Ahvenanmaan edustaja äänestää sittenkin suomen kielen puolesta Pohjoismaiden neuvostossa

Britt Lundberg sanoo tukevansa Suomen ja Islannin ajamaa aloitetta Pohjoismaiden neuvostossa.

Pohjoismaiden neuvosto
Britt Lundberg
Britt LundbergMikhail Metzel / AOP

Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg kertoo äänestävänsä Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa sen puolesta, että islannin ja suomen kielen asema paranisi neuvostossa.

– Ratkaisevassa äänestyksessä marraskuussa aion äänestää Suomen ja Islannin valtuuskuntien yhdessä tekemän ehdotuksen puolesta, Lundberg kirjoittaa perjantaina lähettämässään tiedotteessa.

Lundberg sanoo tiedotteessa, että on "koko prosessin ajan toiminut johdonmukaisesti suomenkielisten etujen mukaisesti". Ratkaiseva äänestys on 2. marraskuuta.

Lundberg aiheutti tällä viikolla pienimuotoisen kohun, kun hän ratkaisi äänellään Islannin ja Suomen tekemän aloitteen kaatumisen neuvoston puheenjohtajistossa. Aloitteessa suomea ja islantia ajettiin virallisiksi kieliksi.

Lundbergin äänestyskäyttäytyminen tuomittiin laajalti eri puolueista. Niin SDP:n, perussuomalaisten kuin RKP:n riveistä kuului kommentteja, jossa vähintäänkin ihmeteltiin Lundbergin toimintaa.

Tällä hetkellä suomella ja islannilla ei ole virallista asemaa Pohjoismaiden neuvostossa. Esimerkiksi kirjalliset kysymykset neuvostossa voi jättää vain ruotsiksi, norjaksi tai tanskaksi.

Juttua korjattu kello 12.00. Lundbergin sukunimi oli muutamassa kohdissa kirjoitettu väärin.