Republikaanien uusin yritys uudistaa USA:n terveydenhoito on kaatumassa

Kolme republikaanisenaattoria aikoo äänestää puolueen omaa ehdotusta vastaan.

Yhdysvaltain republikaaninen puolue
John McCain helmikuussa 2017.
John McCain helmikuussa 2017.Alex Wong / AFP

Yhdysvaltain johtava republikaaninen puolue kamppailee saadakseen läpi suuren terveydenhoitouudistuksen. Tarkoituksena on toteuttaa puolueen suuri tavoite edellisen presidentin aikana hyväksytyn ns. Obamacare-terveydenhuoltojärjestelmän kumoamiseksi.

Uudistusesityksen on saatava 100-paikkaisessa senaatissa enemmistö äänistä. Republikaaneilla on senaatissa 52 edustajaa. Oppositiossa olevat 48 demokraattiedustajaa äänestävät varmasti esitystä vastaan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, etteivät kaikki republikaanit tue omaa esitystään. Konkarisenaattori John McCain on ilmoittanut, että hän äänestää esitystä vastaan. Hänen mukaansa ehdotuksen vaikutuksia vakuutusmaksuihin ja vakuutusturvaan ei tunneta riittävästi.

McCainin mielestä pääpuolueiden pitäisi tehdä uudistus yhteistuumin. Nyt yhteistyötä ei ole yritettykään.

Myös senaattori Susan Collins on sanonut "suuntautuvansa ehdotusta vastaan".

Senaattori Rand Paul vastustaa myös ehdotusta, koska se ei hänen mielestään mene tarpeeksi pitkälle Obamacaren purkamisessa.

Vastustajat ovat ankaran painostuksen kohteena. Heitä painostavat oman puolueen lisäksi presidentti Donald Trump.

Vakuutusturva supistuisi

Tutkimuslaitos Brookingsin mukaan (siirryt toiseen palveluun) republikaanien tekemä ehdotus merkitsisi, että vähintään 21 miljoonaa yhdysvaltalaista menettäisi terveydenhuollon vakuutusturvansa vuosien 2020–2026 aikana. Vakuutusten kattavuus myös supistuisi.

Uudistusten kannattajien mukaan uudistus antaisi Yhdysvaltain osavaltioille lisää päätäntävaltaa omien terveysjärjestelmien luomisessa. Uudistus myös säästäisi valtavasti liittovaltion rahaa.

Äänestys on järjestettävä 30.9. mennessä. Jos se venyy myöhemmäksi, läpimeno edellyttää 60:ä ääntä.

Korjattu 23.9. klo 6.29 senaattori Susan Collinsin nimi.

Lähteet: AP, Reuters