1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntauudistus

Vaasassa iloitaan mahdollisesta kuntaliitoksesta Mustasaaren kanssa – "Yhdessä maailmalle"

Mustasaari päätti torstaina kuntaliitosneuvottelujen aloittamisesta ja neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand uskoo molempien kuntien hyötyvän mahdollisesta liitoksesta.

Kuntauudistus
Mustasaaren valtuusto.
Johanna Ventus / Yle

Mustasaaren kunnanvaltuusto näytti torstaisessa kokouksessaan ensimmäistä kertaa vihreää valoa liitosselvitykselle Vaasan kanssa. Vaasassa tieto naapurikunnan päätöksestä otettiin hyvillä mielin vastaan.

– Vaasan kaupungin puolesta ollaan jo vuosia toivottu tätä. Tämä on äärimmäisen tärkeä signaali myös valtiolle ja ministeriöille, sekä kaiken maailman sijoittajien suuntaan, että "hei, täällä tapahtuu". Toivottavasti päästään myös rakentamaan tätä uutta yhteistä tulevaisuutta, mutta ei mennä asioiden edelle. Istutaan alas ja jatketaan siitä. Rohkea ja hyvä päätös, toteaa Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Joakim Strand (r.).

mustasaaren kunnanvaltuusto
Mustasaaren kunnanvaltuuston kokous 21.9.2017Niklas Joki / Yle

Ajat muuttuneet

Aikaisemmin näin pitkälle ei ole Vaasan ja Mustasaaren välisissä kuntaliitoskeskusteluissa päästy. Asiasta on keskusteltu valtuustoissa, mutta nyt päästään neuvottelupöytään.

Esimerkiksi vuonna 2011 Mustasaaren valtuusto vetäytyi Vaasan ja Vähänkyrön liitoskelkasta ja päätti, että Mustasaari pysyy itsenäisenä.

– Enemmistö valtuutetuista on ollut aikaisemmin varmoja siitä, että emme tarvitse liitosta. Nyt meillä on uusi valtuusto ja ajatkin ovat muuttuneet, kertoo Mustasaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Carola Lithén (r.).

Lithén itse ei olisi ollut vielä valmis neuvottelemaan kuntaliitoksesta. Pelkona kuntalaisilla on Lithénin mukaan esimerkiksi palveluiden heikkeneminen ja ruotsinkielisten aseman heikentyminen.

– Ajankohta on myös huono, kun odotamme vielä tietoa siitä, mitä soteuudistus ja maakuntauudistus tarkoittavat, Lithén kertoo.

Joakim Strand tietää, ettei äänestys ollut yksimielinen.

– Täytyy myös ymmärtää ja kunnioittaa Mustasaaren puolella heitä, jotka vielä tässä vaiheessa vastustavat, mutta toivottavasti näiden keskusteluiden myötä mahdollisimman moni hyppäisi kelkkaan ja näkisi nämä yhteiset edut. Kyse on siitä, että Vaasan ja Mustasaaren seutu kilpailee muuta Suomea vastaan ja me kilpaillaan muita pohjoismaisia seutuja vastaan ja sitten globaalisti investoinneista. Ei ole mitään järkeä laittaa energiaa tällaiseen kylien ja kuntien väliseen vääntöön, vaan yhdessä maailmalle, Strand toteaa.

Heidi-Maria Harju / YLE

Kansalaisäänestys parin vuoden päästä

Aloite kuntaliitosselvitysten aloittamisesta etenee seuraavaksi Mustasaaren kunnanhallituksen käsiteltäväksi, jonka jälkeen aletaan sopia Vaasan kanssa neuvottelujen aloittamisesta.

Carola Lithénin ja valtuutettu Anita Sundmanin (r.) mukaan on tärkeä selvittää, mitä Mustasaari oikeasti haluaa kuntaliitokselta. Kansanäänestys liitoksesta voisi heidän arvioidensa mukaan toteutua parin vuoden kuluttua, kun liitossopimus saadaan valmiiksi.

– Kansanäänestys on vasta sitten, kun kaikki neuvottelut käyty. Sitten meillä on esittää kuntalaisille ehdotus, Lithén toteaa.

Vaasassa odotellaan, että torstaisen kokouksen päätös saa lainvoiman. Strand toivoo, että kuntaliitos syntyy nopeasti.

– Kun on kymmenen vuotta tätä mietitty ja kulisseissakin ajettu, muutama viikko tai kuukausi sinne tai tänne ei ole ratkaisevaa. Pääasia on, että pidetään hyvä fiilis ja luottamus yllä. Itse toivon, ettei siihen kovin kauaa mene, mutta lopputulos on kuitenkin tärkeämpi kuin aikataulu, Strand kertoo.

Lue seuraavaksi