Velkuan koulu rajasi heinäseipäillä itsenäisen Suomen vuosikymmenet

Koulun näyttelyn rakentaminen kävi historian-, matematiikan- ja liikunnanopetuksesta.

Velkua
Koululaiset rakensivat lego-taloja kangassaarille. Mallina olivat Velkuan oikeat saaret.
Koululaiset rakensivat lego-taloja kangassaarille. Mallina olivat Velkuan oikeat saaret. Puolapuille rakennetttiin näyttely itsenäisyyden vuosikymmenistä.Yle / Lassi Lähteenmäki

NaantaliVelkuan koulun liikuntasalin pitkällä seinällä on kuvasuurennoksia Suomen itsenäisyyden kaikilta vuosikymmeniltä. Kuvissa ollaan peltotöissä, kalastetaan, lähdetään rintamalle, ollaan arjessa ja juhlassa.

Alapuolella on koko näyttelyn mittainen naru, johon on pyykkipojilla ripustettu kuvat kaikista Suomen tasavallan presidenteistä.

Urho Kekkonen oli tässä virassa pitkään. Niinpä Kekkosen kuvasta on aikajanassa pitkä matka edelliseen ja seuraavaan presidenttiin. Näyttelyä rakennettiin koko koulun voimin.

– Aloitimme tämän ilmiöoppimisen teemaviikon pienimpien oppilaitten kanssa miettimällä, kuinka monta kymppiä sataan vuoteen mahtuu. Sitten laskettiin, kuinka monta heinäseivästä tarvitaan, jotta saadaan sadan vuoden aikajana tehtyä, sanoo Velkuan koulun johtaja Päivi Soukka.

– Heinäseipäät haettiin, ja silloin oppilaille konkretisoitui se, minkälaisesta ajanjaksosta Suomen itsenäisyydessä on kyse.

Koululle kutsuttiin puhujiksi eri-ikäisiä saaristolaisia. Heidät asetettiin aikajanassa vuosikymmenelle, jolloin he olivat syntyneet. Näin jokaisen puhujan lähtökohta tuli luontevasti esille.

Rukiista ja puolukasta läpi yön haudutettua puuroa tarjottiin juhlapäivän vieraille.
Rukiista ja puolukasta läpi yön haudutettua puuroa tarjottiin juhlapäivän vieraille.Yle / Lassi Lähteenmäki

Juhlapäivää rakennettiin koko viikko

Juhlapäivän näyttelyä ja muita toimintapisteitä rakennettiin huolella koko viikon ajan. Käytiin haastattelemassa saaaristolaisia, tutustuttiin historiaan ja saaristokulttuuriin.

Velkuanmaan saaressa asuva Tiina Saaresranta osoittaa sormella Velkuan karttaa. Siihen on merkitty saaret, joissa on viikon aikana vierailtu, ja oppilaat, jotka ovat olleet matkalla. Nimilappuja on kymmeniä, suurin osa koululaisista on siis ollut tutkimusmatkalla lähiympäristössä.

Yksi luokka on maalannut kankaalle Velkuan neljä suurinta saarta. Lattialle levitetyissä kangassaarissa viljapellot hohtavat keltaisina ja metsät ovat vihreitä. Vieressä on satoja lego-palikoita, joista koululaiset rakensivat taloja ja muita rakennelmia. Näillä taloilla oppilaat asuttivat velkualaisia saaria halujensa mukaan.

Näistä kivistä rakennetaan koulun pihalle oikea kummeli.
Näistä kivistä rakennetaan koulun pihalle oikea kummeli.Yle / Lassi Lähteenmäki

Kummeli tulossa koulun nurkalle

Koulun ulkorakennus muutettiin juhlapäivänä maalaushuoneeksi. Pyöreät kivet maalattiin porukalla valkeiksi, myöhemmin niistä rakennetaan koulun tontin nurkalle kummeli. Tällaisia merimerkkejä on ollut saarissa vuosisatoja. Kohta sellainen opastaa kouluun tulevaa kulkijaa.

Juhlapäivänä koululaiset saivat rakentaa unelmansa uudessa hiekkalaatikossa.
Juhlapäivänä koululaiset saivat rakentaa unelmansa uudessa hiekkalaatikossa.Yle / Lassi Lähteenmäki