Alahärmässä vaadittiin koulurauhaa ja vastustettiin maahanmuuttoa

Mielenilmaus keräsi Kauhavalle Alahärmän urheilukentälle toista sataa osallistujaa. Koulupäivä viereisessä koulukeskuksessa sujui rauhallisesti.

Mielenilmaus järjestettiin Alahärmän urheilukentällä. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Perjantaina järjestetty mielenilmaus koulurauhan puolesta keräsi toista sataa osallistujaa Alahärmän urheilukentälle. Mielenilmauksen taustalla on koulutappelu, jonka seurauksena turvapaikanhakijaoppilaita erotettiin Alahärmän yläkoulusta.

Tilaisuudessa esitettiin voimakkaita maahanmuuton vastaisia puheenvuoroja ja vaadittiin Kauhavan kaupungilta tekoja oppilaiden turvallisuuden lisäämiseksi.

Moitteita kaupunki sai muun muassa siitä, että kouluissa tapahtuneista "välikohtauksista", joissa turvapaikanhakijat ovat olleet osallisina, ei ole tiedotettu totuudenmukaisesti oppilaiden vanhemmille.

Tilaisuudessa mielenosoittajien yhteisen vetoomuksen lukenut Pasi Mäkelä kertoi, että tilaisuuden järjestämisestä ei ole varsinaisesti kukaan vastuussa, vaan se on syntynyt spontaanisti. Ilmoituksen poliisille oli tehnyt yksityishenkilö. Paikalla oli jonkin verran väkeä muualtakin kuin Kauhavalta ja Etelä-Pohjanmaalta.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Tilanne hallinnassa

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Eero Paavola peräänkuulutti kaikilta malttia. Paniikkiin tai vakavaan huoleen ei hänen mukaansa ole syytä.

– Kyllä meillä koulurauha tällä hetkellä on, mutta kyllä me otamme myös kaikki uhat tosissamme.

Paavolan mukaan tarkoitus on lähiaikoina pohtia koulujen turvallisuuskysymyksiä yleisemminkin koulujen rehtoreiden ja koulutoimen johdon kesken.

– Turhaan ei kannata lähteä hötkyilemään, vaan mietitään asia kaikessa rauhassa. Tämä asia on hoidossa. Meillä on palikat käsissä, mutta niistä emme huutele turhaa, totesi Paavola.

Paavola odotteli koulukeskuksella, että mielenilmauksen osallistujat toimittaisivat vetoomuksen hänelle. Jonkinlainen tietokatkos asiassa kuitenkin oli, koska sitä ei koululle asti lähdetty tuomaan. Myöskään urheilukentällä kukaan ei vastaanottanut vetoomusta kaupungin puolesta, koska kaupungin edustajilla oli tieto, että se tuodaan koululle.

Paavola kuitenkin kertoi seuraavana maanantaina, että yrittää kutsua vetoomuksen esittäjät perjantain kasvatus- ja opetuslautakunnan kokoukseen. Hän lupaa, että mielenosoittajien vetoomus käsitellään asianmukaisesti ja ajallaan kasvatus- ja opetuslautakunnassa.

Mielenosoituspäivä Alahärmän koulukeskuksessa sujui rauhallisesti. Viereisellä urheilukentällä tilannetta valvoi poliisi ja koulukeskuksen alueella koulurauhaa turvasivat vartiointiliikkeen vartijat. Kauhavan kaupunki vetosi aikaisemmin viikolla opiskelurauhan puolesta, koska mielenilmaus osui samaan aikaan ylioppilaskirjoitusten kanssa.

Juttua korjattu ma 25.9. klo 9:28: Kaupungin edustajat eivät vastaanottaneet vetoomusta perjantaina, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.