1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin muslimimaille määräämä matkustuskielto umpeutuu sunnuntaina – Valkoinen talo vaikenee käytännön jatkosta

Yhdysvaltain korkein oikeus käsittelee maahantulokieltojen kokonaisuutta ensi kuussa.

Yhdysvaltoihin matkustaminen
Mielenosoittaja kyltin kanssa.
Donald Trumpin esittämää maahantulokieltoa vastustava mielenosoittaja Washingtonissa 6. maaliskuuta.Erik S. Lesser / EPA

Presidentti Donald Trumpin väliaikainen matkustuskielto kuuden muslimimaan kansalaisille päättyy sunnuntaina. Viisumeiden jäädyttäminen on koskenut Iranin, Syyrian, Jemenin, Libyan, Somalian ja Sudanin kansalaisia.

Trumpin hallinto ei ole toistaiseksi kertonut, miten se aikoo reagoida matkustuskiellon päättymiseen.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden on määrä käsitellä maahantulokieltojen kokonaisuutta ensi kuussa. Tässä yhteydessä tullaan tutkimaan myös muslimimaihin kohdistunutta viisumikieltoa. Oikeus päätti aikaisemmin syyskuussa, että pakolaisten matkustamista Yhdysvaltoihin rajoittavaa kieltoa voidaan jatkaa tulevaan oikeuskäsittelyyn asti.

Trumpin turvallisuussyillä perustelemat matkustuskiellot astuivat alun perin voimaan tammikuussa, mutta niiden täytääntöönpano epäonnistui. Viikkoja jatkunut kaaos lentokentillä ja sitä seuranneet oikeuskäsittelyt johtivat kieltojen jäädyttämiseen.

Kesällä Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi, että laimennettu versio matkustuskielloista saattoi astua voimaan. Nyt maahantulokiellot eivät koske henkilöitä, joilla on työ- ja oleskelulupa tai aikaisemmin myönnetty viisumi Yhdysvaltoihin. Myös siteet Yhdysvaltoihin – kuten esimerkiksi maassa oleva lähisukulainen tai opiskelupaikka – ovat mahdollistaneet viisumin myöntämisen.

Lähteet: Yle, AFP

Lue seuraavaksi