1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kielenkäyttö

Trump ja Kim haukkuvat toisiaan rakettimieheksi ja huru-ukoksi – Huomion hakua vai sodanlietsontaa?

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat viljelevät poikkeuksellisen sotaisaa ja henkilöön käyvää kieltä. Haastattelemamme retoriikan tutkija pelkää, että kunniakas perääntyminen ei pian enää ole mahdollista.

Kim Jong-unin ja Donald Trumpin keskinäiset heitot ovat tällä viikolla olleet poikkeuksellisen henkilöön käyviä. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat viime viikkoina käyttäneet poikkeuksellisen värikästä kieltä puhuessaan maidensa suhteista. Tällä viikolla sanailu on yltynyt entisestään.

Trump sanoi tiistaina puheessaan YK:n yleiskokouksessa, että jos Yhdysvallat joutuu puolustamaan itseään, se voi ”tuhota Pohjois-Korean kokonaan”. Kimiä Trump pilkkasi ”itsemurhatehtävissä olevaksi rakettimieheksi”.

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n välittämä kuva tiedotustilaisuudessa puhuvasta Kim Jong-unista.
Katso video Kimin ja Trumpin tämänviikkoisista kommenteista.

Tästä suivaantuneena Kim antoi pohjoiskorealaiselle medialle perjantaina lausunnon, jonka mukaan Trump saa ”maksaa kalliisti” puheistaan.

Trump on Kimin mukaan loukannut Pohjois-Koreaa ja häntä itseään syvästi koko maailman edessä. Pohjois-Korean johtaja uhkasi ”kesyttää mielenvikaisen amerikkalaisen huru-ukon tulella”.

Kimin lausunnossa Trumpista käytettiin harvinaista englanninkielen sanaa dotard, jolla tarkoitetaan vanhaa, heikkoa ja seniiliä ihmistä ja jonka voi kääntää suomeksi höperöksi tai vaikkapa huru-ukoksi.

Uudenlaista ydinasepuhetta

Kansainvälisen politiikan ja diplomatian mittapuulla kielenkäyttö on hyvin epätavallista, erityisesti Yhdysvaltojen taholta.

Suurvaltajohtajien ei ole ollut tapana uhitella ydinaseilla aivan näin suorasanaisesti, toteaa kansainvälisen politiikan retoriikkaan perehtynyt yliopistonlehtori Riikka Kuusisto Helsingin yliopistosta.

– Nyt kuulostaa siltä, että Yhdysvallat vakavissaan harkitsee, että heittäisi taktisen ydinaseen Pohjois-Korean suuntaan, Kuusisto sanoo.

Kylmän sodan aikaan Yhdysvaltain presidentti kyllä saattoi nimittää Neuvostoliittoa pahan valtakunnaksi. Mutta Kuusisto muistuttaa, että tuolloin molemminpuolisen ydintuhon logiikka hillitsi kielenkäyttöä.

Ja esimerkiksi vuoden 1990 Persianlahden sodan aikaan presidentti George Bush vanhempaa arvosteltiin jo pelkästään siitä, että hän ei sulkenut pois ydinaseiden käyttöä Kuwaitiin tunkeutunutta Saddam Husseinia vastaan.

– Onhan siinä huomattava ero. Siinä, että jättää asian sanomatta, tai siinä, että sanoo hävittävänsä koko valtion maan tasalle, Kuusisto sanoo.

Rakettimies vastaan seniili höppänä

Tavatonta on myös Trumpin ja Kimin henkilöön käyvä retoriikka.

– On ollut tapana puhua esimerkiksi valtion X väärästä tai harkitsemattomasta ratkaisusta, jolla tulee olemaan ikäviä seurauksia, yliopistonlehtori Kuusisto kertoo.

– Mutta nyt ei enää puhuta Pohjois-Korean tai Yhdysvaltojen huonosta politiikasta, vaan rakettimiehestä ja seniilistä höppänästä. Tällaista ei ole aiemmin mielletty normaaliksi.

Molemmat kaipavat huomiota

Kuusisto näkee kielenkäytön taustalla sen, että sekä Trump että Kim tuntuvat kaipaavan voimakkaasti huomiota ja arvonantoa. Esimerkiksi Kim on saanut juuri sen, mitä on halunnut.

– Presidentti Barack Obaman kaudella hän ei olisi villeimmissä päiväunissaankaan saanut näin paljon huomiota. Nyt kaikki puhuvat hänestä ja pelkäävät, kuinka pitkälle ohjukset seuraavaksi lentävät, Kuusisto sanoo.

Myös Trump tuntuu pitävän tärkeänä, että Yhdysvaltojen mahtiasema tunnustetaan maailmalla sanoin ja teoin. Jo presidentinvaalikampanjansa aikana Trump puhui siitä, kuinka Yhdysvaltain presidentin eteen pitää levittää punainen matto.

– Hänelle tuntuu olevan itsessään tärkeää, että toistetaan, kuinka Yhdysvallat on suurin ja mahtavin. Ja että symbolisesti tuotetaan jatkuvaa ja aktiivista ihailua, Kuusisto sanoo.

Alkavatko puheet toteuttaa itseään?

Puheet eivät automaattiseesti johda tekoihin, retoriikan tutkija muistuttaa. Mutta silti retoriseenkin ydinaseiden kalisteluun kannattaa suhtautua vakavasti.

Jos puhe ydinaseiden käytöstä jatkuu ja muuttuu ”uudeksi normaaliksi”, on tutkijan mukaan vaarana, että ydinaseiden käyttöä aletaan suorastaan odottaa.

– Trump ajaa itseään tilanteeseen, jossa hänellä ei ole enää kunniakasta perääntymisen mahdollisuutta. Se on pelottavaa, Riikka Kuusisto sanoo.

Lisää aiheesta:

Kim Jong-un: Yhdysvallat maksaa kalliisti Trumpin puheista

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kun "Amerikka ensin" -presidentti kohtasi maailman

Pohjois-Korean siirtotyöläiset lähettävät rahaa Kim Jong-unille  – YK:n pakotteet iskevät ensimmäistä kertaa työläisten riistoon