Sieniseuran saarna tepsi Facebookissa: Ryhmä avattiin uudestaan – rähjääminen loppui heti

Ryhmän sääntöjä on nyt tiukennettu ja moderointia lisätty.

sienet
Sieniä.
Kuvassa kantarelleja, orakkaita, mustatorvisieniä ja rouskuja.Mika Moksu /Yle

Suomen Sieniseuran Facebook-ryhmä on avattu uudestaan. Ylläpito laittoi ryhmän jäähylle viime viikonloppuna, kun ryhmässä oli alkanut esiintyä huumausainekeskusteluja ja myös riitely paisui yli äyräiden. Käytännössä jäseniltä suljettiin mahdollisuus aloittaa uusia keskusteluja.

– Avasimme ryhmän uudestaan torstaina, kun olimme ensin tarkentaneet sääntöjä. Moderointia on myös tiukennettu ja ryhmään on tullut kolme ylläpitäjää lisää, kertoo ryhmän ylläpitäjä Hanna Tuovila.

Säännöissä painotetaan entistä enemmän käytöstapoja. Esimerkiksi eripuran lietsominen on kielletty ja johtaa ryhmästä erottamiseen. Uuden jäsenen on vastattava kolmeen kysymykseen ennen kuin hänet hyväksytään ryhmään.

– Hyvien käytöstapojen sääntö on ollut koko ajan tärkeä, mutta viime aikoina sadat uudet jäsenet eivät ole ilmeisesti osanneet sitä noudattaa. Sääntöjä on nyt tarkennettu.

Yli 30 000 jäsenen ryhmällä on nyt 11 ylläpitäjää. Jäähy sai monet riitelijät ajattelemaan omaa käyttäytymistään, sillä meno on Tuovilan mukaan rauhoittunut sen jälkeen kun keskustelu avattiin uudestaan. Ryhtiliike on tuonut myös paljon kiittävää palautetta ylläpitäjille.

– Keskustelu on huomattavasti rauhallisempaa ja maltillisempaa. Tässä välissä hätäisimmät perustivat uusia ryhmiä, joten osa entisistä keskustelijoista on varmasti nyt siellä. Muutama ylilyönti on tullut, mutta ne on nyt uuden linjauksen myötä poistettu heti ilmapiiriä pahentamasta.

Kokemuksia huumekokeiluista

Ylläpidon mukaan ryhmässä on esiintynyt kähinöitä ennenkin, mutta tänä syksynä tilanne on riistäytynyt käsistä. Hanna Tuovila kertoi Ylelle alkuviikosta, että ryhmän hankalimmat jäsenet olivat alkaneet soitella ylläpidolle kotiin.

– Etenkin viikonloput ovat olleet todella hankalia. Kun sunnuntaiaamuna herää ja avaa Facebookin, siellä on ollut yön aikana ihan hirveät tappelut käynnissä, kertoi Hanna Tuovila.

Muutama ylilyönti on tullut, mutta ne on nyt uuden linjauksen myötä poistettu heti ilmapiiriä pahentamasta.

Hanna Tuovila

Lisäksi ryhmään on tullut syksyn aikana postauksia, joissa jäsenet kertovat omista sieniin liittyvistä huumekokeiluistaan. Huumausaineisiin liittyvät keskustelut on ryhmässä kielletty.

Moni on pitänyt ryhmää ilmaisena sienten online-tunnistuspalveluna, jota se ei ole. Kun kysyjälle vastaa, että ryhmän tarkoitus ei ole tunnistaa sieniä päivystysluontoisesti eikä varsinkaan antaa sienille syöntilupaa, hän usein loukkaantuu. Nyt säännöissä painotetaan, että sientä ei saa syödä kuvatunnistuksen perusteella.

– Meiltä vaaditaan jatkuvasti, että miksei selitetä sen ja sen sienen tuntomerkkejä. Tosi paljon on ollut sitä, että olen täällä metsässä, saako tämän sienen syödä. Sitten sata ihmista jankkaa samasta sienestä, että onko se suppilovahvero vai ei.