1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ylipaino

Miten kaikkialla vellovaan lihavuuskeskusteluun pitäisi suhtautua? Katso A-teemaklubi suorana Tampereelta

Onko lihavuuden romantisoiminen riski? Pitääkö lääkärin aina huomauttaa potilaan ylipainosta? Katso suora keskustelu pääkirjasto Metsosta kello 17-18.

ylipaino
A-teemaklubin mainos pääkirjasto Metson kattoa vasten kuvattuna

Lihavuudesta puhutaan paljon ja monin eri äänin, mutta miten tähän keskusteluun ja sen rönsyihin suhtautuvat terveyden kanssa työskentelevät ammattilaiset? Tampereen A-teemaklubilla illan tv-lähetyksen aihetta Lihava Suomi lähestytään keskustelemalla keskustelusta.

Anna Sirén ja Katri Rauska luotsaavat keskustelua Tampereen pääkirjasto Metsossa, missä yleisön eteen on kutsuttu UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari, diabeteslääkäri Atte Vadén ja terveyssosiologian professori Piia Jallinoja.

Keskustelijoiden toiveissa valistusta, rohkeaa puuttumista – ja vähemmän gloriaa

Tamperelaisessa UKK-instituutissa lihavuus on tuttu tutkimusaihe. Parhaillaan menossa on väestötutkimus, jossa tapetilla ovat lihavuuteen vaikuttavat tekijät kuten uni, liikkuminen ja istuminen. Tommi Vasankari toivoisi myös lihavuudesta käytävän keskustelun tulevaisuudessa huomioivan aiheen kokonaisvaltaisemmin. Vasankarin mukaan topakka valistusrintama olisi lihavuusleikkauksia parempi ase taistelussa liikakiloja vastaan.

Yleislääketieteen erikoislääkäri ja diabeteslääkäri Atte Vadén tietää työnsä puolesta sekä lihavuuden riskit että aiheesta huomauttamisen hankaluuden. Hänen mukaansa lääkärillä on velvollisuus huomauttaa potilaan ylipainosta, vaikka tämä olisi tullut vastaanotolle muusta syystä. Painon kertymiseen johtaneet syyt ovat kuitenkin moninaiset ja tilanne monesti arka, ja siksi lääkärin on myös keskityttävä keskusteluun yksilöllisesti.

Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja on tutkinut lihavuudesta käytävää keskustelua jo vuosikymmenen ajan. Hänen mukaansa hyvää tarkoittavat kampanjat saattavat kääntyä haitallisiksi, jos lihavuutta romantisoidaan liiaksi ja kauneusihanteita muuttamalla tullaankin kaventaneeksi niitä entisestään. Jallinoja toivoisi myös "sankarilaihduttajan" myytin murtamista.

Tunnin kestävä keskustelu alkaa pääkirjasto Metson lavalla klo 17. Tilaisuus on yleisölle avoin.

Suomalaisten lihomista ei ole saatu kuriin. Olemme edelleen Pohjoismaiden lihavin kansa. Kuinka suorasukaisesti lääkäri voi puuttua potilaan ylipainoon? A-teema: Lihava Suomi Yle TV1 torstaina 28.9. klo 21.05 alkaen. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa.

Lue seuraavaksi