Joulupukki täältä tullaan! Kemissä koko omaisuutensa rosvolle menettänyt maailmanmatkaaja kohtasi liudan hyväntekijöitä

Suomi on jäänyt lähtemättömästi taiwanilaisen maailmanmatkaajan mieleen. Surkean sattumuksen jälkeen mies pääsee jatkamaan unelmiensa matkaa.

Matkailu maailmalla
 Taiwanilainen maailmanmatkaaja Reo Jui-Ti Wang on kiitollinen.
Taiwanilainen maailmanmatkaaja Reo Jui-Ti Wang on kiitollinen.Jaakko Matikainen.

Vuoden ajan Kiinan ja Venäjän läpi pyöräilleen taiwanilaisen maailmanmatkaajan matka tyssäsi viikko sitten Kemiin. 30-vuotias Reo Jui-Ti Wang oli kääntänyt pyöräilleen hetkiseksi selän. Muutaman minuutin päästä hän huomasi, että pyörä ja koko hänen omaisuutensa oli varastettu keskellä kirkasta päivää.

Passiton, rahaton ja pyörätön mies oli hetken toivoton, mutta sai pian kohdata ihmisten hyväntahtoisuuden. Ikävä tapahtuma laukaisi nimittäin pitkän sarjan hyviä tekoja. Sosiaalisessa mediassa poliisin jakama päivitys sai osakseen paljon huomiota ja ihmisillä heräsi halu auttaa miestä jatkamaan pyörämatkaansa.

Poliisi löysi pyörän Kemistä mutta ei tavaroita. Mies matkasi Helsinkiin anomaan uutta passia. Matkalle häntä auttoivat hyväntekijät, koska mies oli edelleen rahaton.

Jos on puolen maapallon läpi ajanut polkupyörällä ja tulee Kemiin ja se täällä putsataan.

Vesa Kaski

Asiat alkoivat järjestyä myös varusteiden osalta, sillä lukuisat yksityiset henkilöt ja muutama oululainen yritys päättivät lahjoittaa pyöräilijälle uudet varusteet. Lahjoituksia on kerännyt itsekin pyöräilyä harrastava oululainen yrittäjä Vesa Kaski.

– Tarina kolahti. Jos on puolen maapallon läpi ajanut polkupyörällä ja tulee Kemiin ja se täällä putsataan, niin jotenkin se tuntuu vähintään kohtuuttomalta, Kaski sanoo.

Lahjoituksia on saatu kasaan alushousuista ja urheilukerrastoista lähtien. Pyörän huoltotarvikkeet, sadeasu ja vedenpitävät pyörälaukut ovat lahjoitusten joukossa. Kaski sanoo, että eräskin yksityishenkilö halusi lahjoittaa itsekutomansa villasukat.

Rakkaus sai seikkailijan liikkeelle

Taiwanilainen on otettu ihmisten auttamishalusta. Sohvasurffauksesta miehen kanssa tutuksi tullut oululainen Katja Poikselkä sanoo, että Suomeen maailmanmatkaajaa houkutti nimenomaan joulupukki. Kemissä tapahtuneen takaiskun jälkeen mies jopa yritti hetken liftata kohti Rovaniemeä, koska oli päässyt jo niin lähelle.

Valkopartaisen joulupukin sijaan löytyi liuta suomalaisia auttajia.

– Joulupukkeja alkoi jo löytyä. Hän nauroi minulle kun kuuli, miten ihmiset haluavat häntä auttaa, Poikselkä kuvailee.

Matka maailman ympäri on opettanut Wangille paljon ihmisten auttamishalusta. Omien sanojensa mukaan köyhästä perheestä kotoisin olevaa nuortamiestä pyörämatkalle innoitti hänen menehtynyt tyttöystävänsä. Tämä oli ehdottanut että miehen pitäisi matkustaa. Tyttö kuoli auto-onnettomuudessa kolme vuotta sitten ja ajatus matkustamisesta alkoi itää Wangin mielessä.

Nyt Wang toteuttaa unelmaansa ja aikoo matkustaa kymmenen vuotta. Kotimaahan palattuaan Wang aikoo käydä luennoimassa siitä, kuinka köyhäkin voi matkustaa. Miehen budjetti reissulla on pieni ja hän sanoo huomanneensa että elämä kantaa ja ihmiset auttavat.

Ensi viikolla Wangin matka jatkuu kohti odotettua joulupukkia. Hän hakee Kemistä pyöränsä. Mies toivoo, että ihmiset tulevat tervehtimään ja kannustamaan häntä matkallaan. Suomi on jättänyt nuorukaiseen lähtemättömän vaikutuksen, niin hyvässä kuin pahassa.