Naapurikunnat seurailevat vielä vierestä Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitosselvittelyjä

Suurta ryntäystä neuvottelupöytään Vaasan ja Mustasaaren kaveriksi ei näytä ainakaan tällä hetkellä tulevan. Mielenkiinnolla kuitenkin kunnat seuraavat mitä neuvotteluissa tapahtuu.

kuntapolitiikka
Vaasan ympäristökunnat.
Mustasaari ja Vaasa käynnistävät kuntaliitosneuvottelut.Pasi Takkunen / Yle

Vaasan ja Mustasaaren naapurikunnat seurailevat vielä vierestä miten kuntaliitosselvittelyt sujuvat. Maalahden, Vöyrin, Laihian ja Korsnäsin valtuustojen puheenjohtajat eivät ainakaan tällä hetkellä ole lähdössä ajamaan omia kuntaliitoksia.

Vöyrin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kjell Heir (rkp) sanoo, että ehkä tulevaisuudessa voi tulla keskusteluun liitos Vaasan kanssa.

– Ehkä. On aina vähän hankala olla sivussa kun keskustellaan näistä tärkeistä asioista. Vaasan seutu on meille erittäin tärkeä alue.

Neuvottelupöytä kiinnostaa Laihian valtuuston puheenjohtajaa

Laihialla puolestaan on aikanaan tehty virallinen päätös valtuustossa, että kunta pysyy itsenäisenä. Uutena valtuuston puheenjohtajana aloittanut Janne Laine (kok) ei kuitenkaan henkilökohtaisesti olisi vastaan vaikka neuvotteluihin osallistuttaisiinkin.

– Olisi kyllä erinomainen asia olla mukana tämän tyyppisissä neuvotteluissa, sanoo Laine.

Sinä olisit siis mieluusti lähdössä viemään Laihiaa myöskin samalle tielle?

– Kyllä, siis neuvotteluissa. Totta kai olisi siis hyvä nähdä mitkä ne mahdollisuudet siinä sellaisessa liitoksessa olisi. Vaikka Mustasaari on päättänyt neuvotteluihin lähteä niin heilläkin lopullisen päätöksen tekee valtuusto, muistuttaa Laine.

Laineen mukaan tällä hetkellä ei vaikuta siltä, että Laihialta neuvotteluihin lähdettäisiin. Jos neuvotteluihin ei lähdetä, olisi Laineen mielestä kunnanjohtajan ja luottamushenkilöiden ryhdyttävä toimiin kunnan sisällä. Talousasiat vaativat kipeästi omia toimia ja ratkaisuja.

Maakunta- ja sote-uudistukset ensin

Maalahden valtuuston puheenjohtaja Lorentz Uthardt (rkp) sanoo, että tällä hetkellä on vielä vaikea hahmottaa mitä Vaasan ja Mustasaaren liitosselvittelyt merkitsevät Maalahdelle.

– Prosessi kestää aikansa ja tässä on meneillään iso maakuntamuutoskin, joka heijastaa paljon Maalahden näkökulmasta. Ensin täytyy saada maakuntamuutos ja sote-uudistus. Sitten vasta tiedetään mitä se tarkoittaa ja silloin vasta koko asetelma selvenee, pohtii Uthardt.

Korsnäsissä vahvana kantana on ollut kunnan säilyminen itsenäisenä. Tähän ei valtuuston puheenjohtajan Marcus Nordmyrin (rkp) mielestä ole tulossa muutosta Vaasan ja Mustasaaren selvittelyiden vuoksi.

– Emme ole käyneet sellaisia keskusteluja. Aiomme olla itsenäisiä niin kauan kuin mahdollista, sanoo Nordmyr.