Analyysi: Britannian luvattu renessanssi viivästyy – pääministeri May otti aikalisän brexitiin

Britannian pääministeri teki Venetsiassa kaksi myönnytystä: Yhden EU:lle ja yhden niille briteille, joilla ei ole kiirettä pois unionista, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Brexit
Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May piti brexit-puheen Firenzessä.Alessandra Tarantino / AFP / Lehtikuva

BRYSSEL Britannian pääministeri Theresa May piti iltapäivällä Firenzessä puheen, jonka tarkoitus oli potkaista paikalleen jumahtaneet Brexit-neuvottelut liikkeelle.

Puheen salamyhkäiset järjestelyt nostivat odotuksia. May ei ollut Italiassa hallituksen kutsumana, vaan pääministerin kanslia järjesti itse näyttämöksi 1300-luvulla rakennetun kirkon Santa Maria Novellan.

Puheessaan May perusteli paikan valintaa sillä, että renessanssi sai alkunsa Firenzestä. Rinnastus antaa ymmärtää, että brexit voi olla briteille samanlainen uudelleensyntymä, edistyksellisen ajan alku.

Vapaa liikkuminen kanaalin yli jatkuu

Puheen perusteella Britannian renessanssi myöhästyy aikataulusta ainakin pari vuotta. May myönsi, että Britannia tulee tarvitsemaan 29. maaliskuuta 2019 koittavan eropäivän jälkeen siirtymäkauden, jonka aikana Britannialla ja EU-mailla on samanlainen pääsy toistensa markkinoille kuin niillä nyt on.

Tämä tarkoittaa, että ihmisten, tavaroiden, pääoman ja palveluiden vapaa liikkuminen kanaalin yli jatkuu. Luultavasti se tarkoittaa myös sitä, että jonkinlainen rahaliikenne Britanniasta EU:n kassaan jatkuu, vaikka May ei tätä suoraan myöntänytkään.

Siirtymäkausi on tarkoitus käyttää Britannian ja EU:n lopullisen vapaakauppajärjestelyn neuvottelemiseen, ja Mayn mukaan se kestää niin kauan kuin neuvottelut vaativat.

– Tällainen järjestely luo arvokasta varmuutta, May sanoi. Esimerkiksi yritysten ei tarvitse sopeutua muutokseen kuin kerran.

Tänä aikana britit eivät kuitenkaan enää osallistu EU:n päätöksentekoon sen enempää ministerineuvostossa, Euroopan parlamentissa kuin pääministerien Eurooppa-neuvostossakaan.

Mutta ennen kuin tähän päästään, brexit-neuvottelut pitää saada vauhtiin. Edistystä pitää saada aikaan EU- ja brittikansalaisten aseman, erorahan ja Irlannin rajan suhteen. Ensimmäiset kolme neuvottelukierrosta ovat sujuneet nihkeästi.

Mitä sitoumuksia May tarkoittaa?

Siinä voi auttaa Mayn toinen myönnytys: Muut jäsenmaat eivät joudu maksamaan enempää EU:n nykyisellä budjettikaudella brexitin seurauksena.

– Britannia kunnioittaa sitoumuksia, jotka olemme tehneet jäsenyytemme aikana, May sanoi.

EU:n nykyinen budjettikehys ulottuu vuoden 2020 loppuun. Mutta Mayn lupaus sitoumusten kunnioittamisesta jää epäselväksi. Hän ei maininnut summia. Mitä sitoumuksia May tarkoittaa?

Laskeeko hän niihin esimerkiksi Britannian 7–10 miljardin euron osuuden EU-virkamiesten eläkemaksuista? Entä Britannian osuuden sellaisten EU-projektien rahoituksesta, jotka jatkuvat eropäivän jälkeen?

Mayn puhe toi raha-asiaan vain vähän uutta selkoa.

– Olemme valmiit keskustelemaan tämän lupauksen konkreettisista seurauksista, sanoi EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun) Mayn puheen johdosta.

Lausunto on kohtelias, ja se kehuu pääministerin puheen rakentavaa sävyä. Mutta vastaanotto ei anna odottaa läpimurtoa ensi viikolla, kun brexit-neuvotteluiden neljäs kierros käynnistyy Brysselissä.

– Odotamme, että Britannian neuvottelijat selittävät, mitä pääministeri Mayn puhe tarkoittaa käytännössä, Barnier sanoi.

EU:n puolella on koko ajan on ollut selvää, että Britannia ei selviä EU-erosta kunnialla ilman rahaa ja ilman siirtymäkautta.

Mayn suusta kuultuna nämä ovat kuitenkin myönnytyksiä: raha-asiassa muiden EU-maiden suuntaan ja siirtymäkaudessa niille briteille, joilla ei ole kiirettä ulos unionista.