1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muuttolinnut

Linnut ovat eläinmaailman uskollisia tiimipelaajia – kurkien lisäksi lokit, hanhet ja kuovit lentävät aurassa

Lintujen liikkuminen parvena kielii yhteisestä suojaamisesta. Tiimityö näkyy myös yleisessä hengailussa.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Valkoposkihanhien parvi viistää merenlahden pintaa. Ilma täyttyy kimeästä kaakatuksesta. Ka! Ka! Ka! Taivas täyttyy parvesta, joka yhtenä joukkona kaartaa uudelle lepopaikalle. Merikotka jää paikalleen kyttäämään uutta kohdetta.

Metsän yllä näkyy vielä pääskysiä, vaikka syyskuun puolenvälin jälkeen pääjoukot ovat jo muuttomatkalla. Syystaivas on täynnä elämää, ja moni lintulaji on muuttopuuhissa.

Miksi osa parvista liikkuu aurassa ja osa epämääräisenä rykelmänä?

Isot linnut liikkuvat useimmiten näyttävässä auramuodostelmassa. BirdLife Suomi ry:n linturetkikummi Petri Varjonen kertoo, että olemme tottuneet siihen, että aurat ovat usein kurkiauroja. Kuitenkin myös muun muassa lokit, hanhet ja kuovit lentävät auramuodostelmassa.

Mietoistenlahti on yksi Suomen arvokkaimmista lintuvesistä. Kuva: Johanna Manu / Yle

– Etummainen on tienaukojan paikalla ja sillä on raskain tehtävä. Muut tulevat siinä imussa molempien siipien puolelta, ja siitä tulee auramuodostelma, joka saattaa haarautua. Etummainen jatkaa niin pitkään, että väsyy ja siirtyy jonon perälle huilaamaan.

Pikkulinnut liikkuvat enemmän rykelmänä. Yleensä tällainen pallomainen ryhmä kielii lintuja vaanivasta vaarasta.

– Lintuparvi menee tiiviiseen muodostelmaan, ettei petolintu pääse ottamaan yksittäistä lintua.

Tiimityön mestarit

Linnut ovat erinomaisia tiimipelaajia. Ne toimivat yhdessä ja ottavat joukkoonsa myös vieraita kavereita. Petri Varjonen ei tiedä mikä määrää sen, kuka on kapellimestari, mutta parvi toimii joukkona.

– Esimerkiksi kahlaajat seisovat pellolla ja koko parvi seisoo samaan suuntaan. Yksi kääntyy, ja koko joukko kääntyy samaan aikaan.

Kaveria ei jätetä, vaikka sulat olisivatkin eri paria kuin parven muilla siipiveikoilla.

– Meillä on harvinaisempia, harvalukuisempia lajeja, joilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta kerätä parvea. Silloin joku harvinaisempi hanhilaji saattaa ottaa joukkoonsa. Esimerkiksi yksi punakaulahanhi saattaa liikkua satojen, jopa tuhansien, valkoposkihanhien joukossa.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Varjonen tietää, että esimerkiksi Mietoistenlahdellä Mynämäellä yksi lyhytnokkahanhi liikkuu ilman oman lajinsa parvea.

– Sen on lyöttäydyttävä muiden joukkoon.