekin ovat poikkeuksia tilanteina, ei pelaajina tai ihmisinä.

Aapeli Räsänen
Hyökkäjä Aapeli Räsänen oli avainroolissa, kun Suomi voitti alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden 2016 keväällä.Tomi Hänninen

– USA:ssa erona on ehkä se, että jos taklaat rumasti, olet heti tappelussa, sillä omia puolustetaan, Aapeli Räsänen sanoo.

Tappelut Räsänen ottaa esille sääntöjen erilaisuuden takia. Suomessa tappelusta saa automaattisesti pelirangaistuksen, kun Yhdysvalloissa perussääntö on väljempi eikä tappelijaa automaattisesti ajeta ulos.

Liigan seuraamiseen Räsäsellä ei ole aikaeron vuoksi ollut paljoakaan mahdollisuuksia, mutta muutaman kurinpidollisiin toimiin johtaneen taklauksen hän on katsonut jälkikäteen.

– Ainakin parissa tapauksessa pelikiellon määrä olisi voinut olla korkeampikin, mutta siihen saatiin muutosta. Linjanvedot saisivat olla selvemmät heti alusta asti.

Haittaa koko lajin imagolle

Aapelin isä Aimo Räsänen näkee päähän kohdistuvien iskujen taustalla pelin nopeutumisen.

– Peli on koko ajan nopeutunut ja vauhdit sitä myötä kasvaneet, joten on selvää, että päähän kohdistuneet taklaukset ovat vaarallisempia.

Vanhemman Räsäsen mielestä ensisijainen vastuu pelin siisteydestä on pelaajilla.

– Keskinäinen kunnioitus pitäisi olla niin suurta, ettei varsinkaan tahallisesti tähdättäisi päähän. Vahingot ovat eri asia. Pelin nopeutuminen nostaa riskiä siitä, ettei joka tilanteessa yksinkertaisesti ehdi reagoida niin, että jättäisi taklauksen niin sanotusti kesken.

Aimo Räsänen pelkää kehityssuunnan aiheuttavat haittaa koko pelin imagolle.

– Seuroilla, seurajohtajille, liitolla ja etenkin pelaajilla on iso vastuu siitä, ettei hieno laji tahraa kilpeään tämän sinänsä ikävän, mutta yksittäisen asian takia, Aimo jatkaa.

mies istuu yksin katsomossa
- Totta kai sitä toivoo, että ainakin vakavimmilta vammoilta vältyttäisiin, kahden kiekkoilevan pojan isä, näyttelijä Aimo Räsänen sanoo.Laura Vesa

Aapeli Räsänen on isänsä kanssa samoilla linjoilla pelinopeuden kasvun suuresta merkityksestä taklauksiin. Päähän kohdistuneet iskut eivät kuitenkaan ole olleet hänen edustamissaan joukkueissa kovinkaan suuri ongelma. Esimerkiksi viime kaudella Sioux City Musketeersissa vain yksi pelaaja oli lyhyen aikaa sivussa aivotärähdyksen vuoksi.

– Päähän tulee iskuja väistämättä, kun jäällä mennään kovaa ja päätöksiä tehdään äärettömän nopeasti. Jokainen aivotärähdys on valitettava, mutta varsinainen ongelma ne eivät ole viime kausina olleet.

Kyllähän sitä aina vähän sätkähtää, kun näkee ruman päähän kohdistuneen taklauksen ja ajattelee, että onneksi en ollut itse tuossa tilanteessa.

Aapeli Räsänen

Aapeli Räsäsen mielestä varusteiden kehittyminen ja joustavat turvakaukalot ovat isoja askelia päävammojen ehkäisyssä.

– Itse päähän kohdistuvien taklausten kitkeminen onkin sitten eri asia. Ehkä isommat rangaistukset rumista taklauksista edistäisi sitä, hän pohtii.

”Ei sitä voi alkaa pelkäämään”

Kahden jääkiekkoilevan pojan isänä Aimo Räsänen seuraa jääkiekkoa ja etenkin poikiensa suorituksia intohimoisesti. Hänen mukaansa mahdollisia päähän kohdistuvia iskuja ei tule alkaa pelkäämään, vaikka hän toivookin, että vakavimmilta vammoilta vältyttäisiin.

– Molemmilla pojilla on vuosien varrella ollut aivotärähdyksiä ja niistä johtuen eri pituisia taukoja pelaamisesta, mutta ei sitä voi alkaa pelkäämään. Laji on fyysinen kontaktilaji ja loukkaantumisiakin tapahtuu.

Aapeli, Iivari ja Ami Räsänen.
Aapeli, Iivari ja Ami Räsänen.Aimo Räsäsen kotialbumi

Täksi kaudeksi NCAA-liigan Boston Collegeen siirtynyt Aapeli Räsänen tavoittelee paikkaa joukkueen vakiokokoonpanosta. Jääkiekon vaarallisuus on hänen mukaansa hyvä pitää koko ajan mielessä, mutta pelkääminen ei kannata.

– Kyllähän sitä aina vähän sätkähtää, kun näkee ruman päähän kohdistuneen taklauksen ja ajattelee, että onneksi en ollut itse tuossa tilanteessa. Mutta sitten, kun jäälle menee, niin ei niitä liikaa voi alkaa miettimään ja pelkäämään. Pelaamisesta ei sitten kyllä tule yhtään mitään. Monesti pelätessä tuppaa tulemaan enemmän loukkaantumisiakin, Räsänen sanoo.

– Pitää pään ylhäällä ja pelaa fiksusti vaikka pelaisikin kovaa. Ja tietenkin pitää myös muistaa kunnioittaa vastustajaa, Aapeli sanoo.

Kirjoittaja Topias Favorin on Yle Tampereen toimituksessa tutustumassa työelämään TET-jaksolla.