Hapokas marja kesyyntyy pakkasessa – Keittiömestari suosii pihlajanmarjaa smoothien ainesosana

Keittiömestari Roope Rask on kerännyt ja kuivattanut pihlajanmarjoja jo useana syksynä. Helppo marjapyree sopii moneen jälkiruokaan.

pihlajanmarja
Pihlaja
Kun pihlajanmarjan pakastaa, sen hapokkuus taittuu ja sitä voi käyttää paremmin ruoanlaittoon.Petri Vironen

Syksyistä katukuvaa punaavat pihlajanmarjat ovat paitsi ilo silmälle, niin myös todellisia vitamiinipakkauksia.

Keittiömestari Roope Rask toteaakin, että pihlajanmarja tuntuu perineen mustikan paikan hehkutettuna suomalaisena terveysruokana, ”superfoodina”.

– Molemmat ovat puhdasta suomalaista lähiruokaa. Pihlajanmarjassa saattaa olla enemmän vitamiineja, mutta mustikoita syödään määrällisesti enemmän, Rask sanoo.

Lähiruokaan erikoistunut ja Vain elämää -sarjan laulajillekin kokannut Rask uskoo, että pihlajanmarjaa on käytetty suomalaisissa ammattikeittiöissä jo vuosien ajan. Itse hän ei ole kuitenkaan toistaiseksi työskennellyt ravintolassa, jossa pihlajanmarjat kuuluisivat ruokalistalle.

Puute korjaantuu, kun Raskin työpaikan, mikkeliläisen Ravintola Lumon à la carte -lista vaihtuu lokakuussa.

– Ylikypsän peuran kanssa tarjoillaan suolaisenhappamia, vähän kuin säilöttyjä pihlajanmarjoja. Ne sopivat hyvin yhteen riistaruoan kanssa.

Jogurtin ja smoothien piristäjä

Kotona Rask käyttää pihlajanmarjoja ruoanlaitossa silloin tällöin. Tänäkin syksynä hän aikoo kerätä ja kuivattaa marjoja.

– Monella alkaa olla kotonaan kuivaimia marjojen kuivaamiseen. Kuivatuista pihlajanmarjoista saa lisukkeen esimerkiksi murojen tai jogurtin joukkoon.

Toinen hyvä käyttötapa marjoille on pyree, joka sopii esimerkiksi jälkiruokien ainesosaksi. Rask itse käyttää marjoja ja niistä tehtyä pyreetä erityisesti smoothie-juomiin, joita myös hänen lapsensa juovat mielellään. Myös sekamarjahilloon pihlajanmarjat sopivat Raskin mukaan hyvin.

Perinteistä pihlajanmarjahyytelöä Rask sen sijaan ei ole koskaan tehnyt. 39-vuotias keittiömestari kuitenkin muistaa kuulleensa ruokalajista puhuttavan koko ikänsä.

Pihlajanmarjojen kerääjiä hän muistuttaa siitä, että marjat olisi hyvä kerätä vasta ensimmäisten yöpakkasten jälkeen tai vaihtoehtoisesti pakastaa kotona ennen käyttöä. Pakastamisen jälkeen pihlajanmarjat maistuvat vähemmän hapokkailta.