1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sudenkorennot

Selkärangaton huippupeto syö samaa kuin linnut ja lepakot – tutkimus paljasti sudenkorentojen ruokalistan

Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa selvitettiin ensi kertaa sudenkorentojen saalishyönteiset.

sudenkorennot
Sirotytönkorentokoiras, coenagrion pulchellum
Sirotytönkorentokoiras (Coenagrion pulchellum) nauttimassa surviaissääskiateriaansa.Tuomas Kankaanpää

Sudenkorennot ovat selkärangattomien eliöiden huippupetoja, joiden ravinnosta on toistaiseksi ollut niukasti tietoa. Nyt Turun ja Helsingin yliopistojen sekä Ruotsin maatalousyliopiston tutkijat selvittivät ensi kertaa sudenkorentojen ruokalistalle päätyvät pienet hyönteiset.

Saaliiden jäljille päästiin tutkimalla (siirryt toiseen palveluun) korentojen pienenpienistä jätöksistä eristettyjä DNA:n palasia. Tutkijoiden mukaan tulokset valottavat ennennäkemättömällä tarkkuudella sudenkorentojen asemaa luonnon ravintoverkoissa.

Saaliiksi paljastui suuri joukko, yli 40 hyönteislajia. Samalla ilmeni, että kolme sudenkorentolajia syö käytännössä samoja eliöryhmiä – ja että ne jakavat ruokavalionsa lintujen ja lepakoiden kanssa.

– Tutkimus on erittäin merkittävä, sillä sudenkorennot ovat maailmanlaajuisesti hyönteismaailman ravintoverkkojen huipulla ja ne säätelevät monien muiden hyönteislajien määriä, kertoo tutkimushanketta johtanut Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkija Kari Kaunisto.

Ruokailemassa olevia korentoja pyydystettiin haavilla ja suljettiin purkkeihin, jonne kertyi niiden jätöksiä. Luonnosta jätösten etsiminen olisi ollut mahdotonta.

Neidonperho levähtää reviiritaistelun tuoksinnassa.
Neidonperho levähtää reviiritaistelun tuoksinnassa.YLE / Tuomas Keränen

Sääskiä ja kärpäsiä

Ruokalistalta löytyi pääasiassa kaksisiipisiä Diptera-lahkon hyönteisiä. Näitä ovat pienet kärpäset ja eri sääsket, osalla niistä ei ole vielä edes suomenkielistä nimeä.

Tutkija Kari Kauniston mukaan korennot napsivat toukkavaiheessa vedessä pieniä kaloja ja toukkia. Nyt tutkittiin aikuisten sudenkorentojen ravintoa.

– Kyllä sudenkorennot syövät myös hyttysiä, mutta niitä ei tässä tutkimuksessa juuri tullut esiin, koska näytteitä kerättiin päivällä aurinkoisissa paikoissa, kertoo Kari Kaunisto.

Tutkimuksessa testattiin samalla myös eri DNA-menetelmien soveltuvuutta sudenkorentojen saalislajien selvittämiseen.

Lue seuraavaksi