1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. geokätköily

Geokätköilyyn voi hurahtaa koko perhe – suosio suorastaan räjähtänyt Meri-Lapissa

Kännyköiden valmis sovellus on helpottanut harrastuksen aloittamista. Meri-Lapissa myös kätköjen määrä on saanut entistä useammat suunnistamaan maastossa lymyäville kohteille.

Torniolainen Myllykosken perhe tutkii kännykkäsovellusta Kemin maastossa. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Geokätköilyn suosio on lisääntynyt valtavasti älypuhelimien yleistymisen ja kätköjen määrän lisääntymisen myötä. Eräänlaista modernia suunnistamista voi harrastaa nyt entistä paremmin myös Meri-Lapissa, jossa kätköjen määrä on tämän vuoden aikana saavuttanut saman tason muun Suomen kanssa.

Suomessa ensimmäiset geokätköt on piilotettu löydettäviksi pääkaupunkiseudulle jo vuosituhannen vaihteessa. Lapissa ensimmäisiä kätköjä on ollut löydettävissä muuan vuosi myöhemmin Rovaniemeltä. Torniolainen Myllykosken perhe hurahti geokätköilyyn viitisen vuotta sitten.

– Etsiskellään tuommosia muovipurkkeja monesti täältä maastosta ja välillä on helpompia ja välillä vähän haastavampia paikkoja , Johanna Myllykoski kertoo.

Myös Johannan ja miehensä Harrin pojat Juuso ja Jasper ovat innolla mukana etsinnöissä.

Kotiseudulta löytyy aivan mainioita paikkoja, mihin ei oltaisi muuten eksytty.

Harri Myllykoski

Meri-Lapissa geokätköilyn suosio alkoi kasvaa vuodenvaihteesta, jolloin kätköjen määrä alkoi lisääntyä ja olla samalla tasolla muiden alueiden kanssa. Harrastuksessa alkuun pääseminen ei Harri Myllykosken mukaan vaadi ihmeitä.

– Meilläkin on satasen puhelimet, että niillä pääsee aivan hyvin alkuun. Jotkut hankkivat GPS-laitteen ja netistä voi tulostaa kartan, millä pystyy sitten hakemaan näitä. Mutta ei siihen suurta rahallista panosta tarvitse.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Alkuun pääsee pienemmissäkin ympyröissä, mutta Myllykoskien mukaan geokätköilyssä piilee hurahtamisen vaara. Lomalla tehdyt automatkat saattavat helposti venyä, kun on suuri kiusaus käydä matkan varrella olevilla kätköillä.

Myllykoskilla on pian kuusisataa kätköä löydettynä, joten harrastus on vienyt heitä ympäri Suomea.

– No kilometrejä tulee autoon aika paljon, kun sitä kierretään ympäri Suomen maata ja polttoainetta jonku verran kuluu, isä Myllykoski myhäilee.

Geokätkö voi löytyä lähes mistä vain. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Pelkästään löytämisen riemu ei perhettä kätköille kuljeta, vaan siinä sivussa on tullut tutustuttua kotimaahan paremmin.

– Yleensä kätköllä on joku juttu, miksi sinne on se geokätkö tehty. Erittäin hienoja paikkoja on nähty. Keski-Suomessa ja täällä Pohjois-Suomessa, jopa ihan kotiseudulta löytyy aivan mainioita paikkoja, mihin ei oltaisi muuten eksytty.

Siinä missä vanhemmat ihastelevat uusia maisemia, on lapsista kaikein hauskinta se, kun sovelluksessa näkyvälle pisteelle löytyy maastosta vastine.

– Kivointa on se, että löytää kätkön, tuumaa 8-vuotias Juuso Myllykoski.

Geokätköjä on tuunattu moneen lähtöön. Kuva: Johanna Myllykoski