Osaatko friistailata? Koko kansan Kiina-räpissä ei ole seksiä, politiikkaa eikä huonoa elämää

"Kiinassa on hiphoppia" -ohjelma nosti räpin ensimmäistä kertaa suuren yleisön eteen. Kaikki eivät olleet tyytyväisiä.

Hip hop & rap
JENNY MATIKAINEN ARKISARJA
Stina Tuominen / Yle

PekingTv-maailman suurin totuuksiin taitaa kuulua, ettei ole olemassa suosittua tosi-teeveetä ilman kohua. Ei myöskään Kiinassa.

Meno on äitynyt jopa tappeluksi, mutta tällä kertaa kukaan ei vedä toisiaan hiuksista tai juorua selän takana. Nyt tippuu suoria sanoja - myös tuomareiden suuntaan.

"Ensimmäinen ohjelma, jossa kilpailijat ovat pätevämpiä kuin tuomarit", eräs Weibo-sivuston käyttäjä totesi.

"Kansanlaulut sopivat sinulle paremmin", kisasta pudonnut räppäri TY lyrikoi eräästä tuomarista.

Kesän kohuohjelman englanninkielinen nimi on Rap of China eli vapaasti suomennettuna Kiina-räp.

Alkuperäiskielinen nimi 中国有嘻哈 (Zhōngguó yǒu xīhā) tarkoittaa kirjaimellisesti "Kiinassa on hiphopia". Käännös kuulostaa tökeröltä, mutta ehkä suurelle yleisölle on hyväkin kertoa, että Kiinassa todellakin ON hiphop-musiikkia ja hiphop-artisteja.

Heitä on itse asiassa useita satoja.

Hiphop ei tietenkään tule Kiinaan vasta nyt.

Ohjelmaan yritettiin houkutella erityisesti hiphop-piireissä valmiiksi tunnettuja artisteja. Karsintoihin osallistui lopulta peräti tuhat toiveikasta Kiina-räppääjää, joista monet tunsivat toisensa entuudestaan.

Ohjelman juoni on tuttu:

Neljä tuomaria valitsee suojattinsa, jotka sitten yrittävät parhaansa mukaan pysyä pelissä loppuun saakka. Kiina-räpin asemasta kertoo ehkä jotain se, että vain yksi tuomareista, MC HotDog on "oikea" hiphop-artisti. Muut ovat kuuluisia poppareita tai rokkareita, jotta suuri yleisö saatiin kiinnostumaan ohjelmasta.

Kris Wu fanien ympäröimänä.
Poikabänditaustaisen Kris Wun pääsy hiphop-ohjelman tuomaristoon on nostattanut arvostelua Kiinassa.AOP

Kihinää on ollut erityisesti Kris Wun, kiinalaissyntyisen ja Kanadassa kasvaneen monitoimijulkkiksen ympärillä. Poikabänditaustainen Wu on tuonut teinityttömassat ohjelman ääreen, mutta itse musiikkilajia arvostavan yleisön mielestä Wu on räppäreitä kopioiva vaateripustin, jolla ei ole valmiutta arvioida kilpailijoiden taitotasoa.

Genreä enemmän tuntevat ovatkin olleet Kiina-räp -ohjelmasta myös näreissään. Sillä hiphop ei tietenkään tule Kiinaan vasta nyt.

Alan tienraivaajat ovat tehneet musiikkia, väitelleet sensuuria ja siivonneet suitaan jo vuosien ajan varjoisemmilla kujilla. Viranomaiset ovat sensuroineen biisejä, jotka sisältävät liikaa seksiä, väkivaltaa, aseita, huumeita tai huonoa elämää.

Nyt genre marssitettiin kerralla eturiviin – ja se näkyy laulujen aiheissa. Naisten sukupuolielimillä ei retosteltu eikä politiikkaa puhuttu. Tuttua oli kuitenkin monien artistien uhoava tyyli ja itsetuntoa pönkittävät lyriikat.

Monia hiphopin ystäviä ohjelman kaupallisuus ja epäuskottavuus silti ärsytti.

"Normaalisti heidän lauluissaan puhutaan rahasta, autoista ja naisista. Miten kaikki on yhtäkkiä niin valoisaa, pelkää ystävällisyyttä ja iloa. Finaali oli kuin koko perheen TV-gaala", eräs nettikäyttäjä avautui.

"Hän räppää englanniksi. Me olemme nyt Kiinassa"

Netti-tv:ssä näytetyn ohjelman jaksoja on katsottu yhteensä 2,5 miljardia kertaa. Kiinalaisnuorison puheeseen on ilmaantunut katu-uskottavalta kuulostavaa suoraan englannista lainattua sanastoa kuten dissata.

Kris Wun usein hieman hämmentyneenä esittämästä kysymyksestä "Osaatko friistailata?" revityt meemit ovat tukkineet kiinalaisen somen. Niillä on pilkattu paitsi Wuta, myös koko pinnallista julkkispopparilajia, jota hän edustaa.

Mutta entä se tappelu? Se syntyi heti ohjelman alussa, kun yksi tuomareista hylkäsi monien arvostaman hongkongilaisen hiphop-artisti Al Roccon koe-esiintymisen jälkeen.

"Hän räppää englanniksi. Me olemme nyt Kiinassa", yksi tuomareista, taiwanilainen rokkari Chang Chenyue töksäytti.

Internet suuttui. Samoin Al Rocco, joka julkaisi biisin nimeltä "Kiina-räpin dissaus". Fanit olivat innoissaan. "Koko Kiina sanoo, ettei se ole hiphoppia", Al Rocco lataa kappaleessaan.

Vasemmalla räppäri GAI ja oikealla PG One, kun he saivat kuulla tasapelistään.
Vasemmalla räppäri GAI ja oikealla PG One, kun he saivat kuulla tasapelistään.Kuvakaappaus sivustolta zhihu.com

Toinen kohu nähtiin ohjelman lopussa, kun finaalin kärkikaksikko sai äänestyksessä tasapisteet. Ohjelman voittajiksi julistettiin rouheampi GAI ja ohjelman mittaan teknisesti taitavampana pidetty PG One.

Sosiaalisessa mediassa alettiin pian epäillä, että ohjelman tuottajat pelasivat varman päälle ja vaikuttivat lopputulokseen. Kriitikot uskovat, että tuotantotiimi ei halunnut usuttaa faneja toisiaan vastaan somemyrskyn pelossa.

Voittajan olisi voinut helposti ratkaista hiphopiin kuuluvalla freestyle battlella. Siinä kaksi artistia ottaa mittaa toisistaan nokkelalla riimittelyllä.

Senhän tietää nykyisin kuka tahansa kiinalainen.

Kiinan ilmiöitä, uutisia ja elämää Pekingissä voit seurata myös Jenny Matikaisen Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun) ja Instagramissa @jennymatikainen (siirryt toiseen palveluun)