1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Telia

Telialle tuli Uzbekistanista yli 800 miljoonan euron sakot

Yhtiön mukaan nyt saavutettu sopu merkitsee loppua kaikille Uzbekistaniin liittyville korruptiotutkimuksille.

Telia
Telian kyltti seinässä
Telia

Teleyhtiö Telia maksaa yli 800 miljoonan euron sakot ja korvaukset Uzbekistanin lahjusjupakan seurauksena. Yhtiö tiedotti sopineensa korvausten maksamisesta Yhdysvaltojen oikeusministeriön ja finanssivalvonnan sekä Hollannin syyttäjänviraston kanssa.

Yhtiön mukaan nyt saavutettu sopu merkitsee loppua kaikille Uzbekistaniin liittyville korruptiotutkimuksille.

–  Tämän päivän sopimuksella panemme pisteen surulliselle luvulle Telian historiassa. Yhtiön nykyinen hallitus ja johto ovat vuodesta 2013 tehneet lujasti töitä ymmärtääkseen, mitä tehtiin väärin ja korjatakseen puutteet, sanoi konsernijohtaja Johan Dennelind pörssitiedotteessa.

Amerikkalaiset viranomaiset ovat todenneet, että Telian toiminta rikkoi Yhdysvaltojen lakeja. Yhtiö joutuu siksi maksamaan korvauksina voitot toiminnasta, jossa korruptiorikokset tapahtuivat.

Telialle koituvia mätkyjä on odotettu pitkään, ja tiedossa on ollut, että laskusta tulee kallis. Telian liiketoiminta Uzbekistanissa alkoi 2007.

Yhtiö maksoi kiertoteitse muhkeita palkkioita presidentti Islam Karimovin tyttärelle Gulnaralle saadakseen toimia siellä. Yhdysvaltojen finanssivalvonta SEC katsoo, että Telia maksoi vuosina 2007–10 ainakin 280 miljoonan euron edestä lahjuksia. Telialle kertyi Uzbekistanista reilun kahden miljardin euron liikevaihto.

Ruotsin television tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag Granskning paljasti kyseenalaiset liiketoimet vuonna 2012.

Telia on jupakan jälkeen vetäytynyt kokonaan Keski-Aasiasta. Ruotsin viranomaiset tutkivat edelleen useiden Telian entisten johtajien toimia, ja uusia syytteitä saatetaan nostaa.

Lue seuraavaksi